Hlavní obsah

Život oslavence Morgana Freemana: Skvělé role, vražda v rodině i milostný poměr s vnučkou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

K první zásadní roli se dostal až po padesátce, ale okamžitě se propracoval mezi hollywoodskou smetánku. Dnes slaví Morgan Freeman 87. narozeniny, stále natáčí a je to hvězda první třídy. I tenhle sympaťák má za sebou ovšem nejen úspěchy, ale i pár skandálů. Dokonce měl dlouhodobý poměr s nevlastní vnučkou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S herectvím začal jako dítě, už v osmi letech. I při studiích na vysoké se mu věnoval, ale pak si od něj dal pauzu a pracoval v různých profesích, například jako letecký mechanik. Svému talentu ale nakonec neutekl, v roce 1959 se přestěhoval do Los Angeles a začal studovat herectví.

Jezdil s kočovnou divadelní společností, nějaký čas se živil jako tanečník a nevyhýbaly se mu ani menší filmové či televizní role. Ale doopravdy zazářil až v roce 1989 ve svých 52 letech ve filmu Řidič slečny Daisy. Za roli získal Zlatý glóbus a nominaci na Oscara. Gigantickým úspěchem byl i ikonický snímek Vykoupení z věznice Shawshank, kde skvěle zahrál kriminálníka s dobrým srdcem. I za tento film si vysloužil nominaci jak na Zlatý glóbus, tak na Oscara. Zlatou sošku ale nakonec získal až o 10 let později, a to za vedlejší roli ve filmu Million Dollar Baby.

Freeman jako manžel

Z mládí má dva nemanželské syny, každého s jinou ženou. Jeho nejstarším potomkem je syn Alfonso, potatil se a je také hercem. Dokonce si spolu zahráli ve filmu Než si pro nás přijde - otce a syna. Jeho druhým synem je Saifoulaye, ten se ale na rozdíl od nevlastního bratra drží mimo veškeré záře reflektorů.

Ani s jednou matkou svých synů nebyl ženatý. Ano řekl ale dvěma jiným ženám, ovšem ani s jednou mu to nevyšlo. První manželství s Jeanette Adair Bradshaw skončilo po dvou letech (v roce 1979), a to kvůli alkoholu, kterému v té době holdoval víc, než by se slušelo. Mají spolu dceru Morganu a herec adoptoval i manželčinu dceru Deenu z jejího předchozího vztahu.

Jeho druhou ženou se stala Myrna Colley-Lee, kterou si vzal v roce 1984. Spolu žádné dítě nemají, ale adoptovali Morganovu nevlastní vnučku E'Denu, dítě jeho adoptované dcery Deeny. I tohle manželství ale nakonec ztroskotalo, rozvedli se v roce 2010 a příčinou měla být právě adoptovaná vnučka. Podle týdeníku National Enquirer se totiž E'Dena po deseti letech vztahu se vším svěřila své babičce, Morganově ženě. Okamžitě se s ním rozvedla.

Freeman a vnučka

Freeman prý neodolal kouzlu o pětačtyřicet let mladší dívky a už v době, kdy byla teenagerkou, byl jejich vztah sexuální. Ačkoli praktikovali s manželkou takzvané otevřené manželství a vzájemně si tolerovali milence a milenky, tohle bylo na Myrnu příliš. Případ se stal ještě zamotanějším a tragičtějším, když E'Denu v roce 2015 ubodal ve třiatřiceti její přítel, který vypověděl, že se mu právě se vztahem k herci svěřila. Freeman a jeho vnučka ale svůj vztah nikdy nezveřejnili.

Načítám