Hlavní obsah

Zemřel Rudolf Jelínek, hvězda seriálů 30 případů majora Zemana nebo Ordinace. Poslední týdny neměl lehké

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Ve věku 89 let dnes zemřel herec a dabér Rudolf Jelínek. Můžete ho znát jako majora Hradce z komunistického a dnes kontroverzního seriálu 30 případů majora Zemana nebo jednoho z parašutistů ve filmu Atentát. Naposledy si zahrál v seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Držitel dabingové Ceny Františka Filipovského trpěl v posledních měsících četnými zdravotními problémy a potýkal se i se zápalem plic. Jeho úmrtí potvrdila agentuře ČTK jeho rodina: „Se zármutkem v srdcích musíme oznámit, že dnes v ranních hodinách v klidném spánku odešel herec Rudolf Jelínek. Milovaný manžel, otec, dědeček a pradědeček,“ stálo ve zprávě.

O jeho soukromí nebylo léta slyšet, ale v posledních týdnech před smrtí vyplula na povrch nepříjemná rodinná kauza. Letos v červnu obvinila jeho žena Martina Růžičková hercovy děti, že ho unesly a odmítají jí ho vrátit. Šušká se ledacos, ale ponechme to jen mezi nimi, faktem je, že se stav Rudolfa Jelínka v posledních týdnech zhoršil (v jeho věku nic divného) a v červenci musel být hospitalizován. Dnes opustil tento svět. Ať je mu země lehká.

Nestal se tělocvikářem, ale hercem

Rudolf Jelínek se narodil v roce 1935 v Kutné Hoře a divadlu se věnoval už od mládí, kdy hrál v ochotnickém spolku ve svém rodném městě. Ačkoli si pohrával s myšlenkou, že bude učitelem tělocviku, nakonec absolvoval DAMU a vrhl se do divadelních angažmá – dlouhá léta vystupoval v Divadle na Vinohradech a později působil v Divadle pod Palmovkou nebo v Divadle Na Jezerce.

Ztvárnil celou řadu filmových rolí, objevil se ve filmu Štěňata, Váhavý střelec, Smrt v sedle, ale i v pohádce Princ a Večernice. Jeho nejznámější rolí byla postava Jana Kubiše ve snímku Atentát nebo major Jiří Hradec v seriálu 30 případů majora Zemana. Dalšími seriály, ve kterých jste mohli herce vidět, je Dobrodružství kriminalistiky, Chlapci a chlapi i Ordinace v růžové zahradě.

Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu získal Rudolf Jelínek v roce 2020 a o čtyři roky dříve se objevil ve svém posledním filmu s názvem Tajemství pouze služební. Od roku 1973 až 2004 byl členem Divadla na Vinohradech, kde sehrál pěknou řádku rolí.

Foto: Profimedia.cz

Rudolf Jelínek na fotce z roku 2014Foto: Profimedia.cz

O svou první lásku přišel

Hercovou první ženou byla herečka Jarmila Hlavatá, která zemřela v roce 2000. S tou měl Rudolf Jelínek dvě děti, které ho současně udělaly několikanásobným dědečkem. Jeho druhou životní partnerkou se stala dostihová trenérka a žokejka Martina Růžičková, které se jako jedné z mála žen v historii Velké pardubické podařilo projet cílem.

Související témata:
Seriál 30 případů majora Zemana

Načítám