Hlavní obsah

I muži mají přechod a návaly. S andropauzou přichází tloustnutí, ztráta libida, deprese i změny nálad

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Hormonální změny jsou přirozená součást stárnutí. Na rozdíl od dramatičtějšího poklesu hladin ženských hormonů, ke kterému dochází během klimakteria, u mužů nastávají tyto změny postupně. Odborně se mužskému přechodu říká andropauza a dostihne (téměř) každého.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Špatná nálada, návaly horka, ztráta libida a svalové hmoty… To všechno jsou příznaky, které má mnoho lidí spojené s ženských přechodem – s klimakteriem a menopauzou. Mohou tím ale procházet i muži! Ženám skončí ovulace a produkce hormonů prudce klesá během relativně krátké doby. U mužů se tvorba testosteronu a dalších hormonů snižuje postupně v průběhu mnoha let, a důsledky tak nemusejí být hned na první pohled patrné. O to je potom těžší přesná diagnostika.

Co je to andropauza a kdy přichází

Testosteron je mužský pohlavní hormon, kterému „páni tvorstva“ vděčí za ochlupení, silné svalstvo, libido i erekci. S věkem ho v mužském těle ubývá: od 30. roku života zhruba o 1 % ročně, později už úbytek nabírá mnohem vyšší rychlost. Příznaky jsou pozvolné a oproti ženám se neobjevují tak intenzivně. K plným projevům andropauzy dochází až po čtyřicítce a trvají i celou dekádu. „Muži mohou mimo jiné zaznamenat problémy se spánkem a snížení kognitivních funkcí. Tyto změny mohou výrazně ovlivnit kvalitu života a celkovou pohodu,“ říká uroložka Simona Šoffová z kliniky Perfect Clinic. Neznamená to ale, že by pánové přestali být plodní. Zdravým mužům se vytvářejí spermie až do 80 let i později.

Včasná diagnóza je základ úspěchu

U některých mužů mohou být příznaky andropauzy znatelnější než u jiných. V takovém případě není od věci návštěva lékaře, třebaže se jedná o přirozený jev. Dá se tak totiž předejít možným dalším komplikacím nebo závažnějším onemocněním. „Diagnostika zahrnuje důkladné urologické vyšetření, včetně krevních testů k měření hladiny testosteronu a dalších hormonů. Na základě výsledků vyšetření lékař navrhne individuální léčebný plán. Možnosti léčby zahrnují hormonální terapii, která může pomoci obnovit normální hladiny testosteronu a zmírnit příznaky,“ vysvětluje lékařka.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Pokud má muž podezření, že ztrácí testosteron, může mu pomoci lékař. Odhoďte studFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak to muži ulehčit?

Platí, že jestliže žena vyžaduje od partnera, aby na ni bral v době přechodu ohledy, mělo by tomu tak být i naopak. Důležitý je ale především zdravý životní styl. Doporučuje se omezit alkohol, pravidelná fyzická aktivita, vyvážená strava, dostatek spánku a naučit se zvládat stres. Vhodné je používat i doplňky stravy, jako je zinek, hořčík a vitaminy B, C a D.

Jak se pozná mužský přechod

Příznaky andropauzy

Přechod versus krize středního věku

Zdá se, že už tedy máme lékařské vysvětlení, proč si někteří muži ve středních letech hledají mladší milenky, kupují si silné stroje nebo se potýkají s pocity, že jim „ujel vlak“. Krize středního věku se ale nedá zaměňovat s andropauzou (= syndrom stárnoucího muže). První problém je totiž vyloženě psychický a osobnostní a ten druhý fyzický. Mohou jít ale ruku v ruce a pak není od věci navštívit psychologa.

Načítám