Hlavní obsah

Každý někdy závidí! A i závist vás může posunout dál. Odhalí vaše skryté touhy a nevyužitý potenciál

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Tahle silná – a ne zrovna příjemná – emoce může člověka úplně zdeptat. Když ale pochopíte, odkud a proč přichází, může vám být i závist v mnohém nápomocná.

Článek

Zlá, zákeřná a mstivá babice, která má radost jen ve chvíli, kdy ostatním ublíží… Přesně takhle ztvárnila postavu Závisti Jiřina Bohdalová ve známé pohádce Nesmrtelná teta. A jen těžko bychom na tomto vykreslení hledali něco pozitivního. Závist je přece jedna z neošklivějších vlastností… Jenže i na ni se dá nahlédnout z více úhlů pohledu, a lépe ji tak pochopit. A může vám to být hodně ku prospěchu – ať už závist cítíte sami, nebo jí čelíte od druhých, alespoň ji lépe pochopíte a dokážete se se svými i cizími pocity lépe vyrovnat.

Proč si závidíme?

Hlavním zdrojem pocitů závisti je podle psychologů obyčejná lidská potřeba sociálního srovnávání, tedy tendence hodnotit vlastní postavení ve společnosti a snaha usilovat o jeho zlepšení. Což může vést ve výsledku k frustraci a nespokojenosti, ale také může být silou, která vás nakopne a žene vpřed. A zatímco většina lidí dokáže negativní emoce ukočírovat, pro některé jedince se mohou stát zcela destruktivní. Až tak, že jim znemožňují normálně fungovat a oni postupně zpřetrhají i sociální vazby nebo zcela zničí vztahy.

„Živnou půdou závisti je vnitřní nespokojenost,“ upozorňuje koučka a mentorka Lucie Horká. „Často pramení z vnímání rozdílu mezi tím, co máte a co mají druzí – majetek, úspěch, krásu, lásku. V té chvíli se může začít formovat vnitřní představa, že váš vlastní život je méně hodnotný, a začnete toužit po zlepšení.“

Touha po nedostupném

Lidská povaha už je taková, že nejvíc touží po všem, co je zdánlivě nedosažitelné. Napadlo vás někdy, proč to tak vlastně je? „Představte si život jako hru s nekonečnou nabídkou možností. Když vám některé z nich nejsou k dispozici, vaše mysl je automaticky začne vnímat jako cennější,“ vysvětluje Lucie Horká. A upozorňuje, že taková touha je vlastně past: „Snažíte se pak dosáhnout něčeho, co vám buď vůbec nepatří, nebo vás ve výsledku neudělá šťastnými. Vidíte jen to pozlátko a mnohdy neznáte celý příběh a vše, co je za tím.“

Jak se projevuje závist?

Typické znaky závistivce

  • Snižuje úspěchy druhých a neumí se z nich radovat.
  • Častuje druhé falešnými komplimenty.
  • Rád fabuluje a pomlouvá.
  • Nelibě nese, když jsou lidé kolem něho chváleni.
  • Neustále se s někým porovnává a soutěží.
  • Často posuzuje práci druhých a zlehčuje ji.
Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Chronický závistivec druhým úspěch nepřeje, potěší ho jen jejich nezdarFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Co dělat, když závidím?

„To ti upřímně závidím,“ zaznívá v mnoha hovorech. Ale je to myšleno opravdu jen v dobrém? I taková zcela „nevinná“ malá závist se může stát cenným ukazatelem toho, co sami v sobě potlačujete nebo přehlížíte. „Když cítíte závist, často to znamená, že si uvědomujete svůj vlastní nevyužitý potenciál nebo skryté touhy. Pak je třeba klást si správné otázky: Co vám vaše závist říká? Kde se ve vašem životě projevuje pocit nedostatku?“ říká Lucie Horká. A dodává, že přiznat si, že někomu závidíte, chce velký kus odvahy. Ale vyplatí se.

Jak překonat závist?

Máte pocit, že závist přestáváte mít pod kontrolou? Existují celkem jednoduché postupy, jak ji zvládnout. Jedním z klíčů k překonání závisti je přijetí. „Přiznejte si, že nemůžete mít vše a že je to v pořádku. Že vaše cesta je jiná než cesta druhých,“ doporučuje koučka. A za další důležitý krok označuje vděčnost. „Když se zaměříte na to, co už máte, přestane vás ovládat touha po tom, co nemůžete mít. Vděčnost vás spojuje s přítomným okamžikem, kde se nachází skutečné bohatství,“ říká Lucie Horká.

Načítám