Hlavní obsah

Bez vody to nejde. 7 signálů, že jí pijete nebezpečně málo

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Všichni víme, že bychom obzvlášť v létě měli dbát na dodržování pitného režimu. Ale praxe za teorií často pokulhává, pořád je hodně lidí, kteří prostě pijí málo. Co by vás mělo varovat? Čím vám tělo dává najevo, že ho trápíte žízní? Tohle jsou signály, kterými váš organismus volá po vodě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle Národního zdravotnického informačního portálu je lidské tělo z padesáti procent tvořeno vodou (u dětí dokonce ze 70 procent). A protože vodu tělo neustále vylučuje (kůží, dýcháním, s močí i stolicí), je logické, že ji potřebuje také neustále doplňovat.

Kolik vody je potřeba pít?

Existuje samozřejmě mnoho teorií, ale odborníci se většinou shodnou na tom, že 1,5 litru vody denně pro dospělého člověka je nutné minimum. „Člověk denně vyloučí asi 2,5 litru vody močí, stolicí, dýcháním i kůží. Organismus však musí mít vyrovnanou vodní bilanci, a tak, aby tyto ztráty uhradil, musí vodu i přijímat. Asi třetina litru se vytvoří v těle metabolickou činností, vody vázané v potravě přijmeme asi 900 ml a zbytek, asi 1,5 litru, musíme do těla dostat přímo ve formě tekutin,“ píší v odborném článku v časopisu Interní medicína pro praxi lékaři Hana Jeligová a František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu Praha.

To je ale samozřejmě jen nezbytné minimum, navíc velmi obecné. Čím větší energetický výdej máte (sportujete, děláte fyzicky namáhavou práci…), tím víc vody potřebujete. Stejně tak se potřeba pít zvyšuje s teplým počasím, ve vedrech se lidé víc potí, tudíž jejich tělo vylučuje víc vody, kterou je potřeba doplnit. Svůj vliv má ale třeba i to, jak moc solíte, kolik kávy denně vypijete (čím víc holdujete soli, čím víc kafujete, tím víc byste měli pít) a podobně. A tak je otázka pitného režimu poměrně dost individuální záležitost a vyplatí se poslouchat své tělo.

Když tělo trpí žízní aneb Signály, že málo pijete

Pocit žízně je samozřejmě signál, že byste se měli napít, ale to už je skoro takové SOS volání. Navíc pokud obecně málo pijete, tělo je na nedostatek svým způsobem zvyklé a pocity žízně se dostavují opravdu velmi pozdě, obzvlášť pak u seniorů. Tohle jsou další signály, kterými vám tělo naznačuje, že je dehydrované.

1. Sucho v ústech

Těžko se vám polyká, jazyk se vám lepí na patro, prostě máte sucho v ústech. Je to jasný signál toho, že by si váš organismus zasloužil alespoň sklenku vody. A pozor, nejde jen o dehydrataci, sucho v ústech oslabuje sliznici dutiny ústní, a vy jste tak náchylnější k různým infekcím.

2. Bolest hlavy či závratě

Pokud je vaše tělo dehydratované, máte hustší krev a její průtok mozkovými kapilárami není tak hladký. A z toho vás pak bolí hlava, případně se vám točí.

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Bolest hlavy je jedním ze signálů, že vašemu tělu schází tekutinyFoto: Photoroyalty, Shutterstock.com

3. Únava a snížená soustředěnost

I tohle souvisí s krví, která v důsledku dehydratace organismu houstne. Váš mozek není dostatečně zásobený okysličenou krví a nefunguje na sto procent. Proto jste unavení, máte problémy se soustředit, myšlenky vám těkají, jednoduše řečeno vám to nemyslí, jak by mělo.

4. Suchá kůže, popraskané rty

I tohle jsou známky toho, že málo pijete - vaše kůže je suchá, bledá, nepružná (může i svědět), rty suché a popraskané.

Nejste si jistí, zda je to váš případ? Ověřit si to můžete snadným testem. Mezi dva prsty vezměte kus volné kůže na hřbetu ruky a povytáhněte ji. Když ji pustíte, měla by se okamžitě a rychle vrátit do původního stavu. Pokud se vrací pomalu, nebo dokonce zůstává zdeformovaná, vašemu tělu chybí tekutiny.

5. Kruhy pod očima

Většina lidí má tmavé kruhy pod očima samozřejmě spojené s únavou a nedostatkem spánku. To je sice pravda, ale kruhy mohou mít příčinu i v dehydrataci organismu.

Hustá krev zvýrazňuje cévy, kvůli dehydrataci matní kůže pod očima, oči působí zapadle a kruhy pod nimi jsou výrazně viditelné. Navíc zanedbaný pitný režim snižuje funkci ledvin a jater, což má také výrazný vliv na tvorbu kruhů pod očima.

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Dehydratace se podepíše i na stavu vaší pletiFoto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

6. Zácpa

Je to naprosto logické. Když tělu nedodáte dostatek tekutin, jednoduše vysychá, a to včetně střev a stolice. A asi každý tuší, že cesta suché a tuhé stolice stejně vyschlým tračníkem prostě nemůže být snadná.

A pozor, známkou dlouhodobého nedostatku tekutin může být i nadýmání a nafouknuté břicho. Tělo, které trpí nedostatkem tekutin, začne vodu zadržovat na horší časy, a proto jste pak nafouklí.

7. Tmavá moč a málo časté močení

Jdete na toaletu ráno a pak možná někdy odpoledne a k tomu je vaše moč vyloženě tmavá. Je to jasná známka toho, že málo pijete, protože moč je koncentrovaná, nezředěná (nemá být čím zředěná, když vašemu tělu chybí tekutiny) a je jí málo (proto chodíte na záchod spíš vzácně než pravidelně).

Ideální barva moči je světle žlutá (tmavší může být samozřejmě po ránu, když jste celou noc nebyli na WC) a jít na malou byste měli minimálně čtyřikrát denně, ale většina lidí se správným pitným režim chodí močit zhruba šestkrát za den.

S dodržováním pitného režimu bojují nejen dospělí, problém to bývá i u dětí. Pijte vodu, pijte čistou vodu – a také mléko! Aneb jak během prázdnin uhlídat pitný režim u dětí

Načítám