Hlavní obsah

Přerušovaný půst je hitem posledních let. Komu svědčí a jaké má výhody?

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Přerušovaný půst je v posledních letech velmi oblíbeným způsobem stravování, kterým se může podařit snížit kalorický příjem, a podle všeho má i zajímavé zdravotní benefity. Co byste o něm měli vědět?

Článek

Přerušovaný půst (intermittent fasting) je stravovací režim, kdy se střídá doba, během níž lze přijímat potravu, s dobou, kdy byste měli hladovět. Tato časová okna mohou být různě dlouhá a také různě nastavená během dne či několika dní za sebou.

Co je přerušovaný půst

Půst jako takový najdete v různých kulturách a tradičně byl součástí duchovních praktik a náboženských rituálů. V posledních desetiletích se ale dočkal renesance a získal mnoho příznivců. Ti jej považují za způsob, jak se naučit o jídle uvažovat jinak, začít ho konzumovat víc s rozmyslem a střídměji.

Jak jsme řekli, jde o střídání doby, ve které jíte, s tou, kdy držíte půst a dáte tělu prostor, aby vše zpracovalo a mohlo se zrelaxovat a očistit. Není to rozhodně klasická dieta, ale spíš způsob stravování. Časové okno pro jídlo i trávení přitom může být různě velké – někdo volí delší intervaly, jinému vyhovují kratší. Výhodou tedy je, že si půst můžete nastavit podle svých preferencí a životního rytmu tak, abyste ho synchronizovali třeba s pracovní dobou nebo naopak obvyklým časem spánku.

I když byste se během půstu měli vyhnout některým potravinám, není to striktně dané. I tak většina lidí během něj hubne, protože dochází k omezení množství jídla a s tím logicky i přijaté energie. Nesmíte přitom ale zapomínat na dodržování pitného režimu – můžete si dopřát vodu, čaj, kávu bez mléka a cukru, ale i další neslazené nápoje. Džusy vhodné nejsou.

Druhy přerušovaného půstu

Při přerušovaném půstu si můžete dobu jídla i dobu bez jídla nastavit různě. Nejčastějšími modely jsou následující:

  • 12/12 – den rozdělený na poloviny, během jedné můžete jíst, během druhé ne – pokud do té bez jídla zahrnete i spánek, pak to je asi nejvhodnější postup pro ty, kteří s přerušovaným půstem začínají
  • 15/9–15 hodin půstu a 9 hodin s možností se najíst
  • 16/8–16 hodin půstu a 8 hodin na jídlo – patří mezi asi nejčastější, ale s těmito časy lze pohybovat až na model 21/3, kdy máte jen tři hodiny s povolenou konzumací jídla
  • 5 : 2 – tady nejde o hodiny, ale dny, během týdne vystřídáte dva dny půstu a pět dní jídla, ovšem i během dní, kdy smíte jíst, byste měli být střídmí a dodržovat příjem do 600 kalorií, systém lze také různě modifikovat až třeba po variantu jednoho dne půstu a jednoho s rozumným příjmem potravy
Foto: vetre, Shutterstock.com

Dobu, kdy budete a nebudete jíst, si můžete nastavit podle svého denního rytmu tak, aby vám vyhovovalaFoto: vetre, Shutterstock.com

Benefity přerušovaného půstu

V souvislosti s přerušovaným půstem se mluví o tom, že by kromě regulace hmotnosti měl vést k zdravějšímu přístupu k jídlu, k omezení množství jídla a tím i ke snížení kalorického příjmu.

V souvislosti nejen s omezeným příjmem, ale i s lepším výběrem potravin a hubnutím, má pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi, tudíž může být i prevencí vzniku cukrovky. Může se příznivě podepsat i na množství cholesterolu, což je samozřejmě dobré pro kardiovaskulární systém. Protože má tělo víc času na to, aby potravu zpracovalo, ale i aby orgány mohly dokončit očistu, má půst prý dobrý vliv na celkové ozdravění a také se může podílet na zpomalení stárnutí buněk a podpoře imunity, která pak samozřejmě může lépe chránit tělo. Souvislost se hledá i s lepší funkcí mozku.

Během správně dodržovaného přerušovaného půstu se tělo zbavuje i viscerálního tuku, který je považován za větší problém než ten podkožní, a hůř se ho zbavujete.

Nevýhody a rizika přerušovaného půstu

I když to vypadá, že by „pouhé“ pauzy mezi jídlem a dobou bez něj neměly mít negativní dopad, zvážit půst by měli všichni s poruchami příjmu potravy, s nízkým tlakem, diabetici a těhotné. Ve všech případech je lepší postup konzultovat s lékařem a najít buď ideální nastavení, nebo se ho zatím vzdát.

Hlavně na počátku, kdy si tělo na přerušovaný půst zvyká, se může kromě hladu objevit i únava, roztěkanost, podrážděnost a nižší výkonnost.

Někteří lidé mají zas tendenci to v době, kdy mohou jíst, s množstvím potravy přehánět a přejídají se, což kazí pozitivní efekt půstu, ale hlavně zbytečně zatěžuje tělo.

Jak s přerušovaným půstem začít?

Pokud se pro přerušovaný půst rozhodnete, je asi nejlepší začít s variantou 12/12. Do jídelníčku zahrňte co nejkvalitnější druhy potravin a v takové skladbě, aby tělu dodaly dostatek potřebných vitaminů a minerálů, ale aby v nich byly i zdravé tuky a bílkoviny. Nezapomínejte dostatečné pít!

Načítám