Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Žlučník je malý hruškovitý orgán, který se nachází pod játry na pravé straně břicha a je důležitou součástí trávicího traktu. Jeho hlavní funkcí je ukládat a v případě potřeby uvolňovat žluč, produkovanou játry, která pomáhá při trávení tuků, což je důležité pro dobré vstřebávání vitaminů a dalších živin z potravy v organismu (žluč také mj. pomáhá při neutralizaci žaludečních šťáv). Dobře fungující žlučník je tedy nezbytný pro bezproblémové trávení a celkové zdraví. Jak o něj dobře pečovat, abyste předešli nepříjemným komplikacím v podobě akutních záchvatů, chronických zánětů nebo žlučníkových kamenů?
Jezte častěji a po menších porcích
Jedním ze základních pravidel pro zdravý žlučník je jíst pravidelně, minimálně pětkrát denně, a nenakládat si na talíř příliš velké porce. Mezi snídaní, obědem a večeří si dopřejte malé svačinky v podobě zeleniny, ovoce, polotučných mléčných výrobků, celozrnných krekrů nebo knäckebrotu. Snažte se o pravidelnost, každé jídlo stimuluje žlučník k uvolnění žluči, která pomáhá s trávením a nehromadí se v těle.
Pozor na tučné a smažené pokrmy
Smažená a velmi tučná jídla s vysokým obsahem nasycených tuků jsou těžce stravitelná a nadměrně zatěžují trávicí systém včetně žlučníku, který musí „pracovat“ o to usilovněji, aby dokázal uvolnit více žluči pro zpracování takto vydatné potravy. Taková dlouhodobá zátěž může vést k poruchám jeho funkce a tvorbě kamenů, koliky nebo zánětu žlučníku.

Smažená a velmi tučná jídla nadměrně zatěžují trávicí systém včetně žlučníkuFoto: ARMMY PICCA, Shutterstock.com
Vyhýbejte se drastickým dietám
Velmi přísné diety s razantním omezením příjmu potravy neprospívají ani snaze zhubnout, ani vašemu žlučníku. Pokud máte v plánu redukci tělesné hmotnosti, jděte na to s rozumem a vsaďte na vyvážený a pestrý jídelníček, který bude zahrnovat čerstvé potraviny, dostatek zeleniny a ovoce, vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, které najdete v rybách, olivách, avokádu nebo mandlích, semínkách či ořeších.
Dejte šanci bylinkám
Výluhy a čaje z léčivých rostlin a bylin dokážou přírodní cestou napomáhat fungování jednotlivých procesů v organismu. Pro podporu trávení a bezproblémové fungování žlučníku i jater dobře poslouží:
- zeměžluč
- kořen pampelišky (smetanky lékařské)
- ostropestřec mariánský
- dobromysl
- pelyněk
- řepík lékařský
Ze sušených bylin si můžete uvařit čaj, k dostání jsou také bylinné extrakty ve formě kapslí nebo tinktur.
Vyměňte máslo za rostlinný olej
Máslo obsahuje vysoký podíl živočišných nasycených tuků, které mohou při nadměrné konzumaci zvyšovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi, což je spojeno s vyšším rizikem tvorby žlučníkových kamenů. Rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, avokádový, řepkový, dýňový) oproti tomu díky svému složení pomáhají udržovat hladinu „hodného“ HDL cholesterolu, což, mimo jiné, pozitivně ovlivňuje i zdraví a efektivní fungování žlučníku.

Vyměňte máslo za rostlinné oleje, prospějete nejen žlučníku, ale také kardiovaskulárnímu systémuFoto: LanaElcova, Shutterstock.com
Zelenina, ovoce a celozrnné potraviny každý den
Zařaďte do každodenního jídelníčku dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, jsou plné vitaminů, minerálů, vlákniny i vody, čímž podporují a zefektivňují trávicí procesy a snižují riziko vzniku žlučníkových kamenů. Podobně prospívají celozrnné potraviny – pečivo, těstoviny, ovesné vločky či otruby, pro zdraví žlučníku bývá doporučována také třeba pohanka nebo artyčok.
Pijte hodně vody
Kvalitní pitný režim významně přispívá k celkovému zdraví trávicího systému a je prevencí problémů se žlučníkem. Dostatečný příjem tekutin zabraňuje zahušťování a hromadění žluči v organismu, což by mohlo zvyšovat riziko tvorby žlučníkových kamenů. Voda je nezbytná pro efektivní trávení a správné vstřebávání živin z potravy a napomáhá lepšímu vylučování žluči.