Článek
Jaterní dieta je speciální stravovací režim, který podporuje činnost jater a chrání je před zbytečným zatěžováním. Játra jsou životně důležitý orgán zodpovědný mimo jiné za detoxikaci organismu a za metabolismus. Při jaterní dietě konzumujete potraviny, které podporují zdraví a správnou funkci jater, a naopak omezují či vylučují ty, které jim neprospívají a zatěžují je.
Pro koho je jaterní dieta vhodná?
Jaterní dieta je často doporučována pacientům po prodělané hepatitidě, tedy žloutence či mononukleóze. Je žádoucí i pro ty, kteří mají cirhózu jater – tu způsobuje nejen velká konzumace alkoholu, ale i časté záněty.
Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v lidském těle, bez kterých se neobejde detoxikace nebo zpracování živin z potravy. Díky nim tělo vyrábí i důležité látky nezbytné k jeho fungování. Jaterní dieta by měla tyto jejich funkce podpořit a usnadnit jim jejich práci.
Jaterní dieta pomůže i při prevenci onemocnění jater, tedy hlavně jejich ztučnění, které postihuje stále víc lidí, ale i vzniku hepatitidy a cirhózy (nehrozí jen alkoholikům). Jaterní dietu lze držet i v případě, že chcete játrům ulevit poté, co jste prodělali vleklé onemocnění a brali léky, které mohou tento orgán zatěžovat.
Co pomůže jaterní dieta zlepšit?
Dodržovat jaterní dietu je pro mnohé velmi těžké, protože si musí odepřít často oblíbené pokrmy. Ovšem zdravotní benefity jsou takové, že se to vyplatí! S čím pomůže?
- Zlepší fungování jater, podpoří prevenci vzniku cirhózy nebo ztučňování jater.
- Pomůže při nadýmání, zácpě a syndromu dráždivého tračníku (proč jím trpí častěji ženy?).
- Má pozitivní vliv na srdeční onemocnění, cukrovku a metabolismus.
- Ve výsledku zlepší trávení a můžete díky ní i zhubnout. Protože je jaterní dieta bohatá na živiny, budete se cítit lépe celkově, budete plní energie.
Které potraviny jaterní dieta doporučuje?
V rámci jaterní diety se doporučuje konzumovat tyto potraviny:
- zelená listová zelenina, protože chlorofyl pomáhá játrům v jejich detoxikační činnosti, omezit byste měli jen ty druhy, které vás nadýmají
- ovoce bohaté na antioxidanty, jako jsou borůvky, maliny, jahody – obsahují látky, které podporují zdraví jater
- ořechy (proč je před jídlem namáčet) a semínka – obsahují zdravé omega-3 mastné kyseliny
- olivový olej – i když se tuky z jaterní diety vyřazují, olivový lze v rozumné míře použít
- vhodné bylinky a koření, které nahradí umělá dochucovadla a umožní snížit množství soli, vyhněte se příliš ostrým chutím
- celozrnné pečivo, kterým nahraďte to bílé - kynuté, vláknina a vitaminy B z celozrnných produktů podpoří trávení a ulevují játrům
- libové maso všeho druhu (preferujte bílé) a méně tučné ryby
- mléčné výrobky s nižším obsahem tuku
- zelený čaj
Jak potraviny při jaterní dietě upravovat?
Při jaterní dietě záleží nejen na tom, jaké suroviny vyberete, ale také jak je upravíte. Rozhodně se nehodí smažení nebo fritování, ale ani grilování. Měli byste dát přednost vaření v páře, dušení, pečení. Polévky a omáčky byste neměli zahušťovat jíškou ani smetanou. Měli byste minimálně solit, vynechat ostré koření a dochucovadla.
Na co při jaterní dietě pozor?
Pokud chcete dodržovat jaterní dietu, měli byste si nechat sestavit jídelníček od odborníků, nebo si najít vzorové jídelníčky. Jde o to, aby byla skladba potravin vyvážená. Pokud ji držíte ze zdravotních důvodů, pak byste ji měli přizpůsobit přímo vašemu zdravotnímu stavu – je tedy třeba ji konzultovat s lékařem, dietní sestrou nebo výživovým specialistou. Dvojnásob to platí v případě, že je onemocnění v pokročilejším stadiu.
Jako u každé diety, platí i u té jaterní pravidlo, že nic se nesmí přehánět a že byste měli sledovat reakce svého těla a reagovat na případné signály, že mu něco nevyhovuje. Pak je třeba další postup opět konzultovat s odborníkem.
Které potraviny při jaterní dietě vynechat?
Při sestavování jídelníčku jaterní diety byste měli některé potraviny vynechat:
- sladkosti a sladké nápoje – cukr může zvyšovat hladinu tuků v játrech a podporovat jeho ztučnění
- vysoce zpracované potraviny, konzervované potraviny, uzeniny a fast food – jsou plné soli, nezdravých tuků a dochucovadel
- instantní pokrmy
- čerstvé a kynuté pečivo
- nadýmavé druhy zeleniny
- červené maso, tučné maso a vnitřnosti
- dochucovadla
- alkoholické nápoje