Článek
Odlišné klima, úmorné horko, jídelníček, na který nejste zvyklí, to vše může být příčinou, že se z vysněné dovolené, na niž se dlouhé týdny těšíte a která má být časem nových zážitků a odpočinku, může stát nepříjemná noční můra. Poradíme, jak si ji užít bez problémů s trávením, průjmů, zvracení, či dokonce žlučníkových záchvatů.
Průjem, salmonela i nečekané alergie
Pokud jde o stravování, na dovolené se spousta lidí s oblibou tak trochu utrhne ze řetězu a zkrátka se nechtějí omezovat. Touží ochutnat vše, co se zrovna nabízí a co neznají, hotelové programy all inclusive vybízejí k přejídání i ne příliš ideálním chuťovým kombinacím. Tváří v tvář široké a rozmanité nabídce není zdaleka každý natolik disciplinovaný, aby si na talíř naložil skutečně jen tolik, aby zahnal hlad a jeho žaludek porci bez problémů zvládl zpracovat.
Rizikem bývají také některé ingredience a potraviny, které mohou vyvolat alergickou reakci, jako typicky mořské plody, ústřice nebo exotické druhy ovoce… Na co si tedy dávat pozor a jaká pravidla stravování je určitě užitečné dodržovat?
1. Dávejte přednost dostatečně tepelně upraveným pokrmům, bezpečná jsou jídla grilovaná, pečená, dušená a vařená.
2. Čerstvé ovoce a zeleninu vždy před konzumací oloupejte. Plody mohou být sice omyté, ale nikdy nevíte, zda to tak je, případně jaká voda byla použita. Pokud si chcete přece jen dopřát plody neoloupané, důkladně si je omyjte sami spolehlivě pitnou vodou.
3. Na pozoru je potřeba se mít, i pokud jde o vajíčka. Konzumujte jen vejce uvařená natvrdo. Populárních volských ok, která mají tekutý nebo polotekutý žloutek či bílek, se raději vyvarujte, mohou být zdrojem nákazy salmonelou.
4. Zrádná může být také zmrzlina. Točená, kopečková i ta ve vaničkách, ze kterých si můžete sami nabírat v hotelové restauraci nebo na baru u bazénu. Pokud dojde k pochybením a porušením zásad hygieny při výrobě, skladování i prodeji, může být zmrzlina kontaminována rizikovými bakteriemi a dalšími patogenními mikroorganismy.
5. Problém mohou představovat nealkoholické nápoje i alkoholické míchané drinky s ledem. Nikdy totiž netušíte, zda byl led vytvořen z nezávadné vody. Základem pitného režimu by měla být balená voda, bezpečná by měla být také voda ze zásobníků, které najdete v hotelových prostorách nebo jídelnách. Obezřetní buďte i v případě oblíbených ledových tříští.
6. Mléko a mléčné výrobky by měly být pasterizované, pokud si tím nejste jisti, raději se jich vyvarujte. Nepasterizované produkty (jogurty, tvarohy, sýry i zmrzliny) mohou obsahovat s větší pravděpodobností nebezpečné bakterie, jako je listeria, salmonela nebo E. coli.
7. Obloukem se vyhněte choulostivým pokrmům, pokud jsou v rámci bufetu servírovány při pokojové teplotě, tedy nejsou trvale umístěny v chladicím boxu. Jde zejména o saláty, uzeniny a pokrmy ze syrových ryb.
8. Na dovolené možná chcete ochutnat tradiční místní street food. Když se rozhodnete zkusit pouliční stravování ze stánku, buďte obezřetní, zkontrolujte si, zda jsou jídla připravována v čistém prostředí a z kvalitních, čerstvých surovin a zda prodejce dodržuje hygienická pravidla.
Vyberte si raději pokrmy přímo z grilu nebo pánve, kdy máte jistotu, že prošly dostatečnou tepelnou úpravou. Než si z nabídky vyberete, sledujte chování prodejců, například zda používají rukavice, myjí si ruce nebo skladují jednotlivé suroviny v chladu.
9. Syrové maso (tatarák, sushi a mořské plody) je pro vaše zažívání velkým rizikem. Nedokážete nikdy s jistotou určit, odkud pochází, zda je skutečně čerstvé a jak dlouho pobývalo v teple.
10. Velmi opatrní buďte, pokud jde o zkoušení nejrůznějších výrazně pikantních a silně kořeněných, či navíc ještě smažených lahůdek, na které váš trávicí systém není zvyklý. Mohou vyvolat nejen křeče v břiše nebo žaludeční nevolnost, ale rovněž třeba žlučníkový záchvat.