Hlavní obsah

Znovu zamilovaná Martina Formanová: Stará láska nerezaví ani po 44 letech

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

V listopadu 2023 nám v podcastu Bubliny prozradila, že neví, zda je na novou lásku připravená. Nyní už je ale jasno. Martina Formanová představila svého nového partnera a jejich příběh je jak z romantického filmu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Martina Formanová - rodným jménem Zbořilová, bývalá modelka, bývalka Karla Gotta, ale hlavně scenáristka a autorka několika úspěšných knih. Na konci studia scenáristiky odjela do Ameriky za svojí sestrou, aby se naučila světový jazyk. A našla tam i životní lásku - oscarového režiséra Miloše Formana, za kterého se i provdala.

V Americe se Martina usadila a žije tam i po režisérově smrti. Do Česka ale jezdí často, jako třeba k příležitosti uvedení nové divadelní inscenace Forman, která mapuje život jejího zesnulého manžela. Na podzim v našem podcastu Bubliny řekla, že sice je otevřená novým romantickým vztahům, ale neví, zda je na ně doopravdy připravená. Uplynulo tři čtvrtě roku a spisovatelka na svém instagramu odtajnila, že má novou lásku.

Doják jako z filmu

„Od páté do osmé třídy jsem byla bláznivě zamilovaná do svého spolužáka Jirky Košíčka. Pak jsme spolu chvíli chodili (moje první pusa), ale naše cesty se nakonec rozešly. Já se vdala, on se oženil, měli jsme děti a oba ovdověli. Tohle jaro, o 44 let později, jsme se do sebe zase zamilovali.“ No není to jako z romantického filmu?! Pod fotkou jí spousta fanoušků i známých gratuluje, mezi nimiž je i její kamarádka, modelka Pavlína Pořízková. „Sny se opravdu plní,“ vyznala se kamarádce světoznámá modelka, která nyní prožívá také svou „romantiku“. S americkým scenáristou Jeffem Greensteinem, svým vysněným mužem, jak Jeffa označuje, právě cestuje po Itálii.

Love story s Milošem Formanem

Martina svého budoucího manžela, už tehdy slavného režiséra, poprvé potkala v Praze na FAMU: „Miloš měl tehdy besedu pro studenty scenáristiky u nás na škole. A mně už tehdy přišlo, že se po mně dívá, ale nebyla jsem si jistá…“ směje se dnes při vyprávění Martina. Když pak odjela do Států na zkušenou, kde se mimo jiné živila jako uklízečka, oslovila s dotazem o pomoc s dokončením diplomové práce právě slavného režiséra. A zbytek už je historie. S Milošem Formanem nejen spolupracovala na několika jeho filmech, ale má s ním také dva syny, dvojčata Andrewa a Jamese, kteří se narodili v roce 1998. O rok později se vzali a společně žili střídavě v domě obklopeném přírodou v Connecticutu a také v bytě v rušném New Yorku dalších 24 let - do režisérovy smrti v roce 2018, kdy mu bylo 86 let.

Foto: Profimedia.cz

Martina a Miloš Formanovi v roce 2011Foto: Profimedia.cz

Svět vidí už zase růžově

Poslední knihou Martiny Formanové je Nalakuj to narůžovo, kde popisuje vztah s Milošem. Autobiografickou knihu začala psát po režisérově smrti v roce 2018 a bylo to pro ni v tomto nelehkém období terapeutické. „Skládat pocity do vět, aby to nebyl blábol, ale dávalo to smysl, vracet se do dob, kdy jsme zažívali krásné věci, mi pomáhalo. A změnilo mi to optiku. Není to jen ten smutný konec, ale bylo to 24 let, které jsme spolu prožili a které byly báječné,“ řekla pro náš podcast Bubliny.

Načítám