Článek
Jak zhubnout rychle, ale současně zdravě? To je věčná otázka, na kterou chtěl odpovědět i lékař Pierre Dukan. Svůj jídelníček postavil především na velkém množství masa a na tom, že nebudete mít pocit hladu, protože existuje seznam vhodných potravin, jež můžete jíst kdykoli a v jakémkoli množství.
Principy Dukanovy diety
Cílem diety je nastartovat a podpořit metabolismus, tedy spalování. Tento proces je rozdělen do čtyř fází:
- Útočná fáze: Znamená neomezený příjem bílkovin a k tomu každý den 1,5 lžíce ovesných otrub. Většinou trvá 2–7 dnů, kdy je na jídelníčku libové maso, ryby, vejce a nízkotučné mléčné výrobky.
- Výletní fáze: Kombinují se bílkoviny a zelenina bez škrobu. Příjem ovesných otrub se zvyšuje na 2 lžíce denně. Jíst můžete brokolici, špenát, okurky. Tato fáze trvá tak dlouho, dokud nezhubnete na váhu, kterou potřebujete.
- Konsolidační fáze: Konzumovat lze jakýkoli objem bílkovin a zeleniny, už se přidává i trocha sacharidů a tuků. Ovesných otrub jíte 2,5 lžíce denně. V této fázi si můžete dopřát i ovoce, celozrnné pečivo či sýry a měla by trvat tolik dní, kolik kilogramů jste během předchozí fáze zhubli. Má se tak zabránit jojo efektu. Během této doby se dodržuje jeden čistě bílkovinový den v týdnu.
- Stabilizační fáze: V tomto období se jí to, co v konsolidační fázi, k tomu se konzumují 3 lžíce ovesných otrub denně. Měli byste jednou týdně dodržet den čistě na bílkovinách a také pravidelně cvičit nebo se alespoň hýbat.
Nevýhody Dukanovy diety
Jde o poměrně extrémní způsob stravování a nedá se to dlouho vydržet. Pro někoho může být problém i velké množství dodané vlákniny – může způsobovat zácpu. Ideální není ani velké množství bílkovin, jež nadměrně zatěžuje ledviny. Nízký obsah sacharidů zase přispívá ke ztrátě energie, bolestem hlavy a slabosti. Také mohou chybět některé vitaminy a minerály. Z těchto důvodů by měl každý takovou dietu konzultovat s ošetřujícím lékařem, hlavně pokud nemá v kondici ledviny.
Dukanova dieta – jídelníček
Co se jí?
- netučné maso (hovězí, telecí, jehněčí, zvěřina, drůbež, králičí), vnitřnosti, ryby, mořské a sladkovodní plody
- nízkotučné uzeniny, vejce, odtučněné mléčné výrobky, kefír
- tofu, seitan, tempeh, sójové produkty
- zelenina (neškrobová), klíčky, výhonky, konjak, mořské řasy, houby
- ovesné otruby, celozrnné výrobky