Hlavní obsah

Problémy s početím mají i slavné ženy. Umělé oplodnění podstoupily Michelle Obama či Jennifer Aniston

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Počít dítě je pro mnoho párů čím dál tím složitější a své neblahé zkušenosti s tím mají i mnozí slavní. Potvrzují tak statistiky, podle kterých má problém s plodností každý pátý pár.

Článek

Důvodů, proč se mnohým nedaří počít dítě přirozenou cestou, je více. Tím zásadním ovšem zůstává, že mnoho dvojic rozhodnutí o potomkovi odkládá. A čím je žena starší, tím více komplikací lze čekat. „Optimální reprodukční věk ženy je 23–25 let,“ říká gynekoložka a odbornice na umělé oplodnění Milada Brandejská.

Těhotenství po čtyřicítce

„Po 40. roce věku je šance na přirozené otěhotnění už jen 3-5 %. Důvodem je opakovaně probíraný pokles zásoby vajíček a snižování jejich kvality,“ vysvětluje doktorka Brandejská. Navíc problém může být i na straně partnera, počet spermií i jejich kvalita v populaci stále klesá. I proto se rodí stále více dětí ze zkumavky. Ne vždy má ale tato snaha šťastný konec.

Většina zemí stanovuje věkovou hranici, která je pro tělo ženy a budoucí výchovu narozeného dítěte ještě únosná. U nás mohou lékaři řešit neplodnost žen do 48 let + 364 dnů. „Za předpokladu, že žena nemá žádné zdravotní problémy, je toto nejzazší věková hranice, která byla dohodnuta po dlouhých a uvážených diskusích mezi gynekologicko-porodnickou, genetickou a odbornou společností asistované reprodukce,“ vysvětluje Milada Brandejská.

Co je IVF?

Pod zkratkou IVF se skrývá in vitro fertilizace, tedy mimotělní oplodnění, kdy ke spojení spermie a vajíčka dochází mimo tělo ženy. Vaječníky se nejprve hormonálně stimulují, aby vyprodukovaly víc vajíček. Ta se pak odsají a spojí se spermiemi, jejichž odběr proběhl ve stejný den jako odběr vajíček. Embrya jsou pak několik dní pod drobnohledem a v určité fázi se jedno nebo dvě transferuje (přenese) do dělohy. Zbývající embrya se mohou zamrazit pro pozdější použití, stejně jako samotná vajíčka.

Která ze známých tváří má s umělým oplodněním svou osobní zkušenost?

Jennifer Aniston

Hvězda seriálu Přátelé nebo aktuálně The Morning Show na Apple Tv+ se o dítě snažila opravdu dlouho, bohužel bez úspěchu. O své bolestné zkušenosti promluvila například v rozhovoru pro časopis Allure, kdy vystoupila na obranu žen, které jsou často vystaveny neustálému zpochybňování, zda chtějí či nechtějí mít dítě. A přitom prožívají psychicky velmi náročné období, které léčba neplodnosti doprovází. „Podstoupila jsem IVF, pila čínské čaje, zkusila jsem úplně všechno,“ svěřila se Aniston. „Dala bych cokoli, kdyby mi někdo včas řekl: Projev si laskavost a nech si včas zmrazit vajíčka,“ přiznala. A dodala, že nyní cítí úlevu, že tahle část života je za ní a už na to nemusí myslet.

Sharon Osbourne

Známá britská moderátorka a manželka zpěváka Ozzyho Osbourna ve své knize pamětí Extreme: My Autobiography uvedla, že po narození svého nejmladšího syna Jacka toužila ještě po čtvrtém dítěti. Bohužel přirozenou cestou to kvůli prodělané žaludeční infekci, která se jí rozšířila do celého těla, už nešlo, a tak se rozhodla pro umělé oplodnění. „Podstoupila jsem IVF, ale bylo to hrozně vyčerpávající,“ přiznala s tím, že umělé oplodnění psychicky nezvládala. „To čekání na výsledky, na každý telefonát bylo jako psychické mučení,“ napsala Osbourne. Po neúspěchu už pak IVF nikdy nechtěla opakovat.

Brooke Shields

Také herečka Brooke Shields má za sebou zkušenost s hormonální substitucí a oplodněním in vitro. „Celý ten proces byl pro mě utrpením,“ svěřila se ve svých memoárech Down Came The Rain. „Byli jsme například na večeři s přáteli, během ní jsme se museli odplížit do šatny a tam se zavřít s injekčními stříkačkami,“ popsala. Brooke má dvě dcery – jednadvacetiletou Rowan, která byla počata přirozeně, a osmnáctiletou Grier z IVF.

Michelle Obama

Problémy s otěhotněním se nevyhnuly ani americkému prezidentskému páru. V knize Můj příběh odhalila bývalá první dáma USA, že obě své dcery má jen díky asistované reprodukci. A také přiznala, že po potratu, který kdysi prodělala, se cítila velmi špatně. „Měla jsem pocit, jako bych selhala. Netušila jsem, jak časté to je, protože se o tom ve společnosti téměř nemluví,“ svěřila se Michelle Obama.

Emma Thompson

Hvězdě mnoha slavných filmových hitů v čele s Láskou nebeskou se první dítě - dcera Gaiga- narodilo díky umělému oplodnění, když jí bylo už přes čtyřicet. A jak se svěřila pro The Guardian, považovala to za zázrak. „Je to velmi emotivní, náročný proces, ale když pak vidíte své dítě, na vše v mžiku zapomenete,“ svěřila se Emma. Další pokusy o druhé dítě pak byly už bohužel neúspěšné, proto později s manželem adoptovali sirotka z Rwandy, Tindyebwu Agabu.

Načítám