Článek
Úvodem jedna rada. Možná kolem padesátky zjistíte, že vlastně nemáte zase tak moc hlad a nepotřebujete jíst tak často jako dosud, nebo že vám stačí menší porce, aniž byste pak hladověli. Dejte na tento pocit a skutečně jezte tak, jak potřebuje vaše tělo.
Na druhou stranu, o to důležitější je, abyste jedli kvalitně – prospěje to jak vaší linii, tak celkové kondici a zdraví. A které potraviny byste určitě měli zařadit do jídelníčku?
Bobulovité ovoce
Jeho plusem je vysoký obsah vitaminu C a vlákniny, zatímco jsou většinou méně sladké než třeba hroznové víno či banány. Borůvky, maliny, ostružiny a podobně navíc obsahují antioxidanty, které dělají dobře našemu mozku a paměti. Proto je tak doporučuje například lékaři schválená dieta MIND, která vede nejen k hubnutí, ale i ke zpomalení stárnutí.
Zakysané mléčné výrobky
Se zvyšujícím se věkem naše kosti přicházejí o vápník, který byste jim proto měli dodávat – jinak si zbytečně zvyšujete riziko osteoporózy a zlomenin či bolesti zad. Skvělým zdrojem jsou mléčné výrobky, pokud navíc vyberete ty zakysané – jogurty, kefíry apod. –, prospějete tak i vašemu trávicímu traktu díky přítomným probiotickým bakteriím.
Ryby a mořské plody
Ryby jako losos, treska, tuňák a pstruh jsou osvědčeným zdrojem bílkovin, které potřebujete kvůli tomu, abyste měli dostatek svalů. Pozor, funguje to dobře jen tehdy, pokud se budete zároveň dostatečně hýbat. Můžete mít pocit, že vám stačí méně bílkovin než v mládí, kdy jsou lidé takzvaně ve vývinu, ale není tomu tak, protože starší lidé, řekněme po padesátce, nedokážou živiny z jídla tak dobře využít.
Ryby jsou zdrojem jódu, vitaminu D a vitamínu B12, což je látka nacházející se pouze v živočišných potravinách, kterou s přibývajícím věkem hůře vstřebáváme. Tučné ryby jsou navíc skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Dostatečný příjem těchto látek dokáže přitom snížit například riziko rozvoje nemocí srdce a cév.
Ořechy a semena
Ořechy a semínka obsahují bílkoviny a vlákninu a díky nim se budete cítit sytí, mějte nicméně na mysli na to, že jsou hodně tučné, a proto si jich dejte denně nejvýše hrstku. A raději zapomeňte na solené a pražené a dejte přednost těm přírodním.
Jsou navíc dobrým zdrojem zdraví prospěšných tuků, protože například vlašské ořechy, lněná a chia semínka obsahují potřebné omega-3 mastné kyseliny, které chrání náš mozek i naše srdce a oběhovou soustavu.
Tvaroh
Tvaroh? Ano, případně skyr, v obou možnostech ideálně neochucené. Obsahují vápník a bílkoviny, což udělá dobře vašim svalům a kostem, bílkoviny vás navíc skvěle zasytí. Těžit budete i z toho, že v nich krom vápníku najdete vitamin D, ten je důležitý jak pro kosti, tak pro imunitu.
Fazole a luštěniny
Jsou nabité vlákninou a bílkovinami a zároveň jsou poměrně nízkokalorické. Nestačí to? Dalším plusem je, že jsou také bohaté na železo, draslík a hořčík. Pokud je to možné, vařte si suché, protože konzervované luštěniny mohou obsahovat poměrně dost sodíku. I konzervy jsou ale v pořádku, před použitím obsah jen několikrát důkladně propláchněte. Tip navíc? Luštěninové pomazánky, nejlépe ty domácí, kupované většinou obsahují velké množství tuku.
Vejce
Vejce obsahují cholin, zejména ve žloutku, který si náš organismus neumí vyrobit, a přitom ho potřebuje, aby mu dobře sloužil mozek a netrpěli jsme například výkyvy nálad. Krom toho jsou vejce zdrojem kvalitních bílkovin a tuků, naopak cholesterolu v nich se moc bát nemusíme. Vejce denně si dejte úplně bez obav.
Odborná spolupráce STOB
Jak zhubnout
Diety vám sice pomohou rychle shodit pár kil, pokud ale nezměníte své návyky, opět přiberete. Sestavte si vlastní jídelníček na hubnutí, díky němu i snáze zhubnete konkrétní partie jako břicho, stehna, zadek, boky, ruce nebo v obličeji.