Článek
Pokud neužíváte léky správně, nebudou ani správně fungovat. Některé nápoje mohou účinek jednotlivých léčiv posílit, jiné ho naopak potlačují, nebo dokonce dokážou vyvolat nežádoucí vedlejší účinky a zdraví ohrožující lékové interakce. Jaké tekutiny jsou ideální pro zapíjení léků, kterým se naopak obloukem vyhnout a proč nikdy nezapíjet léky pivem či vínem?
Alkohol snižuje účinnost léčiv
Průzkum, realizovaný společností DrugAgency a podporovaný zdravotní pojišťovnou OZP ukázal, že Češi nejsou v zapíjení léků moc odpovědní. Cílem studie bylo odpovědět na otázky související s užíváním léků ve vztahu k jídlu a jejich zapíjení. Prostřednictvím elektronického dotazníku se do výzkumu zapojilo téměř 4 600 pacientů, kteří byli k účasti osloveni prostřednictvím 230 spolupracujících lékařů.
Studie mimo jiné odhalila, že každý pátý Čech, tedy 20 % populace, zapíjí léky alkoholem, což je alarmující zjištění (zhruba 8 % pivem, vínem asi 5 % a destilátem 1,5 %). Přitom kombinace léčiv a alkoholu je naprosto nepřípustná – nejenže může způsobit řadu komplikací, ale také ovlivňuje účinnost léků a často vede ke zvýšení výskytu jejich nežádoucích účinků, především tlumivých (závratě, ospalost) a může vyvolat nevolnost.
Dvě deci vody jsou minimum
Léčiva by se měla zapíjet čistou vodou, kohoutkovou či balenou. Pokud máte na výběr, nepoužívejte k zapíjení léků vody s vyšším obsahem vápníku nebo hořčíku, protože jejich vysoké hodnoty mohou negativně ovlivňovat vstřebatelnost léčiv, a tím i jejich účinnost. „Léky bychom měli zapíjet plnou sklenicí vody (ideální množství je 200 ml). Toto množství je důležité, aby se správně rozpustily,“ popisuje Josef Suchopár, doktor farmacie a zakladatel společnosti DrugAgency.
Při užívání různých léků jsou vysloveně zakázány některé tekutiny, u jiných jsou naopak konkrétní tekutiny doporučeny. Například železo by se nemělo zapíjet čajem nebo kávou, protože tyto nápoje snižují jeho vstřebávání. U minerálek je třeba dát si pozor na jejich složení. Pokud obsahují sodík, jsou nevhodné pro pacienty s vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárním onemocněním nebo onemocněním ledvin.
„Minerální vody jsou vhodné tehdy, pokud je nutné doplnit nejen ztrátu tekutin, ale i minerálních látek, například při silném pocení při horečkách, sportování, úžehu, průjmu a zvracení,“ uvádí farmaceutka Ivana Lánová, odborná konzultantka Benu lékaren.
Ovocné šťávy, mléko a cola
Při zapíjení léků se vyhněte ovocným šťávám, které mohou mít vliv na vstřebatelnost léčiv. Vyvarujte se hlavně grapefruitové a brusinkové šťávy, ale také jablečného moštu a čaje, černého, zeleného i rooibosu. Nejsou vhodné ani nápoje s kyselinou fosforečnou, jako například ovocné či zeleninové šťávy.
„Látek obsažených v nápojích, které mohou ovlivňovat fungování léků, je celá řada, a to je i důvod, proč lékaři preferují čistou vodu,“ vysvětluje lékařka Jana Ježková ze zdravotní pojišťovny OZP a dodává: „Pokud užíváte více léků nebo doplňků stravy, může být náročné se zorientovat v tom, co spolu může negativně reagovat a způsobit neúčinnost léčiv, nebo dokonce nějaký zdravotní problém.“
Pozor na černý i bylinný čaj
Černý čaj může způsobovat snížené vstřebávání léků, a tím i jejich účinnost, čaj zelený může být zodpovědný za zvýšení hladiny léků v krvi, protože může bránit jejich odbourávání, čímž hrozí zvýšené riziko nežádoucích účinků a toxicity.
„Ani bylinné čaje nejsou optimální na zapíjení léků, protože mohou interagovat třeba s hormonálními léky, například třezalkový čaj i rooibos mohou snižovat efekt hormonální antikoncepce. Také u mnoha dalších důležitých léků je pití třezalkového čaje nevhodné,“ dodává lékařka Jana Ježková.
„Některé léky se mohou zapíjet čajem, ale nikdy by to neměl být čaj horký, doporučuje se pít nápoje spíše vlažné. Vhodnější než černý nebo zelený čaj, který můře vykazovat interakce s užívanými léky, je čaj ovocný,“ říká Ivana Lánová.
Čím bezpečně zapít antibiotika
V případě antibiotik je možné jednoznačně říci, že nejbezpečnější je zapití čistou vodou. V žádném případě by se neměla zapíjet alkoholem. U některých antibiotik může kombinace s alkoholem vyvolat těžké reakce, jako je zarudnutí a bušení srdce.
„Penicilinová antibiotika doporučujeme zapít sklenicí vody nebo nekyselé ovocné šťávy. Mléko může naopak výrazně snížit vstřebávání tetracyklinových antibiotik. Ale takový nitrofurantoin je naopak vhodné zapít mlékem, aby byl pro organismus lépe dostupný, ale také abyste předešli žaludečním nežádoucím účinkům. Vždy je dobré se poradit s lékárníkem,“ popisuje Ivana Lánová.
Mléko a mléčné výrobky jsou v případě antibiotik často diskutované. Obsahují totiž vápník, který může s některými antibiotiky vytvořit nerozpustné komplexy, jež brání vstřebávání léčiva v trávicím traktu, což snižuje jeho účinnost. Pro zapíjení antibiotik nejsou vhodné ani limonády a energetické nápoje, které obsahují kyseliny a vysoké množství cukru, což může dráždit žaludek a zhoršit případné vedlejší účinky antibiotik.