Článek
Takzvaný detox těla je oblíbeným rituálem, ke kterému se spousta lidí uchyluje zejména na jaře s cílem a přesvědčením, že po dlouhé zimě je potřeba organismus vyčistit, zbavit se únavy, podpořit imunitu a metabolismus i ulevit střevům. Když se řekne jarní detox, představí si většina lidí nějakou jednorázovou metodu intenzivní očisty organismu od nežádoucích a nahromaděných odpadních látek, realita je ovšem složitější. Detoxikace je totiž proces, který v těle probíhá zcela přirozeně po celý život.
Tělo se umí čistit samo
Zdravé lidské tělo se detoxikuje nepřetržitě 24 hodin denně díky orgánům, jako jsou játra, ledviny a střeva. „Organismus však čelí vysokému množství toxinů, za jejichž zdroje bývají v běžném životě označovány přemíra stresu, konzumace nekvalitních potravin, nedostatek vitaminů a minerálů, nedostatečný pohyb, znečištění životního prostředí nekvalitní spánek nebo kouření. Tělo pak může reagovat častou únavou, špatným trávením či nepravidelným vyprazdňováním, což mívá za následek sníženou psychickou i fyzickou výkonnost, únavu, horší náladu a podrážděnost,“ vysvětluje farmaceutka Ivana Lánová, odborná konzultantka Benu lékáren. Když chcete podpořit přirozenou očistu organismu, klíčovým faktorem je tedy v první řadě úprava každodenních návyků a životního stylu.
Pokud vás přece jen láká vyzkoušet některou z „módních“ detoxikačních procedur, představíme vám ty nejpopulárnější, které, když se praktikují s rozumem, mohou do určité míry přispět k nastartování těla po zimním útlumu. Pamatujte ale, že jakékoli „experimenty“ je vždy vhodné konzultovat s lékařem, obzvláště pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo trvale užíváte léky.

Jablečný ocet pomůže při obtížích s trávením i s regulací hladiny cukru v krvi Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com
Detox s jablečným octem
Jablečný ocet, který se vyrábí fermentací alkoholu z vymačkaného jablečného džusu a kyseliny octové, obsahuje přírodní vitaminy a minerály a je přírodním pomocníkem při hubnutí i trávicích potížích, jako jsou jícnový reflux, bolest žaludku, pálení žáhy nebo nadýmání. Kyselina octová může pomoci regulovat hladinu cukru i cholesterolu v krvi a podporovat metabolismus tuků.
Díky antioxidantům jablečný ocet neutralizuje volné radikály a chrání tělo před tzv. oxidačním stresem, má antibakteriální účinky a dokáže zmírňovat i některé kožní problémy, například akné nebo svědění. Podle některých názorů může konzumace malého množství jablečného octa podpořit funkci jater a ledvin, tedy přirozené detoxikační procesy v organismu. Doporučuje se užívat 1 lžíci octa rozmíchaného ve vodě každý den, nejlépe před jídlem.
Bylinné očistné čaje
Oblíbenou součástí „detoxů“ jsou bylinné čajové kúry. Některé rostliny a byliny mají pozitivní účinky na lidské zdraví a mohou pomoci podpořit přirozeně probíhající fyziologické procesy, tedy trávení, regeneraci jater, fungování ledvin, žlučníku nebo lymfatického systému. Mezi bylinné čaje, které je možné využít pro efektivnější odstraňování toxinů a odpadních látek z těla, patří třeba protizánětlivý kopřivový, pampeliškový nebo jitrocelový.
Máta a heřmánek pomáhají k lepšímu trávení a stimulují střevní peristaltiku, meduňka má významné antioxidační vlastnosti, zázvor podporuje metabolismus, ostropestřec mariánský chrání játra před poškozením… Některé bylinky mají mírně diuretické účinky, což znamená, že podporují vylučování škodlivin a přebytečné vody z těla močí. Bylinné čaje se příliš nedoporučuje popíjet dlouhodobě a před jejich konzumací je dobré poradit se s lékařem. Některé byliny mohou totiž ovlivňovat účinek pravidelně užívaných léků.
