Hlavní obsah

Celulitida z pohledu fyzioterapeutky a dermatoložky. Nadváha riziko vzniku dolíčků nezvyšuje

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

S celulitidou se potýká devět z deseti žen. Proč vznikají nevzhledné dolíčky na kůži? Mohou za ně skutečně kila navíc? Proč je důležité jíst vlákninu a hodně pít? A lze se pomerančové kůže trvale zbavit? Prozradí fyzioterapeutka a dermatoložka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bohužel už fakt, že jste se narodila jako žena, zvyšuje pravděpodobnost, že vaši kůži dříve nebo později budou „zdobit“ tolik obávané dolíčky. Celulitida neboli pomerančová kůže trápí hlavně ženy, a to z toho důvodu, že se jim v oblasti boků a stehen ukládá tuk mnohem častěji než mužům. Ženy mají také v pokožce méně pojivové tkáně, a tím pádem je u nich vznik celulitidy pravděpodobnější.

Jak vznikne kůže jako pomeranč a kdy je nebezpečná

„V tukové tkáni dochází ke zvětšení objemu podkožních tukových buněk, ty tlačí na povrch kůže, ale nepružná vertikální vazivová tkáň na to neumí reagovat, takže dochází k dolíčkům a hrbolkům viditelným na pokožce. Ve většině případů jde ‚jen‘ o estetický problém, se kterým si metody estetické medicíny umí poradit. U nejvyššího stadia celulitidy, které provází enormní nárůst tukové tkáně, bolestivost a otoky, už je ale vhodné konzultovat stav s lékařem, zda problém neukazuje na vážnější zdravotní komplikace,“ říká Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Nadváha nezvyšuje riziko vzniku celulitidy

Panuje rozšířený mýtus, že pomerančová kůže se tvoří zejména ženám s nadváhou nebo obézním. Pravdou ale je, že na celulitidu nemá žádný vliv to, kolik vážíte. Můžete si všimnout, že ji mají i některé ultra štíhlé modelky nebo sportovkyně. U „korpulentnějších“ žen je ale viditelnější. Na vznik celulitidy mají vliv zejména genetické dispozice, také ale životní styl – aktivní ženy, které se pravidelně hýbou, jí trpí méně. Svůj díl viny nesou i ženské hormony, především estrogeny. Ideálním pohybem pro eliminaci projevů celulitidy je chůze, jízda na kole, plavání, aerobní trénink nebo tanec.

Foto: Flotsam, Shutterstock.com

Jedním z největších mýtů je, že se celulitida tvoří jen ženám s nadváhouFoto: Flotsam, Shutterstock.com

Prevence celulitidy: Jídelníček a pitný režim

„Ke vzniku celulitidy dochází, když podkožní tukové buňky vlivem ukládání odpadních metabolických látek zvětší svůj objem a narušují struktury pojivové tkáně (kolagenu a elastinu) v pokožce. Mění se tak uspořádání proteinových vláken, která se „smršťují“ a vytváří nevzhledné hrbolky,“ popisuje dermatoložka Dominika Slezáková z kliniky Mediestetik.

Velmi záleží na tom, jak se stravujete. Na talíři by se měl objevovat dostatek zeleniny, ovoce, bílé maso, potraviny s vysokým obsahem vlákniny. „Pozitivní vliv na zdraví pokožky má příjem vlákniny a omezení konzumace cukrů a tuků. Z tekutin se doporučuje popíjení neperlivé vody, zeleného čaje či džusu, naopak nevhodná je káva a černý čaj. Optimální příjem tekutin by měl být kolem tří litrů za den. Pozor je třeba dát na zvýšený přísun estrogenů z vnějšího okolí, například v hormonální antikoncepci a dalších lécích,“ vyjmenovává Iva Bílková.

Střídání teplé a studené sprchy, saunování, masáže

„Partie postižené celulitidou mají významné omezení průtoku lymfatickým i cévním řečištěm, proto je v rámci prevence žádoucí zvyšovat jejich prokrvení například denním sprchováním střídavě teplou a studenou vodou, výborné je saunování včetně ochlazujícího procesu,“ uvádí Iva Bílková.

Masáže mají blahodárný vliv na všechny vrstvy pokožky, kožní cévy a svaly i na centrální nervový systém, se kterým je kůže neoddělitelně spojená. Aktivují lymfu, krevní oběh kůže i látkovou výměnu v těle. Mezi oblíbené procedury proti celulitidě patří mechanická LPG masáž s vyhlazujícím efektem, která na buněčné úrovni obnovuje látky tělu vlastní – kolagen, elastin a kyselinu hyaluronovou. Během relaxačního ošetření speciálními válečky dochází k biostimulaci kožní tkáně a urychlení činnosti lymfatického systému, kterým jsou odplavovány škodlivé látky.

Foto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Prevence celulitidy? Střídání teplé a studené sprchy, saunování a sportFoto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Lymfodrenáž jako prevence

Zatímco masáž znamená tlak vyvíjený více do podkoží, do svalu a i hlouběji, drenáž je posun lymfy v povrchových vrstvách těsně pod kůží. Přispívá k celkové vitalitě a regeneraci organismu, vyhlazuje pokožku a dodává jí mladistvější vzhled.

Lymfodrenáž zvyšuje cirkulaci lymfy a zlepšuje odtok krve, což působí preventivně proti vzniku křečových žil a celulitidy.

„Přístrojová lymfodrenáž využívá kompresivní návleky (kalhoty, rukáv, vesta…). Uvnitř těchto návleků jsou komory, které se nafukují podle nastaveného programu a ‚mačkají‘ kůži, podkoží, lymfatické cévy, ale i svaly způsobem, že vytlačují lymfu a krev směrem k srdci. Pokud má fyzioterapeut kvalitní stroj s vysokým počtem komor (u kalhot až s 24 komorami, u paží s až 14 komorami), zastávám názor, že je přístrojová lymfodrenáž účinnější, jelikož postupný tlak v návlecích zabere větší plochu, než je v možnostech dlaní či prstů fyzioterapeuta při manuální lymfodrenáži,“ porovnává Iva Bílková.

Proti celulitidě je podle fyzioterapeutky nejvíc účinná lymfodrenáž v kombinaci s aplikací rázové vlny, která efekt narušení tukových ložisek a vyhlazení pokožky ještě umocní.

Kosmetika neumí zázraky

Nevěřte reklamám, jež nabízejí nemožné. Na trhu je mnoho krémů, které slibují natrvalo odstranit nechtěné dolíčky. Zatím ale neexistují žádné vědecky ověřené přípravky, jež dokážou natrvalo redukovat projevy celulitidy. Ano, některé mohou pokožku výborně hydratovat či vyživovat. Rozhodně ale nemohou řešit vizuální problémy, které jsou způsobené podkožním tukem. Také nejsou k mání žádné doplňky stravy, jež by účinně pomohly při boji proti celulitidě.

„Třeba tělový peeling opravdu může celulitidu nebo také strie zjemnit, jelikož spolu s mechanickým odstraněním odumřelé pokožky a lepším prokrvením dochází ke stimulaci tvorby kolagenu a elastinu, a tím i ke zpevnění kůže. Zpevňující krémy ale fungují spíš jen jako podpůrná záležitost k mnohem intenzivnějším řešením, nejsou samospasitelné,“ popisuje lékařka Dominika Slezáková.

Načítám