Hlavní obsah

Krémy, gely a séra proti pigmentovým skvrnám. Fungují jen při správném a každodenním používání

Foto: insta_photos, Shutterstock.com

Foto: insta_photos, Shutterstock.com

Pigmentové skvrny se objevují, zejména po létě, velmi často a zbavit se jich není zrovna snadné. Než se vydáte za kosmetičkou nebo dermatologem, můžete vyzkoušet domácí metody, které pomohou k jejich zmírnění a zesvětlení. Výborným pomocníkem jsou depigmentační kosmetické přípravky. Fungují ovšem jen v případě, že je používáte správně a každý den.

Článek

Pigmentové skvrny neboli hyperpigmentace jsou problémem, se kterým se potýká mnoho lidí. K jejich vzniku přispívají, kromě nedostatečné ochrany pokožky před slunečními paprsky, také hormonální změny, zánětlivé akné, poranění kůže, některé léky, také ale třeba parfémy i přirozené stárnutí pokožky. Toužíte navrátit své pleti zářivý vzhled a sjednotit její tón neinvazivním způsobem? Pak přicházejí na scénu depigmentační krémy, gely a séra, kosmetičtí pomocníci, kteří pomáhají minimalizovat nevzhledné tmavé skvrny.

Za pigmentaci nemůže jen slunce

Tmavé nebo hnědé skvrny jsou místa se zvýšenou pigmentací, která se vytvářejí na pokožce. Vznikají v případě nadměrné produkce a hromadění melaninu, což je pigment, který určuje zabarvení kůže. Důsledkem pak je, že určitá část pokožky je výrazně tmavší než její okolí. Pigmentové skvrny se objevují hlavně na obličeji, který je často vystavován slunečnímu záření a pleť na něm je velmi citlivá.

Mohou se ale vyskytnout rovněž v oblasti dekoltu, na pažích a hřbetech rukou, které bývají vystavovány nepříznivým vlivům vnějšího prostředí, i na zádech (zde vznikají nejčastěji pozánětlivé hyperpigmentace, způsobené třeba akné nebo častým třením o oblečení). Náchylnost pokožky k tvorbě pigmentací mohou ovlivňovat též genetické predispozice, a to bez ohledu na vnější faktory.

Co umí depigmentační přípravky

Kosmetické produkty, jako jsou krémy, gely, oleje nebo séra, jsou vyvinuté speciálně pro šetrnou redukci pigmentových skvrn, vyhlazení a sjednocení tónu pleti. Tyto přípravky jsou neinvazivní, a proto je lze používat po celý rok. Obsahují celou řadu složek, které cíleně regulují produkci melaninu nebo podporují exfoliaci (jemné odstranění odumřelých buněk) kůže, aby se odstranily již zbarvené vrstvy pokožky. Mezi běžné složky patří:

  • Hydrochinon – látka, která potlačuje tvorbu melaninu
  • Kyselina kojová – přírodní látka získávaná z hub, která má bělicí účinky
  • Vitamin C – antioxidant, který pomáhá rozjasňovat pokožku
  • Niacinamid (vitamin B3) – redukuje tvorbu melaninu a zlepšuje celkový tón pleti
  • Kyselina glykolová – pomáhá exfoliovat pokožku, aby byly odstraněny odumřelé buňky

Dvakrát denně a na čistou pleť

Zařaďte depigmentační přípravek do své každodenní rutiny péče o pleť, klíčem k úspěchu a viditelným výsledkům je totiž pravidelnost a správné používání. Aplikujte krém nebo sérum na pokožku jednou až dvakrát denně (podle návodu k použití konkrétního produktu), a to vždy na čistou a suchou pokožku. Před použitím depigmentačního přípravku pleť odličte, vyčistěte jemnou pleťovou či micelární vodou, aby se zbavila nečistot a zbytků make-upu, což zlepší pronikání aktivních složek do pokožky.

Depigmentační krémy aplikujte především na problematické oblasti s pigmentovými skvrnami, jako jsou tváře, čelo nebo dekolt. Lehce vmasírujte přípravek do pokožky, aby se dobře vstřebal. Nečekejte zázraky po prvním týdnu, proces redukce pigmentových skvrn je postupný a výsledky se často dostaví až po několika týdnech či měsících pravidelného používání.

Konzultace s dermatologem

Pokud si nejste jisti výběrem depigmentačního produktu nebo máte velmi citlivou pokožku, která se snadno podráždí, poraďte se předem s dermatologem. Ten vám může doporučit vhodné složení přípravku a postup, který bude nejefektivnější právě pro vaši pleť s ohledem na míru závažnosti pigmentových skvrn.

Načítám