Hlavní obsah

Roman Skamene: Kdysi filmový talent, pak zkrachovalý podnikatel, dnes poklidný důchodce, chalupář a děda

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Byla to velká dětská herecká hvězda, jeden z největších talentů. Ve filmu exceloval i v dospělosti, ale po sametové revoluci jeho sláva poněkud upadla. Má za sebou divoké období spojené s nepovedeným podnikáním, dluhy a alkoholem, ale dnes je z Romana Skamene poklidný důchodce, chalupář a děda. Slaví sedmdesáté narozeniny.

Článek

Vzrůstem malý, ale přesto nepřehlédnutelný. To je Roman Skamene, herec a nyní už spíš obyčejný důchodce, co se poslední roky na stříbrném plátně téměř neobjevuje. Dnes je mu rovných 70 let, tak si pojďme připomenout jeho pestrý a chvílemi akční film připomínající život.

Nadějný dětský talent

Pochází z vesnice u Mariánských Lázní, ale od deseti let vyrůstal v Praze, kam se jeho rodina přestěhovala. A to byl okamžik, kdy se začal zajímat o film a herectví. Když mu bylo 13 let, vyhrál konkurz na roli ve filmu Útěk, s níž si poradil více než dobře.

Zásadní zlom ale přišel v roce 1969 se seriálem Záhada hlavolamu podle knižní předlohy Jaroslava Foglara, v němž Skamene získal roli Červenáčka. Bylo mu sice 15 let, ale díky malému vzrůstu mohl snadno hrát výrazně mladší postavy. Role ho katapultovala mezi dětské herecké hvězdy té doby.

Slavné dospělé role

V herecké kariéře pokračoval i v dospělosti a zpočátku to vypadalo dobře. V menších, přesto nepřehlédnutelných rolích se představil třeba ve filmu Sestřičky či v pohádce Princové jsou na draka, ale nejvíc je spojován s filmem Bony a klid z roku 1987. Jeho role veksláka je doslova kultovní a to samé platí i o filmu Tankový prapor (1991) - malý a uřvaný major Borovička je legenda.

Nicméně Tankový prapor byl posledním větším filmem, v němž se Skamene představil. Následovaly kritiky ani diváky ne příliš obdivované filmy typu Trhala fialky dynamitem, Nahota na prodej či Ještě větší blbec, než jsme doufali. A úspěšný comeback bohužel nepřinesl ani film Bony a klid 2, ten odborníci strhali a na úspěch prvního dílu nenavázal ani vzdáleně.

Nepovedené podnikání

Když se příliš nedařilo v oblasti herectví, rozhodl se Skamene zkusit podnikat. V roce 1993 si s manželkou v centru Prahy otevřeli restauraci, které dali jméno Skamene. Plán byl jednoduchý – přilákat na slavné herecké jméno hosty, co tam budou utrácet.

Jenže praxe byla úplně jiná. Skamene si na otevření a provoz restaurace napůjčoval, kde se dalo, k tomu ho údajně okrádali i vlastní zaměstnanci a výsledkem bylo totální fiasko. Hospodu herec brzy zavřel a kvůli dluhům skončil na dně, údajně prý uvažoval o sebevraždě. Koneckonců některé dluhy měl u lichvářů a ti z něj peníze vymáhali způsoby, které všichni známe z kriminálek, prý ho i drželi hlavou dolů z okna. To, že v té době také dost pil, samozřejmě ničemu nepomáhalo.

Klidný důchod

Nakonec se ale Skamenemu s manželkou Renatou, s kterou má dvě dnes už dospělé děti, podařilo z dluhů vyhrabat. A dokonce zvládli v dražbě znovu koupit svou chalupu na Berounsku, o niž právě kvůli dluhům přišli. Tam teď Skamene žije spokojeným životem důchodce, s manželkou stále po svém boku. Kutí si v dílně, stará se o zahradu a užívá si role dědečka.

Související témata:
Roman Skamene
Bony a klid

Načítám