Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
O důležitosti zinku pro zdraví možná neslyšíte tak často jako třeba v případě vitaminu C nebo hořčíku, přitom hraje tento minerál velmi zásadní roli při fungování celého organismu. Pomáhá imunitnímu systému, podporuje lepší hojení ran, udržuje zdravou pokožku i vlasy, a dokonce dokáže ovlivňovat vaši náladu a psychické rozpoložení. Důvodů, proč mu věnovat pozornost, je celá řada.
Lepší paměť, zdravé nervy i stabilizace cukru v krvi
Dostatečný a pravidelný přísun vitaminů, minerálů a stopových prvků posiluje přirozenou obranyschopnost, a to jak z pohledu prevence, tak při léčbě nejrůznějších zdravotních problémů a nemocí.
Zinek pomáhá imunitnímu systému bránit se infekcím, důležitý je též jako podpora kognitivních funkcí mozku, jako je paměť a učení, pozitivně působí na nervový systém, napomáhá k regulaci hladiny cukru v krvi. Kromě toho je důležitou živinou, která má pozitivní účinky na zdraví kůže, nehtů a vlasů. Ne každý ví, že zinek je rovněž přínosný pro podporu mužské plodnosti. Je přítomen v pohlavních žlázách i spermiích, podílí se na jejich tvorbě a správné funkci a zároveň stimuluje produkci mužských hormonů, zejména testosteronu.
Často stačí pár jednoduchých kroků k tomu, aby byl váš organismus odolnější vůči škodlivým vlivům vnějšího prostředí a uměl se jim účinně bránit. Dodávat mu dostatečné množství zinku je jedním z nich. Přestože je tento prvek obsažen ve všech lidských orgánech, nedokáže si jej tělo samo vytvořit. Co jíst, abyste mu jej nabídli v té nejpřirozenější podobě?
Fazole
Fazole nepatří v našich končinách zrovna k nejoblíbenějším potravinám, což je, vzhledem k mnoha jejich zdravotním benefitům, velká škoda. Kromě zinku obsahují vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a velké množství dalších minerálů – hořčíku, vápníku, draslíku, železa, fosforu i mědi, dále také vlákninu a rostlinné bílkoviny. Jsou vynikajícím přírodním prostředkem pro zdravý krevní oběh, ledviny, centrální nervovou soustavu i močové cesty.
Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou nutričně velmi výživnou obilninou, bohatou na vitaminy (B, E, A, D) a minerální látky (zinek, vápník, železo, fosfor), rostlinné bílkoviny, vlákninu, lecitin a betaglukan. Upravují trávení, prospívají střevní mikroflóře i žaludku, pomáhají stabilizovat hladinu cukru i cholesterolu v krvi, čímž působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mají blahodárný účinek na nervový systém a zlepšují kvalitu spánku.

Ovesné vločky jsou elixírem zdraví, obsahují řadu vitaminů a minerálů, rostlinné bílkoviny, vlákninu, lecitin a betaglukanFoto: Selina Irina, Shutterstock.com
Drůbeží maso
Kuřecí, krůtí a jiné druhy drůbežího masa jsou velmi kvalitním zdrojem bílkovin, esenciálních aminokyselin, vitaminů i minerálů. Najdete v něm vysoké množství vitaminů skupiny B a minerálů, jako je zinek, železo, hořčík, fosfor, selen i vápník. Drůbeží maso je zároveň lehce stravitelné a ve srovnání s ostatními druhy mas má nižší energetickou hodnotu a jen malé množství tuku.
Čočka
Zelená, červená, černá nebo „klasická“ hnědá, čočka je vynikající zásobárnou bílkovin a vlákniny, tudíž působí blahodárně na trávicí systém a střeva a pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru. Obsahuje vitaminy A, C, B a E a velké množství minerálů, jako je právě zinek, dále vápník, chrom, selen, fosfor a železo. Její konzumace prospívá krvetvorbě, metabolismu, zdraví kostí i nervového sytému.
Dýňová semínka
Semínka nabitá zinkem (a dále také hořčíkem, železem, vitaminy E, B a K i zdravými tuky, především nenasycenými mastnými kyselinami omega-3 a omega-6) jsou velmi všestrannou potravinou, můžete je použít jako přísadu do salátu, snídaňového jogurtu, vloček či müsli, polévky nebo je chroupat jen tak, nejlépe nasucho opražená. Mezi jejich zdravotní benefity patří podpora trávení, pozitivní vliv na kardiovaskulární systém i zdraví kostí a protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají organismu předcházet chronickým onemocněním.

Dýňová semínka jsou zdrojem zdravých tuků, především nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které prospívají srdciFoto: DenisMArt, Shutterstock.com
Které další potraviny jsou zdrojem zinku:
- hovězí maso
- sýry, jogurty a další mléčné výrobky
- cizrna
- vejce
- ryby
- mořské plody (ústřice, krevety)
- vnitřnosti
- ořechy