Hlavní obsah

Botulismus: Vyboulenou nebo poškozenou konzervu hned vyhoďte, mohli byste se nakazit botulotoxinem

Foto: M Isolation photo, Shutterstock.com

Foto: M Isolation photo, Shutterstock.com

Botulismus je velmi nebezpečný, potenciálně smrtelný stav. Dochází k němu v důsledku otravy neurotoxinem produkovaným nejčastěji bakterií Clostridium botulinum.

Článek

Zkažené konzervované jídlo, nešetrná injekční aplikace nebo infekce rány. To všechno mohou být důvody pro nakažení bakterií Clostridium botulinum způsobující stav známý jako botulismus. Jde o velmi nebezpečné onemocnění, které může v krajním případě skončit i smrtí. I když dnes medicína ví, jak botulismus léčit, je vhodné mít se před tímto stavem na pozoru a chránit se, aby k němu vůbec nedošlo.

Co je botulismus

Otrava botulinem neboli botulismus je závažné neuroparalytické onemocnění. Jeho původcem je botulotoxin (BTX). To je toxin produkovaný anaerobní (roste a množí se v nepřítomnosti kyslíku) bakterií Clostridium botulinum. „Vyskytuje se zřídka a napadá spíše oslabené jedince, jako jsou děti, narkomané a staří lidé, anebo tehdy, pokud je toxinu, který se v prostředí bez přítomnosti kyslíku namnoží, víc,“ upřesňuje Kateřina Cajthamlová, internistka, psychoterapeutka a propagátorka zdravého životního stylu.

Botulismus je sice vzácná, ale velmi nebezpečná choroba. V krajních případech i smrtelná. Postihuje totiž nervový systém, důsledkem čehož dochází k ochrnutí svalů. „Botulotoxinu se dříve říkalo klobásový jed, protože se nejčastěji vyskytoval právě v klobásách podomácku připravených z nedokonale dezinfikovaných zvířecích střev,“ informuje lékařka.

Projevy a příznaky botulismu

Nejtypičtějším projevem je ochrnutí svalů, které obvykle začíná v obličeji. To způsobuje příznaky, jako jsou pokleslá víčka, rozmazané nebo dvojité vidění, obtíže s mluvením či polykáním a sucho v ústech. Ochrnutí se může rozšířit i dále a ovlivnit svaly na krku, hrudi, pažích a nohou.

Foto: Parkin Srihawong, Shutterstock.com

Jedním z příznaků je dvojité nebo rozmazané viděníFoto: Parkin Srihawong, Shutterstock.com

Druhy botulismu

Existuje pět typů botulismu. Všechny sice způsobují podobné příznaky, které souvisejí se svalovou paralýzou. Jejich původ je ale různý.

Potravinový (alimentární) botulismus

Konzervované a vakuově balené, bakterií Clostridium kontaminované potraviny, masné výrobky a ryby, ovoce a houby balené v plastových fóliích s nízkou výměnou vzduchu, hotové pokrmy připravované metodou „sous vide“ (potraviny se připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou) mohou být zdrojem nákazy botulotoxinem. Nejvyššímu riziku jsou vystaveny potraviny připravované domácím konzervováním s absencí použití bezpečných metod zpracování. I když se případy nakažení z kupované konzervy objevují zřídka, stát se to může.

Kojenecký botulismus

Kojencům mladším jednoho roku života by se vůbec neměl podávat med. Jejich nezralý trávicí systém ještě neumí pracovat s bakteriemi, které med někdy může obsahovat. Jejich spory by v dětských střevech mohly růst, začít produkovat neurotoxin a způsobit vznik botulismu.

Střevní toxémie

V podstatě jde o stejný případ botulismu jako v případě botulismu kojeneckého, jen se týká dospělých. Spory bakterií se dostanou do střev. Zde rostou, produkují neurotoxin a zapříčiní nákazu botulinem. Jde o velmi vzácný typ botulismu, k němuž dochází zřídka.

Iatrogenní botulismus

Botox, který se záměrně aplikuje injekčně za účelem prevence migrénových bolestí hlavy, ke zmírnění ztuhlosti svalů nebo k dočasnému zabránění vzniku vrásek a vyhlazení obličeje (Co všechno obnáší aplikace botoxu), je v podstatě neurotoxin botulin, který může způsobit i komplikace. Ačkoliv to není vůbec běžné, může dojít k tomu, že z botulinu podaného injekcí z lékařských nebo kosmetických účelů může dojít k ochrnutí obličejových svalů nebo pohybu očí, i když obvykle jen dočasně.

