Hlavní obsah

Chůze v barefoot botách vás dokáže zbavit bolesti zad i hlavy. Nehodí se ale pro každého

Foto: garfieldnagyur, Shutterstock.com

Foto: garfieldnagyur, Shutterstock.com

Se stále se rozšiřujícím stylem obuvi barefoot už jste se možná setkali. Jedná se o boty, které jsou široké a tak trochu připomínají klaunskou obuv. Jejich hlavním účelem je to nejlepší pro nohu. Jsou ale opravdu pro každého?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Barefoot boty poznáte už na první pohled. Jsou širší, a i když už je k dostání i společenská obuv tohoto typu, eleganci byste v nich hledali jen stěží. „Hlavním benefitem barefoot bot je široká špička respektující přirozený tvar chodidla, která nabízí dostatečný prostor po pohyb prstů. Klasická obuv má naopak úzkou špičku. Utlačuje prsty a ty se nemohou přirozeně pohybovat,“ vysvětluje Kamil Vedral, který u nás zastupuje anglickou značku Vivobarefoot.

Chůze naboso vás zbaví bolestí

Špatně zvolené boty mohou zapříčinit bolesti zad, krční páteře, kuří oka a spoustu dalších zdravotních problémů, včetně bolesti hlavy. I proto je stále žádanější chodit na boso, tedy tak, jak je nám přirozené. „Tenká, měkká a ohebná podrážka u barefoot bot simuluje chůzi naboso. Podrážka se přizpůsobuje chodidlu a umožňuje mu vnímat informace o povrchu, po kterém se pohybuje. Díky tomu zapojuje veškeré svaly, šlachy i kosti chodidel, což vede k tomu, že přirozeně pracují,“ popisuje odborník.

Jsou barefoot boty vhodné pro děti?

Pokud jde o děti, čím dál častěji se boty s žirafou, tedy nálepkou certifikace zdravotní nezávadnosti, nahrazují právě barefoot obuví. Podle jejich zastánců je vhodná již od prvních krůčků. Většina pediatrů však trvá na tom, že dítě musí mít zpevněný kotník, aby se u něj nerozvinuly potíže s chůzí nebo nohami do X nebo O.

Jak vybírat obuv pro děti?

Ať už se rozhodnete pro barefoot, nebo klasické boty pro své ratolesti, dbejte na tato pravidla: „Je nezbytné zajistit, aby bota dobře seděla na noze, aniž by klouzala. Prsty by měly být v dostatečném pohodlí, aby se do boty pohodlně vešly - včetně malíčku. Zejména palec by měl mít možnost se natáhnout,“ radí ortopedka z Hamburku Caroline Werkmeister. Ideální je také pružná podešev. „Důležité je, aby bota byla co nejlehčí a umožňovala dítěti vnímat povrch po kterém chodí, i přes obuv,“ dodává.

Které si vyberete?

Pro koho nejsou tyto boty vhodné?

Nic není jen černobílé. I nošení barefoot bot má svá omezení. „Mohou být přínosné, aby se lidé naučili lépe vnímat svoje tělo a plosku nohy. Měl jsem v ordinaci spoustu klientů, kterým barefoot boty pomohly. Na druhou stranu si nemyslím, že jsou vhodné pro každého. Například lidi, kteří trpí artrózou, výraznými halluxy nebo mají patní ostruhy a prožívají bolestivé stavy, těm bych je nedoporučil. Také si nemyslím, že je to bota na celý den - na chození po betonu, asfaltu a spěchání na oběd. Ideální je vzít si je do lesa nebo terénu. Na běžné dny nejsou úplně ideální,“ řekl v podcastu Fitness007 fyzioterapeut Jiří Ptáček. „Stejně tak je nutné doplnit, že tyto boty nejsou samospásné. To znamená, že si je nazuji a všechno mě najednou přestane bolet. To ne.“

Anketa

Oblíbili jste si barefoot boty?
Ano, jiné už nechci
15,5 %
Ne, ještě jsem je nezkusil/a
61,5 %
Nosím je občas, ale střídám je s obyčejnou obuví
23 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5830 čtenářů.

Načítám