Hlavní obsah

Zkrotlý bonviván a nejslavnější šašek slaví 75. Bolek Polívka, geniální umělec i zkrachovalý podnikatel

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Skvělý herec, majitel dvou Českých lvů, komik, mim, nejslavnější šašek u nás, ale také nekorunovaný valašský král a tak trochu zkrotlý bonviván. To všechno se dá říct o Bolku Polívkovi, který dnes slaví 75. narozeniny. Jakým ženám podlehl, kolik má vlastně dětí, kdy exceloval, a kdy se mu naopak nedařilo?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Koukněte na toho fintila, pod krkem žlutého motýla. Zelený klobouček do týla šoupne si na bílou pleš. Jestli jste starší ročník, moc dobře víte, že jde o začátek písně, která se stala symbolem Manéže Bolka Polívky. Zábavného pořadu, který začala Česká televize vysílat v roce 1987 a z herce se stal nejslavnějšího mim a komik republiky.

Dnes je tomuhle fintilovi s motýlem pod krkem rovných 75 let a pravda je, že jeho život je barvitý stejně jako kostým cirkusového klauna.

Herec s velkým H

Ve filmu i na divadle, Bolek Polívka je prostě herec každým coulem a poradí si snad s každou rolí. Exceloval v těch vážných, například ve snímku Musíme si pomáhat z roku 2000, kde za svůj výkon získal druhého Českého lva. Toho prvního si odnesl o čtyři roky dříve za roli faráře bojujícího s komunistickým režimem, církevními představiteli i úředníky ve filmu Zapomenuté světlo.

Stejně dechberoucí výkon ale Polívka podává i v čistě komediálních rolích, třeba v dnes už klasické komedii Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntág. Jeho Bohuš, typický vesnický chlapík, který se ze dne na den stane milionářem, je v podstatě legenda a hlášky z filmu zná celá republika. Z dalších jeho slavných snímků samozřejmě nelze zapomenout Pelíšky, Pupendo, Muži v naději, Manžel na hodinu a z těch novějších třeba Gump – pes, který naučil lidi žít a Gump – jsme dvojka.

Bolek Polívka exceluje i na divadle, jeho asi nejslavnějším představením je Šašek a královna, které herec napsal v roce 1985. Hrál v ní šaška, který vymýšlí nové a nové vtípky, jen aby unikl hněvu své královny (tu mimochodem hrála jeho tehdejší manželka Chantal Poullain). Herec také pravidelně vystupuje na Letních shakespearovských slavnostech a v Brně má své vlastní Divadlo Bolka Polívky.

Valašský král a neúspěšný podnikatel

V rámci jedné scénky ve své Manéži sám sebe v roce 1993 pasoval na doživotního valašského krále. A to už byl vlastně jen krůček k podnikatelskému projektu Valašského království, který měl podpořit tamní cestovní ruch. Polívka byl jakousi tváří tohoto projektu a na své farmě v Olšanech pořádal nejrůznější recesní akce typu mistrovství světa v házení flinty do žita a podobně. Jenže vše skončilo dluhy, insolvencí a úpadkem, o farmu přišel a celý projekt ztroskotal.

Bonviván a milovník žen

Bolek Polívka má charismatu na rozdávání, a tak asi není divu, že nezájmem žen nikdy netrpěl. V minulosti se dokonce chlubil tím, že každému ze svých dětí dopřává luxus mít vlastní maminku. Ale takhle vysoko nastavenou laťku nakonec neudržel ani takový bonviván jako on.

Luxus vlastní matky si užívají jen jeho první tři děti – Kamila, kterou má s první manželkou Stanislavou Polívkovou, Anna, jejíž matkou je herečka Evelyn Steimarová (za Polívku vdaná nebyla) a Vladimír, kterého má se svou druhou manželkou herečkou Chantal Poullain.

S tou se Polívka rozvedl v roce 2002, v době, kdy už do jeho života vstoupila jiná žena. Uhrančivá a o 20 let mladší tmavovláska Marcela, žena, která dokázala divokého bohéma, co se rád napije, alespoň trochu zkrotit. A právě s ní herec porušil své „pravidlo“ o maminkách. S Marcelou má totiž děti hned tři – syny Jana a Antonína a dceru Marianu. Tihle dva spolu víc jak dvacet let žili jen na hromádce, ale v roce 2020 do toho herec praštil potřetí a Marcelu si vzal. A snad lze říct, že tady opravdu platí pořekadlo do třetice všeho dobrého.

Načítám