Hlavní obsah

Sláva přišla moc brzy. A po ní pád… Kamarád do deště a věčný rebel se ale nevzdal a opět září. Sagvan Tofi slaví 60!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Kdo by si nepamatoval jednu z největších hvězd 80. let? Sedmnáctiletý Sagvan Tofi se po premiéře komedie Vítr v kapse stal téměř přes noc idolem mnoha dívek i žen. A možná je jím dodnes… 7. září slaví 60. narozeniny a svou energií a zápalem dokazuje, že věk je někdy opravdu jen číslo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šest křížků? Sagvan Tofi má stále v očích rošťáckou jiskru, díky níž si ho zamilovaly tisíce dívek a žen. Z televizních obrazovek sice zmizel, ale v showbyznysu se pohybuje dál. Jeho start na herecké výsluní byl raketový, o to větší přišel po revoluci pád. On ale není z těch, kdo by se vzdávali.

Tatínek z exotického kraje

Ať už podle jména, nebo podle vzhledu – na první dobrou je jasné, že má v sobě Sagvan Tofi i trochu exotiky. Jeho maminka je Češka a tatínek irácký Kurd. A právě v Iráku strávil budoucí herec část dětství. Když se ale rodiče v jeho šesti letech rozvedli, vrátil se s maminkou do Čech a zůstal zde natrvalo. Mužským vzorem se pro něj stal maminčin nový manžel, známý kriminalista Miloslav Dočekal. Právě jeho zásluhou se dostal Sagvan Tofi k herectví. Měl totiž energie na rozdávání a k tomu se rád předváděl, otčím proto využil svých kontaktů a seznámil ho s Jiřím Kodetem. A jeho matka, herečka Jiřina Steimarová, pak mladíka dokonale připravila na zkoušky na konzervatoř.

Raketový start kariéry

Hned s první rolí sklízel nevídaný úspěch. Po boku Lukáše Vaculíka zazářil v pouhých sedmnácti letech ve filmu Vítr v kapse, o šest let později pak v komedii Kamarád do deště. S odstupem času Sagvan Tofi přiznává, že ho popularita semlela: „Myslím, že jsem se stal slavným v příliš mladém věku. Bylo by lepší, kdyby to přišlo o něco později. V pubertě to berete tak, že úspěch nikdy nezmizí.“ Jenže po revoluci v roce 1989 jeho sláva pohasla, protože se začali objevovat noví umělci a veřejnost nebyla k těm, kdo se během komunismu „zaprodali“, příliš shovívavá. Chtělo to trpělivost – a tu herec postrádal.

Na pracovní nabídky nechtěl čekat

Na druhou stranu však Sagvan Tofi nepatří k těm, kdo by se lehce vzdávali nebo čekali, až si na ně někdo vzpomene. Začal proto budovat vlastní projekty. Osvědčil se jako režisér a scenárista reklamních spotů a je také autorem úspěšných muzikálů Děti rájeČas růží.

Práce má nad hlavu, a třebaže už se neobjevuje na večírcích a kolem jeho osobnosti nejsou žádné „kauzy“, rozhodně nezahálí. Má spoustu nápadů, které chce realizovat. „Mám hodně plánů, koukám hodně dopředu. Zabředl jsem do muzikálů, jsem v uvozovkách producent kromě toho, že tam také hraji. Starám se o spoustu lidí a chci, aby se mi dařilo uhlídat ty věci tak, aby to lidi bavilo, aby na to chodili a já z toho pak měl radost. A mám takový sen v blízké budoucnosti – chtěl bych natočit film,“ svěřil se pro časopis Vlasta.

Užívá si rodinné pohody

Sagvan Tofi budil na přelomu milénia pozornost nejen uměleckou tvrobou, ale také střídáním partnerek. Asi nejslavnější byla kauza, kdy současně randil s Darou RolinsSimonou Krainovou. „Nečekal jsem, že se o sobě dozvědí, měl jsem je obě fakt rád,“ smál se po letech. Usadil se až po boku Aleny Zdárské, která pracuje mimo showbyznys. Jsou spolu už víc než dvě dekády a mají dceru Satine. Na svatbu to ale rozhodně nevypadá. „Nesnáším oslavy, což je i důvod, proč jsem se nikdy neoženil,“ vysvětlil pro web Deník.

Načítám