Hlavní obsah

Mateřské mléko je nejlepší. Ale co když žena kojit nechce? Nenechte se nutit a o vztah s dítětem se nebojte

Foto: Nastyaofly, Shutterstock.com

Foto: Nastyaofly, Shutterstock.com

Někdy se zdá, že se naše ženy dělí na dva tábory. Na ty, které dělají možné i nemožné, aby mohly své miminko kojit co možná nejdéle. A na ty, jež to zas tak neřeší, brzy to vzdají nebo prostě kojit vůbec nechtějí. Jaký názor na to mají odborníci?

Článek

Většina nastávajících maminek chce kojit co možná nejdéle – když pomineme veškeré zdravotní benefity, je to i nesporná finanční úspora, protože počáteční kojenecká mléka vycházejí okolo 400 Kč za jedno balení! Jsou ale i ženy, které kojit nemohou anebo nechtějí.

Těhotenství i kojení jsou omezující

Je jasné, že kromě řady benefitů pro dítě přináší pro ženu kojení i značné omezení. Devět měsíců těhotenství se vyhýbala všemu, co by mohlo plod jakkoliv ohrozit, často za cenu velké změny životního stylu. A s porodem to nekončí. Přichází doba kojení, kdy je toto omezení občas ještě horší: čerstvá maminka si musí někdy dávat pozor téměř na každé sousto, aby nemělo citlivé miminko bolení bříška. Navíc se od potomka nemůže hnout málem ani na krok: Co kdyby zrovna dostal hlad? Jsou ženy, kterým nevadí být neustále k dispozici, nebo to dokonce vítají, ale existují i matky, pro něž je tento způsob života dlouhodobě neúnosný.

Vydržíte aspoň půl roku?

Odborníci po celém světě se shodují, že kojení je pro dítě nejlepší. „Miminko by mělo být výhradně kojené prvních šest měsíců života. Většina expertů pak doporučuje kojení s příkrmy do dvou let věku,“ popisuje lékařka Tereza Lamberská, neonatoložka na Klinice gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN.

Horní hranice pro ukončení kojení neexistuje. Pokud vám tedy přijde divné, že si dítě ve školkovém věku ještě říká mamince o prso, z medicínského hlediska na tom není nic špatného. „Pokud má pestrou stravu a k tomu kojení jako doplněk, není důvod k obavám. Problém může být u velmi vybíravých dětí, které upřednostňují kojení před pevnou stravou. V těchto situacích již mateřské mléko nedokáže pokrýt nutriční potřebu rostoucího organismu,“ upozorňuje lékařka.

Neochota versus zdravotní problémy

Existují nejen ženy, které kojit z různých důvodů nechtějí, ale také ty, jež by kojit chtěly, ale zabrání jim v tom zdravotní či jiné komplikace. Tyto maminky se pak často potýkají s pocity viny, že jako matky selhaly. „Se ženami, které nechtějí nebo nemohou kojit, se na porodnici samozřejmě setkáváme. Někdy jsou důvodem silné averze ke kojení kvůli obtížím u předchozího dítěte, což mě mrzí, protože problémy při kojení jsou často způsobené špatnou technikou nebo necitlivým přístupem personálu,“ vysvětluje lékařka.

  • Tip: Pokud kojit chcete, ale z nějakého důvodu vám to nejde, neváhejte se obrátit na laktační poradkyni. Názorně vám ukáže, v čem děláte chybu, a pomůže vám ji napravit.
Foto: chomplearn, Shutterstock.com

Mnohé ženy považují kojení za nejkrásnější období života, jiné to berou zkrátka jako „povinnost“, ale pro některé je to z mnoha důvodů až nesnesitelné Foto: chomplearn, Shutterstock.com

Co když žena kojit nechce?

I když se to nestává moc často, jsou i ženy, kterým přijde kojení nepřijatelné. „Když jsem měla syna kojit, zpanikařila jsem. Prsa pro mě byla vždycky chloubou a nedílnou součástí erotiky. Nemohla jsem se sžít s tím, že mi je ocucává mimino,“ svěřila se nám Adéla. S kojením proto přestala a spokojení byli všichni, protože tak na chlapečka nepřenášela své úzkosti a negativní emoce.

Dost možná to podobně cítí víc žen, jen se neodvažují říct to nahlas. „Ve skutečnosti je jen málo žen, které objektivně nemohou kojit. Těm ostatním by zdravotníci měli být schopni vysvětlit výhody kojení a poskytnout potřebnou podporu a odbornou pomoc. Ale nikoho nesmíme nutit. Rozhodnutí o kojení či nekojení vlastního dítěte je výsostným právem každé ženy,“ ujišťuje Tereza Lamberská.

Jak zastavit laktaci

Pokud se dítě v určitém věku samo odstaví, je to přirozený vývoj a ženě se přestane mléko tvořit. Když se ale matka rozhodne pro ukončení kojení sama, často se neobejde bez pomoci odborníků. „Laktaci lze poměrně jednoduše zastavit podáním léku, který potlačuje tvorbu hormonu prolaktinu. Není volně prodejný, předepsat jej může gynekolog nebo endokrinolog. Nicméně příroda je mocná a fyzická blízkost dítěte je velmi silný hormonální stimul, takže se v některých případech může stát, že se produkce mléka obnoví,“ vysvětluje neonatoložka.

Kojení posiluje imunitu a mozek. A co vztah?

Studie jasně dokazují, že mateřské mléko má pro dítě nesporné výhody – matka mu předává protilátky a posiluje imunitní systém. Vědci z Lékařské fakulty Yaleovy univerzity navíc prokázali, že mateřské mléko má také pozitivní vliv na vývoj mozku. Nadšené zastánkyně kojení, které se při výčtu jeho benefitů ohánějí také zásadním vlivem na spojení mezi matkou a dítětem, se však podle Terezy Lamberské pletou: „Nelze říct, že by nekojené děti měly se svými maminkami horší vztah. To je velmi nebezpečné, zraňující tvrzení. Věřím, že každá maminka se snaží pro své miminko udělat to nejlepší. A pokud z nějakého důvodu nemůže kojit, tak by v žádném případě neměla být společností zavrhována.“

Načítám