Hlavní obsah

Za bolavá kolena může artróza, ploché nohy i špatný styl chůze. Vzít si léky proti bolesti nestačí

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Trápí vás bolest v kolenou? Obtížně se zvedáte nebo vás nepříjemné pocity omezují ve sportu i každodenním pohybu, případně dokonce budí ze spánku? Víme, co všechno může být příčinou, jak si ulevit a kdy vyrazit k lékaři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bolest kolen je častým problémem, který postihuje lidi všech věkových kategorií, výjimkou nejsou ani dvacetiletí či třicetiletí. Problémy se mohou objevit z různých příčin. Mezi nejčastější patří nadměrná zátěž, nevhodné pohybové stereotypy (nesprávná chůze nebo běh), zranění (natržení vazů, poškození menisku) a stavy po úrazech, revmatoidní artritida (autoimunitní onemocnění, které způsobuje zánět kloubů) nebo degenerativní onemocnění, jako je osteoartróza.

Kde se bolest bere?

Pravděpodobně každý už někdy pocítil bolest v oblasti kolenou. Jaký ale může být důvod, pokud jsou bolesti příliš časté? „Bolest nosných kloubů, jako jsou kyčle a kolena, patří spolu s bolestí bederní páteře mezi ty nejčetnější. To je dáno především tím, že jde o oblasti namáhané při jakékoli činnosti,“ uvádí Petr Pšenica, hlavní lékař společnosti Lázně Luhačovice, a pokračuje: „Jednou z nejčastějších příčin bolestí kolen je potom u pacientů zejména z vyšších věkových skupin artróza. Jedná se o degenerativní onemocnění kloubů, při němž dochází k poškození kloubních tkání. Přesná příčina vzniku artrózy není známa, podílet se na ní může například vyšší věk, onemocnění a úrazy kloubů nebo dědičnost.“

Jak komplikuje život osteoartróza

Při vzniku artrózy zřejmě sehrávají úlohu i další faktory, jako například nesprávná činnost ledvin či poruchy metabolismu.

„Roli hraje také špatné postavení kloubů, například u vrozených vývojových vad, nedostatečná výživa kloubního systému při podvýživě nebo nekvalitní stravě, záněty kloubů, například při borelióze či septických stavech, a kloubní zlomeniny. Radno není podceňovat ani tzv. mikrotraumata, což jsou drobná poranění, která mají v průběhu let střádavý destruktivní efekt,“ upřesňuje lékař Petr Pšenica.

Dokud je bolest únosná, vezmou si lidé zpravidla prášek nebo si čas od času zajdou na masáž. Obtíže ale není dobré zanedbávat a je potřeba vyhledat včas pomoc fyzioterapeuta a ortopeda.

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Problémy s koleny trápí čím dál mladší ročníky, na vině může být nadměrná zátěžFoto: Chinnapong, Shutterstock.com

Možná špatně chodíte

Bolest kolenou se také může projevit jako důsledek špatného postavení těla či nesprávného stereotypu chůze. Z toho důvodu je součástí léčebných plánů poruch pohybové soustavy vždy fyzioterapie, která umožňuje zvolit individuální přístup ke každému nemocnému.

Pokud jsou potíže s koleny způsobeny nesprávným držením těla, individuální fyzioterapie se soustředí i na něj, léčba se zaměřuje na nácvik správného stereotypu chůze, úpravu svalových dysbalancí, pohybovou edukaci a případně nácvik použití kompenzačních pomůcek.

Ploché nohy a propadlá nožní klenba

I když vás to možná nikdy nenapadlo, i ploché nohy nebo deformity typu propadlé nožní klenby mohou ovlivnit správnou funkci kolen a časem způsobovat bolest. Proč? Tyto obtíže jsou totiž příčinou změněné biomechaniky chůze. Ploché nohy mění způsob, jakým chodidlo při chůzi nebo běhu dopadá na zem, což vede k nesprávnému rozložení váhy a změně pohybového vzorce. Kolena jsou pak nadměrně zatěžována.

Ploché nohy často způsobují také nadměrnou pronaci (vnitřní rotaci chodidla). To vede k nesprávnému zarovnání dolní končetiny a tím ke zvýšenému namáhání kolenních vazů, šlach a kloubů. Oblouk nohy slouží jako přirozený tlumič nárazů. Když je tento oblouk snížen nebo chybí, což je právě v případě plochých nohou a propadlé klenby, tlumení nárazů je nedostatečné a kolena musí absorbovat více nárazů při každém kroku.

Svaly a šlachy v dolní končetině musí pracovat více, aby kompenzovaly nedostatečnou podporu oblouku, což může vést k únavě a přetížení, a tím i k bolesti v kolenou.

Co dělat při bolesti kolen a jak si ulevit

  • Při akutní bolesti si můžete pomoci a ulevit odpočinkem a snížením zátěže (omezte aktivity, které zatěžují kolena, jako je běhání či skákání), na postiženou oblast aplikujte ledový zábal či obklad.
  • Stabilitu kolena můžete podpořit elastickým obinadlem nebo ortézou, pro snížení bolesti nebo otoku můžete užít protizánětlivé léky typu ibuprofen.
  • Zkuste posilovací cvičení, zaměřte se na posílení svalů kolem kolen, což může pomoci zlepšit jejich stabilitu. Nezapomeňte na pravidelné protahování, pomůže udržet flexibilitu a snížit napětí v kolenním kloubu.
  • Při častých a opakovaných problémech s koleny se obraťte na podiatra nebo ortopeda, který vás vyšetří a navrhne vhodnou léčbu. Včasným řešením zamezíte zhoršujícím se obtížím s klouby.
  • Prevence a léčba bolesti kolen, způsobené plochými nohami, může zahrnovat používání ortopedických vložek do bot, cvičení zaměřená na posílení nožní klenby, korekční obuv a fyzioterapii.

Načítám