Hlavní obsah

Šílený dress code slavných aneb Žabky a tepláky na červeném koberci

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Pozvánky na významné akce uvádí i tzv. dress code, tedy zadání od pořadatele na vhodný typ a styl oblečení. A tato informace je pak vodítkem pro hosty, kteří podle ní upraví u žen délku sukně a u mužů třeba typ obleku. A když dress code porušíte nebo nedodržíte, může to leckterý hostitel vnímat jako vyjádření neúcty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Smart casual, black tie, coctail? To je jen zlomek označení pro dress code, se kterým se můžete setkat na pozvánkách.

Běžný smrtelník se v tom možná orientuje hůř, ale pro slavné jsou události na červeném koberci denním chlebem, a navíc na to mají často celý tým, který jim radí s výběrem oblečení a šperků. Proto je až s podivem, kolik celebrit nedodržuje dress code na Oscarech nebo například na aktuálně probíhajícím festivalu v Cannes.

Dělají to schválně, aby na sebe upozornily?

Jennifer Lawrence a žabky v Cannes

Filmový festival v Cannes patří k nejprestižnějším ve filmovém světě. Zraky všech filmových i módních fanoušků jsou nyní upřené do Francie. Pozvánka na akci jasně říká, co se od vás z hlediska módy očekává: smoking s motýlkem nebo večerní šaty, případně koktejlové šaty, tmavý kalhotový kostým, elegantní top s černými kalhotami, černé šaty, černý nebo půlnoční modrý oblek s motýlkem. A elegantní boty, tenisky jsou zakázané.

Proto v loňském roce kritici šíleli, když se oscarová herečka Jennifer Lawrence objevila sice v nádherné červené róbě od Christiana Diora, ale na nohou měla žabky. Zřejmě doufala, že jsou její šaty dost dlouhé na to, aby módní přešlap maskovaly. Komentovala to později tak, že nešlo o žádnou revoltu, netušila prý, že jde proti regulím. Prostě se bála pádu - její lodičky byly o velikost větší.

Woody Harrelson v pyžamu na premiéře

Patří k nejuznávanějším hercům a zároveň je to známý vtipálek, který má svou hlavu. Ale když herec Woody Harrelson před pár lety dorazil v rámci premiérového turné filmu Hunger Games: Síla vzdoru (2. část) na akci v Paříži v pyžamu, už to bylo i na jeho fanoušky až moc. Ano, měl to vyladěné do šedých tónů, ale působilo to nepatřičně. Navíc měl jen ponožky, s botami se neobtěžoval. On tvrdil, že jeho „outfit“ byl ve znamení míru, lásky a pohodlí, a jeho mluvčí se snažil všechny přesvědčit, že nejde o pyžamo, ale volnočasové kalhoty. Později se Woody převlékl do elegantního šedého obleku a dodnes vlastně nebyl jeho pyžamový vtípek pochopen.

Timothée Chalamet má v teplákovce styl

Hvězda Duny či Wonky je jedním z nejstylovějších hollywoodských herců mladé generace a nebojí se riskovat, porušovat pravidla, balancovat na tenkém ledě. Proto, když na Oscary v roce 2020 dorazil ve stylové teplákové soupravě od Prady, vlastně to nikoho nepřekvapilo. Na červeném koberci byl již v růžové i ve flitrech.

Stylový outfit doladil bílou košilí, elegantními botami a broží od Cartiera a módní policie ho rozhodně nezatkla.

Chloé Zhao psala oscarovou historii v teniskách

Psal se rok 2021 a režisérka Chloé Zhao se stala teprve druhou ženou v dějinách, jejíž režisérská práce (film Země nomádů) byla oceněna zlatou oscarovou soškou. Kolikátou byla ženou, která na Oscary dorazila v teniskách, se přesně neví, ale vhodné to nebylo zcela jistě. Dress code této významné akce je daný a patří k němu i elegantní obutí.

Chloé na sobě měla šaty od Hermès, ale outfit doplnila sportovními botami, což bylo sice přesně v jejím stylu, ale zároveň jasně proti módním pravidlům. A na stole je otázka: měli bychom upřednostnit pohodlí a sami sebe nebo respektovat požadavek hostitele?

Kendall Jenner v džínových kraťasech na festivalu

Je profesionální celebritou a mocnou influencerkou z klanu Kardashian-Jenner a ač je většinou hvězdou červeného koberce, i ona má na svém kontě dress code přešlap. Který ovšem podle mnohých odborníků přepsal historii a umožnil brát módu víc jako hru…

Kendall je pravidelným hostem festivalu v Cannes a jako taková už oslnila v mnohých róbách a inspirativních outfitech, odhalila kdejakou část těla a ukázala, že je fashion guru. Když ale v roce 2017 na jeden z festivalových eventů oblékla outfit od Alexandre Vauthier, který sestával z elegantního černého topu na jedno rameno a tzv. jorts, tedy jeans shorts, některým i došla slova. A módní redaktorka Gabriela Herstik z Yahoo to geniálně shrnula: Staly se „jorts“ mulletem módního světa?

Načítám