Hlavní obsah

Zemřela princezna Diana, hlásaly titulky na den přesně před 27 lety. Soud rozhodoval mezi dvěma viníky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Kdyby se vás teď někdo zeptal, co jste dělali 31. srpna 1997, nejspíš byste nevěděli. Když vám ale připomeneme, že v ten den zemřela princezna Diana, budete vědět hned. Ano, přesně před 27 lety tragicky zahynula královna lidských srdcí. Připomeňme si, jak to tehdy bylo, včetně pozdějších reakcí jejích dospělých synů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od smrti princezny Diany už uplynulo 27 let. Tato událost zasáhla nejen britskou královskou rodinu, ale i celý svět. Tehdy šestatřicetiletá Diana byla ženou s obrovským srdcem. Nejvíc se zasloužila o odstraňování nášlapných min v rozvojových zemích a proslavila se i osvětou ohledně nemoci AIDS. Byla známá po celém světě a miliony lidí sledovaly, jak se z plaché 20leté manželky prince Charlese mění v celebritu, jejíž odkaz podnítil velké změny v tradiční královské rodině.

Co se stalo 31. srpna 1997?

Královna lidských srdcí zemřela při autonehodě v Paříži 31. srpna 1997. V autě, které řídil Henri Paul, seděl kromě Diany i její tehdejší přítel, egyptský podnikatel Dodi Fayed. Pokoušeli se uniknout skupině paparazzi na motorkách poté, co opustili hotel Ritz Paris. Jejich vozidlo se řítilo neskutečnou rychlostí, řidič nezvládl řízení a v tunelu narazil do sloupu. Následky nehody byly pro všechny tři fatální. Tato událost okamžitě obletěla celý svět, dostala se do hledáčku bulvárního tisku a dala prostor pro nejednu konspirační teorii.

Kdo za to mohl? Řidič i náhoda

Mnozí zpočátku dávali havárii za vinu neodbytným novinářům, ale francouzský soudce je v roce 1999 zbavil všech obvinění. Vyšlo totiž najevo, že řidič Paul měl v krvi třikrát vyšší hladinu alkoholu, než je zákonný limit v zemi. Rozsáhlé vyšetřování Scotland Yardu v roce 2006 ukázalo, že se jednalo „pouze o tragickou nehodou“. Ale v dubnu 2008 britská porota rozhodla, že řidič i paparazzi jsou vinni. Až už byl (podle jedněch) vinen řidič, nebo (podle druhých) bulvární novináři, co z toho? Ani jednomu už to život bohužel nevrátí.

Fascinace Dianou byla částečně způsobena jejím barevným a odvážným módním stylem, ale také způsobem, jak se vymanila z královské rodiny. Rozvody se totiž tenkrát ještě příliš nenosily. Dianini blízcí nadále silně kritizují paparazzi. Její bratr Charles Spencer popsal svou sestru jako „nejvíce lovenou osobu moderní doby“ – s odkazem na tisk, který ji neustále sledoval. Průzkum Gallupova ústavu z roku 1997 zjistil, že 43 % Britů si myslí, že za nehodu, která vedla k Dianině smrti, jsou extrémně zodpovědní fotografové, ve srovnání s 33 %, kteří připisovali stejnou míru viny řidiči.

I po rozvodu nejmilovanější člen královské rodiny

Diana a nynější král Karel se oficiálně rozvedli v roce 1996. Obyvatelé Velké Británie se s tím ale nedokázali smířit a Dianu stále hluboce obdivovali. Po této tragické události ještě o to víc. První veřejný projev královny přišel pět dní po Dianině smrti, což mnozí dodnes označují za až příliš dlouhé otálení. „Sama bych chtěla vzdát hold Dianě. Byla to výjimečná a nadaná lidská bytost,“ řekla v projevu vysílaném k národu královna Alžběta II. „V dobrých i zlých časech nikdy neztratila schopnost se usmívat a smát ani inspirovat ostatní svou vřelostí a laskavostí.“

Krutá rána pro její syny

Že není samozřejmost, aby novináři narušovali do takové míry soukromí kohokoli z královské rodiny, je stále téma. V posledních letech princ Harry, jeden ze dvou Dianiných synů, mluvil o svém smutku otevřeněji. „Byl jsem tak naštvaný, co se jí stalo. I ze skutečnosti, že neexistuje žádná spravedlnost. Stejní lidé, kteří ji pronásledovali do tunelu, ji fotografovali, jak umírá na zadním sedadle toho auta,“ řekl v roce 2021 v dokumentu The Me You Can’t See.

Bratr princezny v roce 2017 řekl britským médiím, že mu palác lhal o jeho dvou synovcích, kterým bylo dvanáct a patnáct let. Tvrdili mu, že jít na pohřbu za rakví matky bylo jejich přání. „Byla to bizarní a krutá věc,“ řekl a vysvětlil, že prosazoval, aby to bratři nemuseli dělat. Průvod nazval „nejděsivější půlhodinou mého života“.

Harry nechtěl stejný osud

Zatímco princ William, jakožto následník trůnu, se o své pocity s nikým nedělí, Harry je mnohem otevřenější. Své pocity z toho dne v rozhovoru v roce 2017 pro Newsweek popsal: „Moje matka právě zemřela a musel jsem jít dlouhou cestu za její rakví obklopený tisíci lidí, kteří mě sledovali, zatímco miliony dalších to dělali v televizi. Nemyslím si, že by to mělo být po jakémkoli dítěti žádáno. Bylo to ponaučení a myslím, že už by se to dnes nestalo.“ Právě princ Harry a jeho choť Meghan jsou k princezně často připodobňováni. Tlak médií nesli velmi těžko, i to byl důvod, proč se v roce 2020 vzdali královských povinností.

Průzkum společnosti YouGov z roku 2018 zjistil, že princezna Diana je považována za nejsmutnější britskou veřejnou osobnost, což je známkou toho, že lidé na ni nezapomněli ani více než čtvrtstoletí po její smrti.

Načítám