Hlavní obsah

Ve věku 77 let zemřel Vlastimil Harapes. Legendu českého baletu skolila rakovina

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Nejen umělecký svět zasáhla ve středu 15. května 2024 smutná zpráva. Vlastimil Harapes, jedna z nejvýznamnějších postav českého baletu, opustil tento svět. Charismatický tanečník, choreograf a pedagog zemřel ve věku 77 let v jedné z pražských nemocnic. Podlehl rakovině plic.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Dnes v poledne nás po těžké nemoci opustil Vlastimil Harapes. Čest jeho památce! Emeritní sólista a šéf Baletu Národního divadla, laureát Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru balet, nositel titulů zasloužilý a národní umělec, člen Síně slávy Národního divadla. Třebaže poté působil v jiných uměleckých žánrech jako herec, zpěvák, moderátor a taneční pedagog, jeho jméno je trvalým synonymem Baletu Národního divadla,“ napsal na facebooku tiskový mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Vlastimil Harapes: talent od dětství

Vlastimil Harapes se narodil 24. července 1946 ve vesnici Droužkovice na Chomutovsku jako šesté dítě v rodině. Odmalička projevoval lásku k pohybu a hudbě, což ho přivedlo na Pražskou konzervatoř. Po absolvování se v roce 1966 připojil k Baletu Národního divadla, kde zářil ve více než 50 různých představeních. Jeho kariéra dosáhla vrcholu v roce 1971, kdy se stal sólistou a ztvárnil významné role v Romeovi a Julii, které tancoval po dobu 20 let.

Kariéra ve filmu i v politice

Harapes se stal ikonou českého tanečního světa. Později se také věnoval herectví a získal popularitu ve filmech jako Bolero nebo Jak se krotí krokodýli. „Řídil jsem se heslem: Připravenému štěstí přeje. Takže když přišla první nabídka z filmu, byl jsem připravený. Navíc, když se tak pozoruju na ukázkách z mládí, byl jsem docela hezký kluk. V té době jsem o tom naštěstí vůbec nevěděl, protože jsem byl vedený k neustálému pochybování o sobě a svých schopnostech. Sebedůvěra se tenkrát nenosila. Ale všeho moc škodí a člověk by si měl trochu věřit,“ uvedl umělec v jednom z rozhovorů.

Mimo svou uměleckou kariéru se Vlastimil Harapes angažoval i veřejně. Kandidoval ve volbách do Senátu v roce 2016 za hnutí ANO. Známý byl také svým charitativním působením, podporoval různé dobročinné projekty.

Vlastimil Harapes byl člověk mnoha talentů a širokého záběru zájmů. Přes svou slávu si zachoval pokoru a lásku k umění až do konce života. Jeho nezastupitelný přínos českému baletu a uměleckému světu bude navždy žít v srdcích těch, kteří ho měli to štěstí poznat a vidět ho na jevišti či ve filmu.

Načítám