Hlavní obsah

Taťjana Medvecká slaví 70: Slavné role, umělecké ceny i život po boku jednoho muže

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Mladinká láska Jiřího Schmitzera z ikonické komedie Marečku, podejte mi pero!, dcera Milady Horákové ve snímku Milada, sousedka Helena z filmu Zbožňovaný. Majitelka Českého lva a dvou Cen Thálie, žena, která je celý život po boku jediného muže, dvojnásobná matka a několikanásobná babička. Taťjana Medvecká slaví 70. narozeniny.

Článek

Když se řekne Taťjana Medvecká, mnozí si asi vybaví legendární komedii Marečku, podejte mi pero!, kde jako mladinká hrála studentskou lásku Jiřího Schmitzera. Tu, jíž byl určen legendární vzkaz „Sejdeme se na hřbitově“, který ale omylem padl do rukou Evě Týfové (Iva Janžurová) z večerní školy a postaral se tak o jednu ze zábavných zápletek. Role v tomto snímku však představuje jen zlomek hvězdné kariéry téhle ode dneška sedmdesátnice, a tak jako v profesním životě se jí navíc daří i v tom soukromém.

Manželka, matka a babička

Byť je to velice úspěšná a slavná herečka, nějaké celebrití manýry a zlozvyky se Taťjany Medvecké netýkají. A přestože na divadle často ztvárňuje vážné a dramatické role, ti, kdo ji znají, o ní říkají, že je v podstatě stále usměvavá, pozitivní a nesmírně milá.

A láska? Tak té si po boku svého muže, scenáristy a dramaturga Jiřího Dufka, užívá už asi 47 let. Mají spolu dvě dcery – Kateřinu a Kristinu. Díky nim je herečka navíc už několikanásobná babička, a i když kvůli práci nemá na vnoučata čas pořád, tuhle roli si užívá a v minulosti přiznala, že je z dětí svých dcer doslova paf.

Oceňovaná filmová i divadelní herečka

Filmů má na svém kontě Taťjana Medvecká opravdu hodně, přičemž do paměti diváků se zapsala hned jednou ze svých prvních postav v již zmiňované komedii. Následovaly další role (snímky Bathory, Zbožňovaný, Milada, Hořící keř…), ale tou nejvýznamnější (byť vedlejší) byla asi postava Viery v oceňovaném dramatu Dům z roku 2011. Za ni totiž získala Českého lva jako nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Kde ale skutečně exceluje, to je divadlo. Je členkou Národního divadla, kde nyní účinkuje například v Kytici, Maryše či v Audienci u královny. A právě za své divadelní výkony už má doma dvě Ceny Thálie – z roku 2002 za roli Antonie Nikolajevny ve hře Poprvé vdaná a z roku 2000 za roli Alžběty v Marii Stuartovně.

A aby toho nebylo málo, Taťjana Medvecká se velice úspěšně prosadila i v dabingu: svůj nezaměnitelný hlas propůjčila například Meryl Streep či Susan Sarandon – té třeba ve slavné road movie Thelma a Louise, a za tento výkon získala dabingovou Cenu Františka Filipovského.

Svěží hlas Taťjany Medvecké znáte také z jedné slavné české filmové pohádky. Vzpomenete si? Udělejte si pohádkový kvíz: Kdo namluvil Adélku v S čerty nejsou žerty či prince v Popelce?

Související témata:
Taťjana Medvecká

Načítám