Hlavní obsah

VIP dokumenty. Dion jde až na dřeň, Anderson mluví o sexu, Victoria Beckham ten svůj teprve chystá

Foto: Prime Video, Netflix

Foto: Prime Video, Netflix

Jsou slavní, úspěšní a jejich soukromí láká fanoušky po celém světě. Tou nejzajímavější cestou do útrob jejich životů jsou dokumenty. Ty, na jejichž tvorbě se sami podílejí, zvou diváky do svých obýváků, šatníků a ložnic, sdílí s nimi svou minulosti i současnost. Které VIP už svůj dokument mají a kdo se na to teprve chystá?

Článek

Když loni vtrhnul na obrazovky čtyřdílný dokument, který mapoval zrod fotbalové hvězdy jménem David Beckham, byl to obrovský úspěch. I ty, kteří fotbalu moc neholdují, pohltil příběh kluka z chudé rodiny, jenž se vypracoval mezi světovou fotbalovou elitu. Obzvlášť když se prostřednictvím televizní obrazovky mohli s ikonickým sportovcem podívat i do jeho domu a proniknout do jeho vztahu s neméně slavnou manželkou Victorií.

Netrvalo dlouho a všichni se začali ptát, zda nebude mít podobný dokument samostatně i Victoria Beckham. A vypadá to, že ano! V srpnu totiž Netflix vydal informaci, že bývalá členka Spice Girls a módní ikona souhlasila, že své fanoušky k sobě pustí blíž.

Práce na dokumentu, který by měl mapovat její život a především její současný byznys s módou, už prý odstartovaly. Jeho výroba ale určitě nějaký čas zabere, tak proč se zatím neponořit do životních osudů jiných, neméně zajímavých celebrit. Tohle jsou životopisné dokumenty, které stojí za to!

Arnold Schwarzenegger

Kdo by neznal ikonického kulturistu, svalovce, hrdinu akčních filmů a také politika Arnolda Schwarzeneggera. Loni vznikl třídílný dokument Arnold (každý díl má hodinovou stopáž). Mapuje život slavného Terminátora a vysloužil si poměrně slušné kritiky. Koneckonců na ČSFD má hodnocení 84 % a lákadlem může být i to, že v něm kromě herce samotného vystupují i další slavná jména, například Jamie Lee Curtis, Danny DeVito či Sylvester Stallone.

Sylvester Stallone

A u hrdinů akčních filmů ještě zůstaneme, k vidění je i 95minutový dokument Sly o Sylvesteru Stallonem. Sám slavný herec v něm vypráví o svém nelehkém dětství, o tom, jak ho odmala fascinoval svět filmu a jak se nakonec vypracoval mezi hollywoodskou špičku.

Princ Harry a Meghan Markle

O dokumentu Harry a Meghan určitě víte, před dvěma způsobil dost velký poprask po celém světě a ten největší asi přímo uvnitř královské rodiny. V celkem šesti dílech (celkově má dokument 5 hodin a 25 minut) totiž Harry a Meghan mluví o tom, jak to v monarchii chodí, kdo jaký je a čím vším si především Meghan musela projít, když se do sebe zamilovali a rozhodli se vzít. S dokumentem je spojena řada skandálů, z nichž tím největším je asi fakt, že Harry s Meghan v dokumentu obvinili královskou rodinu z rasismu. Hodnocení sice nemá dokument moc velké (na ČSFD 45 procent), ale podívaná je to rozhodně zajímavá.

Pamela Anderson

I když poslední roky se snaží vystupovat jako klidná dáma, nelíčí se, obléká se velmi decentně a k prsaté sexbombě v červených plavkách z Pobřežní hlídky má už daleko, pořád je Pamela Anderson pro všechny prostě holka z Playboye, co dobyla svět jen díky své kráse a sex-appealu.

V dokumentu Pamela: Příběh lásky z loňského roku to přiznává i ona sama, je si vědoma, že na její kariéře měla lví podíl právě její vizáž. Zároveň ale říká, že to je právě to, co jí na všem nejvíc mrzí, že si ji lidé zaškatulkovali a ona se své povrchní image nikdy nedokázala zbavit.

Ve 112 minutách retrospektivního vyprávění ale herečka pouští diváky mnohem dál, vzpomíná na svůj divoký milostný život, bouřlivý vztah s Tommym Leem a nevynechá ani skandál z roku 1997, kdy jí byla ukradena a na internetu zveřejněna její soukromá sexuální videonahrávka, na které je právě s ním.

Céline Dion

Dokument s názvem Já jsem: Céline Dion je neuvěřitelně upřímnou a srdceryvnou zpovědí ženy, jež zasvětila život hudbě, ale kvůli těžké nemoci o tuhle svou velkou životní lásku přichází. Legendární zpěvačka jde v dokumentu až na dřeň, pouští diváky do těch nejbolestivějších koutů svého současného bytí a zároveň ukazuje, že svůj boj nevzdává.

Dion trpí stiff person syndromem, vzácným neurologickým onemocněním, které v podstatě mění člověka na sochu. Způsobuje ztuhlost, křeče svalů a neschopnost kontrolovat pohyby. V konečném stadiu nemocného skoro znehybní.

Další VIP, kteří mají svůj dokument

  • Robbie Williams (2023) – slavný zpěvák vzpomíná na své mladé já a roky na výsluní.
  • Gaga: Five Foot Two (2017) – zpěvačka Lady Gaga ukazuje zákulisí svého života, dokument mapuje období před vydáním jejího alba Joanne.
  • Britney vs. Spears (2021) – dokument mapující prostřednictvím rozhovorů boj zpěvačky Britney Spears o svobodu a zrušení opatrovnictví, které nad ní měl její otec.
  • Jennifer Lopez: Poločas (2022) – zpěvačka a herečka vzpomíná na svou kariéru i osobní život v záři reflektorů, zmiňuje tlak, který s sebou sláva přináší.
  • Karel (2020) – unikátní dokument zachycující pracovní i soukromý život Karla Gotta, na němž sám zpěvák spolupracoval. Díky jeho otevřenosti jde o velmi intimní zpověď.
  • Miloš Forman: Co tě nezabije… (2009) – dokument je založen na rozhovorech s režisérem Milošem Formanem, jeho rodinou i kolegy a mapuje jeho život plný vzestupů i pádů.
  • Jan Koller: Příběh obyčejného kluka (2022) – neuvěřitelný příběh fotbalisty Jana Kollera, který ještě v osmnácti kopal ve vesnických amatérských klubech, ale i tak se probojoval do první ligy, reprezentace a i do německé Bundesligy.
  • Janžurka (2024) – novinka, kterou natočila Theodora Remundová, dcera herečky Ivy Janžurové. Jde o portrét, který mapuje její profesní i osobní příběh.

Načítám