Botulismus ze zranění (ranný)

Když je rána infikována bakteriemi produkujícími botulotoxin, může dojít k nákaze skrze zranění (Jak urychlit hojení ran). Jde sice o velmi vzácný druh, který ale není nemožný. Může k němu dojít při chirurgickém zákroku, při vzniku odřeniny, tržné rány nebo otevřené zlomeniny. Riziko zvyšuje užívání drog (heroinu) injekční stříkačkou nebo kokainu nosem, což může vést k zánětu vedlejších nosních dutin, který může být potencionálním spouštěčem botulismu.

Jak se botulismus diagnostikuje

K potvrzení diagnózy botulismu slouží různé druhy laboratorních testů hodnotících krev, stolici, výtěr z rány nebo toxikologické a bakteriologické vyšetření zdroje potravy. Cílem je odhalení přítomnosti toxinu nebo bakterií Clostridium botulinum, které jej mohou produkovat. Protože se ale na výsledky může čekat i několik dní, je při podezření na botulismus potřeba zahájit léčbu ještě před potvrzením diagnózy.

Foto: felipe caparros, Shutterstock.com

Diagnózu potvrdí laboratorní testyFoto: felipe caparros, Shutterstock.com

Jak probíhá léčba

Léčba botulismu začíná okamžitou hospitalizací s neprodleným podáním antitoxinu a antibiotika (obvykle penicilinu). Dalším krokem je sledování na oddělení JIP. V případě ochrnutí dýchacích svalů je nutná intubace s mechanickou ventilací (dýchací přístroj). Pokud botulismus pochází z rány, je potřeba ránu vyčistit a odstranit infikovanou tkáň. Potom se, stejně jako u jiných typů botulismu, podávají antibiotika a antitoxiny.

Jak se chránit

K většině případů otravy botulotoxinem dochází následkem otravy z bakterií kontaminovaného jídla. Proto je důležité dodržovat správnou hygienu rukou i potravin, které se následně chystáte sníst. Množení bakterií usnadňuje kontakt s vnějším prostředím a ten v případě konzervovaného jídla umožňuje štěrbina nebo díra v obalu. Z toho důvodu je moudré všechny poškozené konzervy raději hned vyhodit a totéž je vhodné učinit i s konzervou vyboulenou nebo jakkoliv nevábně zapáchající. Čerstvé ovoce, zeleninu a houby (jak postupovat při otravě houbami) je vhodné balit do perforovaných obalů a folií ; potraviny uchovávat při teplotě do 3 °C a před konzumací důkladně prohřát, nechat projít varem.

Jak správně konzervovat doma

Při domácím konzervování dodržujte zásadu deseti minut – to by měla být minimální doba, při níž budete jídlo určené ke konzervování vařit. Po této době by měly být bakterie produkující botulotoxin zničené.

Botulismus

Popis – Potencionálně smrtelné onemocnění nervového systému. Dochází k němu důsledkem otravy neurotoxinem produkovaným anaerobní bakterií Clostridium botulinum.

Příznaky – Ochrnutí svalů v obličeji, případně na krku, hrudi, pažích a nohou. Pokleslá víčka, rozmazané nebo dvojité vidění, obtíže s mluvením či polykáním a sucho v ústech.

Inkubační doba – Čím kratší inkubační doba, tím je závažnější průběh a horší prognóza. U jednotlivých druhů se liší – u botulismu alimentárního je to 6-72 hodin, u ranného 4-14 dní, u kojeneckého 1-30 dní.

Léčba – Hospitalizace na JIP s monitorováním životních funkcí, podávání antibiotik (nejčastěji penicilinu) a antitoxinu.

Smrtnost – Ročně zemře na botulismus méně než pět ze sta nakažených. K úmrtí může dojít následkem obrny dýchacích svalů a bránice.

Prevence – Vyhazovat poškozené konzervy, dodržovat zásady správné hygieny a manipulace s potravinami, mýt si ruce.

Odborná konzultace s MUDr. Kateřinou Cajthamlovou, internistkou, psychoterapeutkou a propagátorkou zdravého životního stylu

Načítám