Hlavní obsah

Životní proměna Leoše Mareše. Z blázna v kožichu je český Beckham, který umí žít

Foto: Profimedia.cz, Kadeřník Martin Tyl

Foto: Profimedia.cz, Kadeřník Martin Tyl

Hubený kluk v kožichu chrlící jeden fórek za druhým, milovník večírků a společenských akcí, chodící zásobník energie, jehož halekání bylo ve své době na někoho moc. Takhle si pamatují Leoše Mareše ti, jimž (podobně jako jemu) táhne na padesát. Dnes je úplně jiný. Dře na své fyzičce, hlídá si stravu, každou volnou chvilku věnuje své rodině, objevuje svět. Z nespoutaného a divokého mladíka vyrostl chlap!

Článek

Prvního října startuje turné Leoše Mareše po vlastech českých. Jak se vlastně stalo, že z člověka, který neumí moc zpívat, je dnes velká hvězda?

Před asi 24 lety se Češi dělili na ty, co Leoše Mareše milují, a na ty, co ho mají za uřvaného blázna. Ale pořád to byl „jen“ rozhlasový moderátor, co se občas objevil v televizi, a vždycky jste ho mohli přepnout nebo naladit jinou stanici.

Když ale přišel s písní Tři slova a v kožichu recitoval chytlavé rýmy, škarohlídi a hudební experti se chytali za hlavu. A když pak v roce 2001 (opět v kožichu) nakráčel na jeviště Státní opery a převzal si za svůj „hudební“ výkon Českého slavíka za Skokana roku a Objev roku, zastánci starých pořádků propadali panice.

Od té doby ale ušel Leoš Mareš obrovský kus cesty, profesně i lidsky. Z idola náctiletých slečen se stal muž, co má dva roky před padesátkou tisíckrát víc sex-appealu než před dvaceti lety, a milionkrát víc rozumu a empatie.

Mareš a jeho cesta ke svalům

S nadsázkou lze říct, že do svých čtyřiceti se ani nedotknul činky a ve fitku se ocitl, jen když zabloudil. Díky genetice sice nikdy nevypadal špatně, přesto se ale rozhodl pro změnu. A protože jedna věc se za ty roky u něj přeci jen nemění –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ když se pro něco rozhodne, pustí se do toho s vervou sobě vlastní – začal na sobě tvrdě dřít. Pod dohledem trenérky cvičil v podstatě denně, k tomu totálně změnil svůj jídelníček, minimálně v době tvrdého tréninku se stravuje krabičkovou dietou, vynechává alkohol a colu.

A samozřejmě se tehdy před osmi lety dostavily výsledky. A když se v roce 2017, přesně na jeho jednačtyřicáté narozeniny konal ve Forum Karlín jeho první koncert v životě, bez problémů před publikem sundal tričko a ukázal tělo samý sval.

Od té doby si svou figuru hlídá ani zdaleka nehřeší tak jako dřív, a před velkými akcemi si ordinuje tvrdý režim a intenzivní trénink. V tom je i teď, protože 1. října opět startuje jeho turné po republice, kde do všech možných českých měst přiváží svou velkolepou show plnou jeho hitů, tanečních vystoupení a nečekaných překvapení.

Nechá si poradit a nebojí se změn

Mareš je přirozeně ambiciózní, pro své projekty se umí nadchnout, a když něco chce, jde si za tím, dokud to nedostane. Ale zároveň má ještě jeden dar, ví, kde jsou jeho slabiny a nestydí se nechat si poradit.

Poslední roky je jeho vrchním stylistou Filip Vaněk, který dokázal promítnout fyzickou proměnu Mareše i do jeho skříně. Moderní, novátorské, odvážné, ale především dobře padnoucí modely, které dalece přesahují to, na co jsme na českém červeném koberci zvyklí, to je nyní jeho módní styl.

A správným krokem byla i razantní změna účesu. Na začátku roku Mareš svůj účes výrazněji zkrátil, primárně kvůli reklamě na cukrovinky. V létě na filmovém festivalu v Karlových Varech se navíc nechal obarvit na blond, inspirací mu byli jeho dva synové z prvního manželství. Nyní se nechal obarvit znovu, prý kvůli turné. A udělal dobře, česká média plní titulky, že je čím dál víc podobný Davidu Beckhamovi. A to je rozhodně velká lichotka!

Jasně dané priority

Tak jak byl v mládí divoký jeho pracovní život, tak zběsilý byl tak trochu i ten soukromý. V roce 2008 si vzal svou tehdejší letitou partnerku Moniku Marešovou (za svobodna Poslušnou), s níž má dva syny, ale manželství jeho tehdejší životní tempo neustálo. Média porůznu střídala titulky o jeho údajných záletech, po jejich rozchodu pak jeho životem prošla řada krásných žen, nicméně zkrotit ho dokázala jen jediná. Tehdy ještě Monika Koblížková, od roku 2018 už Marešová.

A jakkoli věnuje Leoš Mareš stále spoustu času práce, moc dobře ví, že péči a pozornost potřebuje i rodina. A tak se staršími syny objevuje svět, loni je vzal třeba na několikadenní putování po starobylé cestě Inků, která končí na vrcholu legendární Machu Picchu, s tím starším letos zdolal nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro. Rodinných dovolených si užívá i s manželkou Monikou a jejich malou dcerkou Alex.

Mareš, co pomáhá

Že je na tom moderátor velmi dobře finančně, se obecně ví. On sám se tím netají, vlastně si z toho v rádiu dělá legraci. A jakkoli umí svoje vydělané peníze investovat do rodiny a zážitků, finančně pomáhá i lidem v nouzi.

Třeba v roce 2015 vymyslel DobroDen, kdy za každého svého sledujícího, tehdy ještě na Twitteru, daroval na charitu korunu. Sledujících měl asi 20 tisíc, nicméně nepolevil, ani když jejich počty raketově rostly. A letos poslal rodině v nouzi v rámci DobroDnu neuvěřitelných 1,2 milionu korun. I tohle je ten mlaďoch v kožichu, co vám možná před dvaceti lety šel krapet na nervy…

Načítám