Hlavní obsah

Shannen Doherty bojovala statečně. Nakonec ji ale rakovina dostala

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Brenda nebo čarodějka Prue, to jsou nejznámější role herečky Shannen Doherty. Dnes zemřela po dlouhém boji s rakovinou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejen herečka, ale obrovská bojovnice. Shannen Doherty onemocněla v roce 2015 rakovinou prsu. Když se zdálo, že už má díky mastektomii a chemoterapiím nad zákeřnou nemocí vyhráno, vrátila se. V únoru 2020 jí bylo řečeno, že je nemoc ve čtvrtém, konečném stadiu. Nedávali jí příliš času, ale navzdory prognóze dožití několika měsíců ještě žila další čtyři roky. Dnes nemoci podlehla ve věku 53 let.

Brenda z Beverly Hills 90210

První větší roli Shannen získala už v jedenácti letech v seriálu Little House on the Prairie (1982). Potom přišla role v Girls Just Want To Have Fun se Sarah Jessicou Parker nebo v černé komedii Smrtící atrakce s Winonou Ryder. Ovšem průlomovou rolí byla Brenda Walsh v kultovním seriálu Beverly Hills 90210 (1990).

Seriál ale musela po čtyřech letech opustit - její postava odjela studovat do Londýna. Ve skutečnosti byla Shannen vyhozena, protože se prý chovala problémově a nevycházela se štábem. Seriál se ale v roce 2019 dočkal pokračování s názvem BH90210, ve kterém Brenda nemohla chybět.

Shannen Doherty a seriál Čarodějky

V roce 1998 si ji producent Aaron Spelling vybral do dalšího seriálového hitu – Čarodějky, kde si zahrála jednu ze tří hlavní postav. Její role po čase ze scénáře opět zmizela, protože na place bylo dusno mezi ní a představitelkou Alyssou Milano. Seriál pokračoval několika sériemi bez ní. Kvůli těmto neshodám v práci si vysloužila reputaci jako „zlobivá holka z devadesátek“.

Shannen Doherty ve filmu po roce 2015

Poté už se pro Shannen další hvězdná role nenašla, nicméně i navzdory nemoci pokračovala v práci. Co se týče novějších filmů a seriálů, objevila se v epizodě seriálu Riverdale (2017) a akčních filmech Hot Seat (2022) nebo Darkness of Men (2024) v hlavní roli s Jeanem-Claudem Van Dammem. Pár let před tím si vyzkoušela taneční dril v pořadu Dancing With the Stars a měla i svoji reality show.

Život s rakovinou

Padesáté narozeniny měly být s největší pravděpodobností její poslední, alespoň tak nějak jí to prorokovali lékaři. Předpověď se ale nevyplnila. Rakovinu prsu jí diagnostikovali v roce 2015 a o dva roky později se dokonce začalo blýskat na lepší časy, zdálo se, že je vyléčená. Nicméně rakovina se o čtyři roky později vrátila v té nejvážnější podobě. Loni v červnu se svěřila, že se rakovina rozšířila i do mozku.

Shannen se snažila na instagramu šířit osvětu o tom, jak probíhá léčba této nemoci a co pacient prožívá. Jí prý nejvíc pomáhal humor. Když ležela v nemocnici a bylo jí špatně z chemoterapie, náladu jí zvedlo třeba vtipné pyžamo.

Čtvrté stadium není konec, vzkazuje Doherty

Chtěla světu ukázat, že i člověk s rakovinou ve čtvrtém stadiu může pracovat a být plný života, což ona byla až do poslední chvíle. A to bylo jejím poselstvím, aby se na pacienty s rakovinou začalo nahlížet jinak a hned se neodepisovali. Místo toho, aby se řídila rčením „žij, jako by to byl tvůj poslední den“, zaměřovala se stále na budoucnost, pořád něco plánovala. Tvrdila, že ji nemoc udělala lepším člověkem, protože aby se s ní dokázala poprat, musela jít sama v sobě hodně hluboko.

Tři manželství Shannen Doherty

Herečka byla třikrát vdaná. Poprvé šla k oltáři s hercem Ashleym Hamiltonem v roce 1993 a o rok později se rozvedli. Poté se v roce 2002 vdala za podnikatele a producenta Ricka Salomona, ale jejich manželství skončilo po devíti měsících. Její poslední láskou byl fotograf Kurt Iswarienko, kterého si vzala v roce 2011. Manžel a její matka pro ni byli celou tu dobu velkou oporou. Nicméně loni na jaře podala žádost o rozvod.

Načítám