Hlavní obsah

Bezlepková dieta: Je nezbytná, když vám škodí lepek. Pro ostatní je nevhodná – vede k tloustnutí

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Bezlepková dieta je stravovací režim, který z jídelníčku vyřazuje lepek (gluten). Jedná se o směs bílkovin, jež přirozeně obsahují obiloviny, jako je pšenice, ječmen, žito či oves. Tuto dietu musejí dodržovat lidé trpící celiakií či alergií, ale v posledních letech se stala populární i mezi zdravými lidmi.

Článek

Bezlepková dieta je nutná pro lidi nemocné celiakií a dále pro ty, kdo trpí alergií na lepek (na pšenici) anebo neceliakální glutenovovou senzitivitou. V posledních letech ji dobrovolně dodržují i zdraví lidé, kteří věří, že jim zlepší trávení, zhubnou nebo tak podpoří své celkové zdraví.

Odborníci to ale nepodporují. „Jedná se spíš o módní záležitost a nemá prokazatelný přínos pro zdraví. Naopak jsou popisována možná negativa, především ve smyslu sníženého příjmu vlákniny a kyseliny listové, nedostatek železa, niacinu, riboflavinu a thiaminu. Bezlepkové výrobky mají často navíc vyšší obsah tuků, trans mastných kyselin a soli,“ upozorňuje MUDr. Petr Hlavatý, odborný garant společnosti Vím, co jím.

Bezlepková dieta: co jíst a co nejíst

Při bezlepkové dietě je zásadní vyhnout se všem potravinám, které obsahují lepek (gluten)  – a to i v „mikroskopickém“ množství! „Vadí doslova minimální kontaminace stopovým množstvím mouky, například zbytek mouky po přípravě řízků nebo drobky na prkénku po krájení chleba,“ varuje docent Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky 3. LF UK a FTN, a dodává, že lidé s bezlepkovou dietou nemohou většinou chodit ani do školních či závodních jídelen, ani do restaurací.

Co jíst: potraviny z bezlepkové mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková, čočková…), jáhly, rýže, luštěniny (sója), maso, ryby, olej, sádlo, houby, „čisté“ mléčné výrobky (jogurty, sýry, máslo, tvaroh), vajíčka, ořechy, brambory, ovoce a zelenina

Co nejíst: běžné pečivo, běžné těstoviny, kroupy, krupice, moučné produkty (jíška, bešamel), vločky, cornflakes, müsli, sušenky, polotovary, sladkosti…

Zásadní je vyhýbat se všemu, co může lepek obsahovat. A je toho opravdu hodně! Nejde jen o běžné obilninové produkty (pečivo, těstoviny, knedlíky, cereálie), kde je to jasné. Dále se jedná například o omáčkydochucovadla (kečup) obsahující mouku a různé obilné výtažky, všechny potraviny obalované ve strouhance či zahuštěné moukou, pivo a jiné nápoje z obilovin. Lepek se vyskytuje také ve směsích koření, v polotovarech, v mnoha uzeninách i mléčných výrobcích, ve sladkostech, instantních pokrmech…

Je také potřeba dávat si pozor na přirozeně bezlepkové potraviny, které mohly být během pěstování a zpracování kontaminovány stopami lepku.

  • V posledních letech vzrostl na trhu počet výrobků, které mohou být označeny jako „gluten free“, tedy bez lepku. A pro nemocné celiakií je k dispozici také pacientská komunita, která sdílí zkušenosti s výběrem vhodných potravin: například i ve chvíli, kdy se dříve bezlepková potravina stane po změně receptury či výrobce problematickou.
Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Lepek je nejen v běžném pečivu, ale je skrytý v mnoha dalších potravinách, do kterých byste to pravděpodobně neřekliFoto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Jak sestavit jídelníček bez lepku

Vodítkem k sestavení jídelníčku jsou samozřejmě povolené potraviny, jakými jsou rýže, brambory, batáty, kukuřice, pohanka, quinoa, amarant, tef (teff) i luštěniny (měly by být co nejméně průmyslově zpracované). Lze konzumovat ovoce a zeleninu, ořechy, maso, ryby a vejce, po kontrole složení i mléčné výrobky či uzeniny.

V případě bezlepkové diety je velmi žádoucí nechat si jídelníček sestavit odborníkem tak, aby byl vyvážený a obsahoval vše potřebné. „Jinak to může svádět k bezmyšlenkovitému nákupu průmyslově zpracovaných obilných produktů bez lepku: různých bezlepkových krekrů, cereálií, sladkostí a podobně. Jenže ty bývají chudé na vlákninu, stopové prvky a vitaminy skupiny B. A také nejsou nejlevnější,“ uvádí nutriční terapeutka Aneta Seidlová, která spolupracuje s projektem Netloustneme.cz.

Přínosy bezlepkové diety

U osob citlivých na lepek se při dodržování bezlepkové diety zlepšuje zažívání (netrpí tolik na nadýmání, na bolesti břicha nebo průjmy), u celiaků celkový zdravotní stav. Dobře sestavený jídelníček může vést i k hubnutí. Vzhledem k nutnosti pečlivě vybírat potraviny se většinou lidé naučí jíst zdravěji.

Rizika bezlepkové diety

Bezlepková dieta bez konzultace s odborníky může znamenat nedostatek vlákniny, vitaminů skupiny B, vápníku a železa a může vést k tloustnutí a potížím s trávením. Jednou z velkých nevýhod bezlepkového stravování je nejen nutnost neustále sledovat složení potravin, skoro nemožnost najíst se ve školní či závodní jídelně anebo v restauraci, ale i to, že jde o potraviny dražší, než jsou běžné. Ostatně i proto na bezlepkovou dietu přispívají zdravotní pojišťovny.

Načítám