Hlavní obsah

E. coli: Bakterie, která způsobuje těžké průjmy, záněty močových cest i infekce krve

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Bakterie Escherichia coli, běžně známá jako E. coli, se nachází v trávicím traktu lidí a zvířat a většinou je neškodná. Nicméně některé kmeny této bakterie mohou způsobit závažná onemocnění. Lékařka vysvětlí, která to jsou, jak se bránit nákaze a čím se infekce léčí.

Článek

Bakterie Escherichia coli neboli E. coli byla objevena roku 1885 rakouským lékařem a bakteriologem Theodorem von Escherichem. Je běžnou součástí střevní mikroflóry zdravých lidí i zvířat. Svou přítomností ve střevě je pro člověka prospěšná, protože brání přemnožení patogenních (škodlivých) bakterií a podílí se na tvorbě některých vitaminů. Využívá se také jako modelový organismus v genovém inženýrství a biotechnologiích.

Jaké nemoci způsobuje E. coli

Pokud se bakterie E. coli dostane mimo střevo, je pro člověka téměř vždy škodlivá. „Nejčastěji způsobuje infekce močových cest (Jak se projevují?), může ale vyvolávat i dýchací infekce, infekce ran, krevního řečiště, vzácně i infekce centrálního nervového systému. Některé kmeny této bakterie mohou působit škodlivě i přímo ve střevě a vyvolávat průjmy. Častěji to bývá u novorozenců a malých dětí, v rozvojových zemích, v oblastech tropů a subtropů,“ popisuje Jana Bednářová, mikrobioložka z laboratoře Synlab.

Kde se vyskytuje E. coli

Průjmová onemocnění vznikají v souvislosti s konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo znečištěných potravin, požitím kontaminované vody, onemocnění mohou probíhat i v menších epidemiích (Jak řešit průjem podle původu infekce). Nakazit se můžete také přímým kontaktem s infikovaným člověkem nebo zvířetem. U cestovatelů do rozvojových oblastí způsobuje bakterie tzv. cestovatelské průjmy.

E. coli v moči

„Při mimostřevních infekcích je často zdrojem nákazy vlastní střevní mikroflóra pacienta, typicky je to u močových infekcí, kdy dojde ke kontaminaci ústí močové trubice bakterií E. coli a jejímu následnému šíření do močových cest. Častěji jsou postiženy ženy, což je dáno anatomicky krátkou vzdáleností mezi vyústěním močové trubice a střeva,“ uvádí lékařka Jana Bednářová.

Příznaky

Pokud dojde k nákaze organismu touto bakterií, rozvine se, jak již bylo řečeno, s velkou pravděpodobností infekce. Mezi nejčastější příznaky obvykle patří:

  • nevolnost
  • nechutenství
  • úporný průjem
  • zvracení
  • bolesti a křeče v břiše
  • zvýšená teplota nebo horečka
  • únava
  • krev v moči nebo stolici (v těžších případech)

Příznaky se obvykle dostaví několik hodin až dnů po nakažení.

Foto: Saiful52, Shutterstock.com

Infekci odhalí laboratorní testyFoto: Saiful52, Shutterstock.com

Jak zjistit nákazu

Pro diagnostiku infekcí způsobených bakterií Escherichia coli je rozhodující mikrobiologické vyšetření vhodného materiálu. Například při průjmových onemocněních se do laboratoře zasílá stolice pacienta, při močových infekcích moč.

„Laboratoř provede kultivační vyšetření materiálu a v případě průkazu bakterie následně provádí stanovení citlivosti na vhodná antibiotika. Platí, že rozhodnutí o léčbě je vždy v kompetenci ošetřujícího lékaře, který vyhodnotí nejen potíže pacienta a výsledek laboratorního vyšetření, ale zohlední i další faktory, jako jsou například věk, další přidružená onemocnění, léky, jež pacient užívá dlouhodobě, nebo alergie,“ zdůrazňuje Jana Bednářová.

Správná diagnostika je klíčová pro efektivní léčbu a kontrolu šíření infekcí způsobených E. coli, zejména v případě patogenních kmenů, které mohou způsobit závažné zdravotní problémy.

Infekce u dětí

Infekce způsobené bakterií E. coli se přenášejí poměrně snadno a závažné průběhy ohrožují především kojence a malé děti. Těm může nákaza způsobit velmi závažné onemocnění s krvavým průjmem, který může v extrémních případech vyústit až v akutní selhání ledvin, vyžadující intenzivní lékařskou péči.

Léčba

Léčba se vždy odvíjí od konkrétního typu infekce. Základem léčby průjmových onemocnění je obecně doplňování ztráty tekutin a iontů, v léčbě mimostřevních infekcí se používají adekvátní antibiotika.

„Při infekci močových cest mohou být přírodní alternativou antibiotik volně prodejné doplňky stravy obsahující manózu (jedná se o jednoduchý cukr), které jsou určené k podpůrné léčbě zánětů močových cest. Pokud se i přes odpovídající léčbu antibiotiky potíže opakují, může lékař rozhodnout o použití autovakcíny, která se připravuje individuálně na míru pacienta v mikrobiologické laboratoři,“ říká lékařka Jana Bednářová.

Pravidla prevence

  • nepít vodu neznámého původu, která může být kontaminovaná
  • omývat důkladně ovoce a zeleninu
  • vyhýbat se konzumaci nedostatečně tepelně zpracovaného masa a vajec
  • dbát na důslednou hygienu rukou, zejména při manipulaci s potravinami
  • užívání probiotik

Escherichia neboli E. coli

  • Popis – Bakterie je přirozenou součástí střevní mikroflóry, některé její kmeny mohou ale způsobovat závažné infekce.
  • Příznaky – Nevolnost, křeče v břiše, silný průjem, zvracení, krev v moči, horečka.
  • Léčba – Antibiotika, při průjmu podávání tekutin, při močové infekci přípravky s obsahem D-manózy, která snižuje schopnost bakterií přilnout ke stěně močového měchýře.
  • Smrtnost – Ve výjimečných případech může nákaza skončit smrtí.
  • Prevence – Dodržovat hygienu rukou, omývat ovoce a zeleninu, nekonzumovat nedostatečně tepelně upravené maso a vejce, nepít nepasterizované mléko a potenciálně závadnou vodu.

Načítám