Hlavní obsah

Olga Menzelová o boji s atopickým ekzémem: Byla jsem osypaná od hlavy k patě, nemohla jsem ani ven

Foto: CK Blue Style

Foto: CK Blue Style

Citlivá kůže, která svědí a praská. Zítřek, 14. září, bude patřit Mezinárodnímu dni atopického ekzému. Toto kožní onemocnění je velmi rozšířené a život s ním je zátěž nejen pro kůži, ale i psychiku. Existuje ale nová biologická léčba, která může některé jedince projevů úplně zbavit. Přečtěte si zkušenost Olgy Menzelové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Atopická dermatitida se vyskytuje od dětství, ale může se objevit i znenadání v dospělosti. Výrazně snižuje kvalitu života kvůli chronickému svědění, které neustává ani v noci. Ovlivňuje to kvalitu spánku a psychickou pohodu. „Trpím atopickým ekzémem prý už od 6. týdne od narození. Je to svízelná nemoc, která pacienty trápí nejen fyzicky, ale i psychicky. Žít s neustálým svěděním, když se potřebujete soustředit na jiné věci, je skutečná psychická tortura,“ popisuje svoji zkušenost s ekzémem produkční uměleckých výstav Olga Menzelová. „Své jsem si vytrpěla na škole. Měla jsem silný ekzém na rukou, to je pak člověk tak trochu diskvalifikovaný ze společnosti. Děti vás nechtějí brát za ruku, protože se vás štítí.“

Svědění, zarudnutí a suchá pokožka

Ekzém se vyléčit úplně nedá, ale tlumí se jeho projevy, které mohou být zejména v zimě nebo při stresovém období horší. Důležité je pokožku promazávat, a podporovat tak kožní bariéru, která je narušená. Stejně tak je potřeba se vyvarovat spouštěčů, jimiž mohou být nejrůznější alergeny ve stravě, horké koupele nebo dráždivé látky v kosmetice. Při závažnějších projevech se na utlumení těchto projevů používají lokální kortikoidy a imunomodulancia (léky, které podporují činnosti imunitního systému).

„Nic ale v zásadě nepomůže, kortikoidy uleví na chvíli a pak se to vrátí do stejných kolejí. Jde o psychosomatické onemocnění, a když Jirka (Jiří Menzel, její zesnulý manžel pozn. redakce) onemocněl, byla jsem osypaná od hlavy k patě, nemohla jsem jít ani ven. Začala jsem proto držet bezlepkovou dietu a vynechala jsem z velké míry i sacharidy. Přestože nejsem celiak, trochu to pomohlo.“

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Nejenže vás svědí celé tělo, a to i v noci, ale máte problém se s nevzhlednou kůží vypořádat i psychickyFoto: Pormezz, Shutterstock.com

Psychika je také důležitá

Pacienti s atopickou dermatitidou velmi často trpí i psychickými problémy. „Je vědecky dokázáno, že pacienti častěji trpí úzkostmi, mají depresivní stavy a bohužel jsou u nich i častější sebevražedné myšlenky a sebevražedné pokusy,“ vysvětluje Spyridon Gkalpakiotis, primář Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Je extrémně důležité neřešit jen kožní projevy, ale i  se zeptat pacienta, jak se cítí, jestli nemá v tuto chvíli úzkostné stavy. Snažíme se do toho zasáhnout v ordinaci sami, protože najít dnes psychiatra není jednoduché a na termín se čeká několik měsíců,“ dodává odborník.

Atopický ekzém (atopická dermatitida)

Jde o chronické kožní onemocnění, které není nakažlivé. Příčinou jsou genetické predispozice a vliv vnějších/vnitřních faktorů. Projevuje se suchostí pokožky, kůže je citlivá, svědí, je zarudlá a může i mokvat. Důležité je řešit kromě stavu kůže i psychický stav pacienta.

Biologická léčba atopiků

Krémy a omezená dieta nejsou však jedinými zbraněmi, jak proti tomuto rozšířenému kožnímu onemocnění bojovat. Takřka zázračnou metodou je nová biologická léčba pomocí injekcí. „Léčba cíleně zasahuje do imunitního systému a blokuje v počátečních stadiích kožní zánět, který za vznikem ekzému stojí,“ vysvětluje primář Spyridon Gkalpakiotis.

  • Léčba je velmi účinná a bezpečná. Mohou ji používat nejen dospělí pacienti, ale i děti, a to dokonce od 6 měsíců. Je možné ji využívat dlouhodobě a v současnosti ji nabízí přes 30 odborných pracovišť, například Fakultní nemocnice Motol, Fakultní nemocnice Královské vinohrady, Fakultní nemocnice Brno, Nemocnice České Budějovice nebo Fakultní nemocnice Plzeň.

Biologická léčba je doporučená pacientům se středně těžkou až těžkou formou atopické dermatitidy a je hrazena pojišťovnou. Jednak pacientům, kteří trpí těžkou formou ekzému, pak lidem, již v minulosti kromě klasické terapie mastičkami podstoupili i tabletovou formu léčby, a dětem od 6 do 18 let, pokud mají těžkou formu atopické dermatitidy a absolvovaly například léčbu v lázních nebo ultrafialovým světlem,“ vysvětluje lékař.

Po 46 letech konec svědění

Velmi pozitivní zkušenost s biologickou léčbou pod vedením primáře Spyridona Gkalpakiotise má právě i Olga Menzelová: „Považuji to za absolutní zázrak, nic mě nesvědí a na kůži po 46 letech nemám žádné projevy. Ta úleva je nepopsatelná a ráda bych, aby se o tom dozvědělo co nejvíc lidí. Já jsem možnost léčby objevila náhodou - maminka o ní slyšela v rádiu,“ dodává.

Načítám