Hlavní obsah

Dukanova dieta: Čtyři fáze, rychlý úbytek váhy, ale jen pro někoho

Foto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Foto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Dukanova dieta byla svého času velmi populární, protože se díky ní hublo velice rychle. A lidé jí věřili také proto, že ji vymyslel francouzský lékař Pierre Dukan, což jí dávalo jistý punc „zdravého hubnutí“. Je to ale opravdu tak?

Článek

Jak zhubnout rychle, ale současně zdravě? To je věčná otázka, na kterou chtěl odpovědět i lékař Pierre Dukan. Svůj jídelníček postavil především na velkém množství masa a na tom, že nebudete mít pocit hladu, protože existuje seznam vhodných potravin, jež můžete jíst kdykoli a v jakémkoli množství.

Principy Dukanovy diety

Cílem diety je nastartovat a podpořit metabolismus, tedy spalování. Tento proces je rozdělen do čtyř fází:

  • Útočná fáze: Znamená neomezený příjem bílkovin a k tomu každý den 1,5 lžíce ovesných otrub. Většinou trvá 2–7 dnů, kdy je na jídelníčku libové maso, ryby, vejce a nízkotučné mléčné výrobky.
  • Výletní fáze: Kombinují se bílkoviny a zelenina bez škrobu. Příjem ovesných otrub se zvyšuje na 2 lžíce denně. Jíst můžete brokolici, špenát, okurky. Tato fáze trvá tak dlouho, dokud nezhubnete na váhu, kterou potřebujete.
  • Konsolidační fáze: Konzumovat lze jakýkoli objem bílkovin a zeleniny, už se přidává i trocha sacharidů a tuků. Ovesných otrub jíte 2,5 lžíce denně. V této fázi si můžete dopřát i ovoce, celozrnné pečivo či sýry a měla by trvat tolik dní, kolik kilogramů jste během předchozí fáze zhubli. Má se tak zabránit jojo efektu. Během této doby se dodržuje jeden čistě bílkovinový den v týdnu.
  • Stabilizační fáze: V tomto období se jí to, co v konsolidační fázi, k tomu se konzumují 3 lžíce ovesných otrub denně. Měli byste jednou týdně dodržet den čistě na bílkovinách a také pravidelně cvičit nebo se alespoň hýbat.

Nevýhody Dukanovy diety

Jde o poměrně extrémní způsob stravování a nedá se to dlouho vydržet. Pro někoho může být problém i velké množství dodané vlákniny  může způsobovat zácpu. Ideální není ani velké množství bílkovin, jež nadměrně zatěžuje ledviny. Nízký obsah sacharidů zase přispívá ke ztrátě energie, bolestem hlavy a slabosti. Také mohou chybět některé vitaminy a minerály. Z těchto důvodů by měl každý takovou dietu konzultovat s ošetřujícím lékařem, hlavně pokud nemá v kondici ledviny.

Dukanova dieta – jídelníček

Co se jí?

  • netučné maso (hovězí, telecí, jehněčí, zvěřina, drůbež, králičí), vnitřnosti, ryby, mořské a sladkovodní plody
  • nízkotučné uzeniny, vejce, odtučněné mléčné výrobky, kefír
  • tofu, seitan, tempeh, sójové produkty
  • zelenina (neškrobová), klíčky, výhonky, konjak, mořské řasy, houby
  • ovesné otruby, celozrnné výrobky

Co se nejí?

  • luštěniny (kukuřice, hrách, cizrna, čočka, fazole)
  • některá zelenina (mrkev, řepa, artyčok)
  • přílohy (brambory, rýže)
  • tučná masa, uzeniny, mléčné výrobky

Načítám