Zelené superpotraviny
Mezi tzv. zelené superpotraviny patří sladkovodní řady chlorella a spirulina, moringa, japonský zelený čaj matcha a mladý ječmen, také ale pampeliška, kopřiva, brokolice nebo kapusta. Za jejich zelenou barvu „může“ přírodní barvivo chlorofyl, díky němuž jsou doslova nabité vitaminy, minerály a silnými antioxidanty.
Kromě některých druhů zeleniny (viz výše) se zelené potraviny konzumují nejčastěji ve formě nápoje z jemného prášku (který se rozpustí ve vodě či šťávě) nebo jsou k dostání ve formě kapslí a tablet. Podporují vylučování odpadních látek z těla, pomáhají upravit trávení a stabilizovat hladinu cukru v krvi, pozitivně ovlivňují funkci jater i celkový metabolismus a imunitu.

Zelené superpotraviny jsou nabité antioxidanty, které pomáhají při regeneraci jater a vyplavování odpadních látek z tělaFoto: miss.lemon, Shutterstock.com
Detoxikační půsty
Přísné půsty, spočívající v razantním omezení příjmu potravy a pití velkého množství vody, jsou mnohdy oblíbenou, podle lékařů a odborníků na výživu však ne zcela vhodnou alternativou pro očistu organismu. Tato metoda vychází z předpokladu, že voda pomůže rychleji vyplavit z těla toxiny a umožní „odpočinek“ pro střeva.
Dlouhodobější omezení jídla vede k nezdravému hladovění a rychle tím pádem k nedostatku potřebných živin. Organismus logicky zeslábne, metabolismus se zpomalí a jednotlivé orgány začnou kvůli nedostatku vitaminů, minerálů, bílkovin i sacharidů (které jsou důležitým palivem pro fungování všech systémů v těle) strádat, namísto toho, aby se regenerovaly. Hladovění může rovněž negativně ovlivnit hormonální rovnováhu v těle.
Ovocné a zeleninové šťávy
Detoxikace v podobě popíjení ovocných a zeleninových šťáv spočívá v konzumaci pouze čerstvě vylisovaných ovocných a zeleninových šťáv po určitou dobu, obvykle 3 až 7 dní. Cílem je poskytnout tělu živiny z čerstvého ovoce a zeleniny a dopřát odpočinek trávicímu traktu. Podobně jako u striktních půstů i zde platí, že tento přístup může vést k nedostatku některých živin, pokud se drží příliš dlouho.
Když se rozhodnete tuto kúru zkusit, ideální je odlehčit jídelníček (konzumovat průmyslově nezpracované potraviny, dostatek čerstvé zeleniny, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky, ryby…) a k tomu si dopřát ráno nalačno (případně namísto snídaně) sklenici čerstvě vymačkané zeleninovo-ovocné šťávy nebo smoothie.
Očistné výplachy střev
Tato metoda očisty těla je poněkud kontroverzní (Bizarní techniky očisty těla). Jde v podstatě o obecně známý klystýr (který se provádí obvykle pacientům před operačními výkony), tedy postup, kdy je do střev zavedeno přes konečník sondou velké množství tekutiny s cílem odstranit veškerý jejich obsah a tím je dokonale „propláchnout“ a zbavit usazenin.
Zákrok není zcela bez rizika (hrozí např. narušení střevní mikroflóry nebo sliznice střev či infekce) a o jeho skutečném pozitivním efektu se vedou stále diskuse. Mnoho odborníků tvrdí, že tělo má vlastní a dostatečně efektivní mechanismy pro přirozenou detoxikaci.
Detox s aktivním uhlím
Aktivní neboli také černé uhlí se obyčejně užívá při průjmech a střevních problémech, má totiž vysokou absorpční schopnost a váže na svůj povrch toxické látky z trávicího traktu. Pomáhá střevům zbavit se usazenin a nežádoucích látek a podporuje jejich vylučování z těla. Ve formě tablet nebo doplňků stravy tak může v některých případech přispět k očistě organismu, pokud je vše prováděno jen krátkodobě a pod dohledem lékaře. Dlouhodobé užívání uhlí může vést k dehydrataci a nedostatku důležitých živin.