Hlavní obsah

Mama Pasta, mama Jagr či maminka fotbalisty Ronalda. Rodiče, kteří se obětovali pro slavné sportovce

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zlatá medaile našich hokejistů vynesla do popředí zájmu i další hvězdu – maminku našeho nejslavnějšího hokejisty Davida Pastrňáka. Marcela Ziembová ale není jediná, kdo obětoval svému talentovanému dítěti úplně všechno.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ty příběhy jsou si v mnohém podobné. Většina známých sportovců vděčí za svůj úspěch nejen své píli a talentu, ale ve velké míře i nasazení svých rodičů, kteří jim toho hodně obětovali. A jejich slavní potomci jim to neváhají splácet a vyjadřovat vděk.

Marcela Ziembová (matka Davida Pastrňáka)

Je jeho největší fanynkou a na tribunách byla k nepřehlédnutí. Maminka naší největší hokejové hvězdy Davida Pastrňáka má být na co pyšná. Ve velmi skromných podmínkách vychovala syna, který vydělává miliony dolarů a celá republika je na něj pyšná. Jejich vztah je výjimečný i tím, jak jsou na sebe navázáni.

Marcela Ziembová alias Mama Pasta, jejíž přezdívka vznikla v zámoří, říká: „Jsem hrdá máma. Voláme si před každým zápasem a z hlasu poznám, jak je v pohodě.“ Po rozvodu zůstala na své syny sama. Peníze na výstroj sháněla, kde se dalo, a budoucí hráč NHL si musel své první krůčky na ledě odbýt v dívčích krasobruslařských bruslích. A na vysněnou hokejku si počkal tři roky, dříve to nešlo, ač si jeho maminka brala i více prací. Teď se jí úspěšný syn snaží vše vynahradit, koupil jí hezký byt.

Anna Jágrová (matka Jaromíra Jágra)

To nejlepší zázemí vytvářela léta svému synovi i maminka Jaromíra Jágra, nejslavnějšího českého hokejisty všech dob. Stala se kvůli tomu i jeho hospodyní, o jejím vyvařování oblíbených Jaromírových jídel kolují úplné legendy. Přezdívku Mama Jagr jí vymysleli komentáři v Pittsburghu, kde její syn léta válel za místní Tučňáky a stal se nejproduktivnějším Evropanem NHL všech dob.

Mají spolu velmi blízký vztah, i když pojmenování mamánek oba vždy odmítali. Přesto je jeho nejvěrnější fanynkou a řeči o nikdy nepřetržené pupeční šňůře těch dvou nebudou tak úplně daleko od pravdy.

Foto: Profimedia.cz

Mama Jagr je pojemFoto: Profimedia.cz

Zuzana Ledecká (matka Ester Ledecké)

Naše nejslavnější lyžařka a snowboardistka, která mimochodem předpověděla zlato našich hokejistů, si své úspěchy tvrdě vydřela. Ale bez obrovského nasazení jejích rodičů by se to neobešlo. Zejména její maminka Zuzana, sama bývalá krasobruslařka, byla jejím hlavním koučem, nechyběla na žádných závodech a plně se jí věnovala.

V posledních měsících Ester Ledeckou provázela zranění a zdravotní indispozice, ale když při světovém poháru v rakouském Saalbachu letos znovu uspěla, děkovala svým rodičům za podporu. „Jsem ráda, že jsem jim mohla dát dáreček,“ řekla.

Foto: Profimedia.cz

Ester je velkou fanynkou našich hokejistů. Věřila, že letos vyhrají, a splnilo se jí to!Foto: Profimedia.cz

Maria Dolores dos Santos Aveiro (matka Cristiana Ronalda)

Neúnavně pracovala, aby zabezpečila a podpořila své děti, z nichž jedno se stalo nejlépe placeným fotbalistou všech dob. Po nocích uklízela, aby svému Cristianovi mohla koupit vysněné kopačky, a on si toho dodnes nesmírně váží. Mamince se slavný Ronaldo snaží její péči vracet a veřejně jí projevuje lásku i na sociálních sítích.

I letos nezapomněl a ke Dni matek napsal: „Šťastný Den matek nejlepším matkám na světě.“ Také jí s oblibou kupuje drahé luxusní dárky, například nový vůz Mercedes Benz GLC Coupe v hodnotě 100 tisíc eur (cca 2,7 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Matka a syn - podobu jim nikdo neupřeFoto: Profimedia.cz

Peter Graf (otec Steffi Grafové)

Svou dceru Steffi přivedl na tenisový kurt ve čtyřech letech a vychoval z ní jednu z neslavnějších tenistek všech dob. Stal se jejím prvním trenérem, později tuto roli přenechal bývalému československému reprezentantovi Pavlu Složilovi a dceru zastupoval jako manažer. Radoval se spolu s ní z 22 grandslamových titulů ve dvouhře i z olympijského zlata v Soulu. V roce 1997 byl ale za milionové daňové úniky odsouzen na tři roky a devět měsíců do vězení. Když v roce 2013 onemocněl rakovinou slinivky, Steffi se o něj obětavě starala. Rozhodla se vzít si ho z nemocnice domů a splnila mu poslední přání - pozvala ke smrtelné posteli faráře, který mu dal poslední pomazání.

Foto: Profimedia.cz

Steffi Graf byla svému otci za mnoho vděčná a neopustila ho do poslední chvíleFoto: Profimedia.cz

Načítám