Hlavní obsah

Richard Gere 75: Tři manželky, slavné milenky, skandální polibek a pomluva z nechutné sexuální úchylky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Všichni ho milujeme jako Edwarda z ikonické komedie Pretty Woman, i když ještě předtím se proslavil jako Americký gigolo. Dnes slaví Richard Gere 75. narozeniny, je stále zamilovaný, s manželkou vychovává dva malé syny a herecká kariéra mu běží naplno. Jeho život ale nebyl vždy tak poklidný. Ženatý je potřetí, měl řadu milostných poměrů, kolovala o něm pomluva o podivné sexuální úchylce a jeden polibek ho málem dostal do vězení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za muzikál Chicago si odnesl Zlatý glóbus za nejlepšího herce, proslavila ho role ve snímku Americký gigolo, kde dokonale ztvárnil smyslného a okouzlujícího muže, který ženám za peníze splní jakékoli přání. Hvězda se z něj ale stala až poté, co si svět zamiloval romantickou komedii Pretty Woman. Tam zářil po boku Julie Roberts, s níž se na plátně potkal i ve filmu Nevěsta na útěku. A když se učil tančit po boku krásné Jennifer Lopez ve filmu Smím prosit? Na to se také těžko zapomíná. To jsou ve zkratce herecké úspěchy Richarda Gera. Co ale jeho soukromý život?

Richard Gere a jeho slavné milenky

O tom, že herec neměl o zájem žen nikdy nouzi, asi nikdo nepochybuje. Paf z něj byly fanynky a jeho kouzlu neodolala ani řada slavných dam. Chvíli randil například s herečkou Susan Sarandon, šlo ale o krátký románek v roce 1982 a nic vážného z toho nebylo. Ti dva se nerozešli ve zlém, naopak když se v roce 2004 sešli ve filmu Smím prosit? (hráli tam mimochodem manželský pár), byla to parádní podívaná. A užili si i nedávné společné natáčení filmu Možná řeknu ano (2023).

Milostný románek prožil Gere i s dalšími herečkami. V roce 1970 chodil například s Barbarou Carrerou, ta si zahrála po boku Seana Conneryho v bondovce Nikdy neříkej nikdy, v roce 1983 randil s Barbrou Streisand a dva roky tvořil pár se zpěvačkou Dianou Ross, byli spolu v letech 1977 až 1979.

Tři manželky

Před oltářem stanul herec třikrát. Poprvé se ženil v roce 1991, kdy si vzal slavnou a o 17 let mladší modelku Cindy Crawford. Byli označováni za nejpřitažlivější pár planety, ale také se spekulovalo, že jde jen o sňatek, který má zamaskovat, že on je na kluky a ona zase na holky. Tahle šuškanda ale nakonec ustala, a to i když se po čtyřech letech rozvedli. Neměli spolu žádné děti a modelka později uvedla, že hlavním důvodem rozchodu bylo, že byla mladá a on byl Richard Gere.

Podruhé se herec ženil v roce 2002, když si po několika letech randění vzal svou přítelkyni, o 12 let mladší bývalou bondgirl Carey Lowell. Tohle manželství už bezdětné nebylo, mají spolu dnes už dospělého syna Homera. Rozvedli se v roce 2016.

Po třetí se Gere ženil v roce 2018, kdy si vzal o celých 34 let mladší Alejandru Silvu. Mají spolu dva malé chlapce a navzájem se označují láskou svého života.

Skandální polibek

Ačkoli nelze herce označit za muže, na něhož by se lepily skandály, minimálně jeden na kontě má. V roce 2007 vyrazil do Indie na charitativní akci na podporu výzkumu léčby AIDS, kde s ním na pódiu byla tamní slavná herečka Shilpa Shetty. Herce, který chtěl proklamovat to, že polibkem se nemoc nepřenáší, nenapadlo nic jiného, než herečku doslova zlomit v pase a políbit ji na tvář a krk.

Jenže takové chování je v Indii nepřípustné. Soud v Jaipuru to dokonce nazval „aktem obscénnosti“ a vydal na něj zatykač. Do ulic se vydala řada obyčejných Indů a na protest pálili hercovy fotografie. Richardu Gerovi tehdy hrozila buď vysoká pokuta, nebo dokonce tři měsíce ve vězení, nakonec vše ale nejvyšší indický soud smetl ze stolu.

Soud se ale zabýval i samotnou herečkou, která se podle řady puritánů hercovu polibku málo bránila. „Co k tomu říct? Byly to tři nevinné polibky na krk. Jak se to může v zemi Kámasútry stát takovou událostí? Lidé by se měli raději soustředit na skutečné problémy jako třeba AIDS,“ uvedla tehdy Shetty, které se trest nakonec také vyhnul.

Nechutná pomluva ze sexuální úchylky

Tahle poněkud zarážející pomluva kolovala médii i Hollywoodem někdy v 90. letech. Podle historky, kterou si kdosi kdesi vymyslel a vyslal do světa, kde si pak už žila svým divokým životem, se měl Gere objevit na pohotovosti s tím, že mu něco uvázlo v konečníku. Na rentgenu se prý ukázalo, že jde o pískomila, a herec musel okamžitě na operaci, při které mu hlodavce z konečníku odstranili. Doprovázet ho prý měla jeho tehdejší partnerka Cindy Crawford.

Že je to nesmysl a herec si žádného hlodavce nikdy nikam nestrčil a ani nepodstoupil žádnou operaci, už dávno všichni vědí. A všichni už se jen smějí tomu, jaké blbosti se mohou v podobě drbů dostat na světlo. Jenže tenkrát to zábavné nebylo, herec totiž čelil pomluvám, že trpí sexuální úchylkou a holduje praktice nazývané gerbilling, při níž si lidé na tělo a do těla vkládají různé malé živočichy. Co na to tehdy herec? Většinou to nechal být a nic nekomentoval, jen jednou pronesl něco ve smyslu, že být slavný je někdy opravdu k popukání.

Načítám