Hlavní obsah

Když to máš, tak to ukaž! Aneb Radka Třeštíková a její tipy na dokonalý vzhled. Přestaňte si lhát…

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Populární spisovatelka Radka Třeštíková patří mezi nepřehlédnutelné ikony české internetové scény. Ráda se fotí (polo)nahá v odvážných pózách, nebojí se ukázat krásy svého těla a nevyhýbá se palčivým tématům. A proto ji na Instagramu sleduje skoro 100 tisíc fanoušků. A mnozí se ptají: „Jak to ta Radka dělá, že vypadá tak skvěle?“ Odpověď je snadná, ale cesta k jejímu naplnění tak jednoduchá není.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Denně se mě, holky, tady na insta ptáte na to, co jím a jak často cvičím, většinou na to vůbec nereaguju, protože nejsem odborník, co by měl někomu radit, to je cesta do pekla dlážděná dobrými úmysly…“ Takhle rozumně se česká spisovatelka Radka Třeštíková staví k častým otázkám na svou zázračnou metodu, jak vypadat skvěle. To ale neznamená, že by o cestě za dokonalou postavou mlčela. Autorka knihy Bábovky totiž nechce vypadat jako bábovka nebo pudink – a opravdu na sobě dře.

1. Měj se ráda a věř svému já

I když to tak na první pohled nemusí podle spisovatelčina instagramového profilu vypadat, je především máma. Svým dětem Ele a Jonatanovi se věnuje, vodí je do školy, vozí na kroužky… Ale s touto částí svého života se veřejně příliš nesvěřuje. Jde o její rozhodnutí.

Stejně tak je její rozhodnutí postovat odvážné fotky. Někoho iritují, dalšího motivují a jinému dodávají odvahu, že ani po čtyřicítce život zdaleka nekončí. Pro svou otevřenost, originální módní modely a zálibu v odhalených snímcích se spisovatelka téměř denně setkává s lavinou hejtů – ale hlavu si z nich opravdu nedělá.

Dojdi si vlastní cestou ke své vlastní pohodě ve svém vlastním těle, a tím myslím opravdovou pohodu, ne tu, kterou si budeš z lenosti a pohodlnosti nalhávat…

Radka Třeštíková je totiž sama se sebou v míru a je to na ní znát. A právě to je podle ní hlavní cesta k vysněné postavě. Věří, že když se máte opravdu rádi, začnete i dobře a zdravě jíst a přirozeně se víc hýbat. „Až se skutečně napojíš na svoje tělo, zjistíš, kolik a jaký pohyb v danou chvíli potřebuje, někde hluboko uvnitř cítíš všechno správně, ale seš příliš zaměstnaná tím, jak a co dělá někdo jinej, jak vypadá někdo jinej nebo co o tobě říká někdo jinej, a to je pak těžký se v tomhle humbuku soustředit jenom sama na sebe,“ píše.

2. Neboj se a dělej dřepy

A také se nebojí zkoušet nové sporty a aktivity, kterých se někdy obávají i mladší ročníky. V zimě sjíždí kopce na snowboardu, v létě vlny na windsurferu. Neznamená to, že by se přitom ani trochu nebála, ale odvaha vše zkusit je dobrá cesta k překonání vnitřních strachů a také příležitost být na sebe hrdá. Věnuje se však i tradičním sportům, jako je jóga, běh, kolo… A hlavně podporuje klasický (a často neoblíbený) cvik – dřep. Je to tak, dřepy opravdu fungují.

Foto: Profimedia.cz

Radka Třeštíková se nebojí odhalit a ukázat dokonale vypracované těloFoto: Profimedia.cz

3. Vsaď na kartáč

Jestli se vám zrovna nechce dřepovat, ale i tak byste se sebou chtěli něco dělat v pohodlí domova, Radka Třeštíková doporučuje „kartáč“. Neznamená to, že by vám měl někdo vynadat a dát tzv. kartáč. A není to ani druh hřebenu na vlasy, díky kterému zázračně zhubnete po vyčesání culíku. Jde o masážní kartáč s hrubými štětinami na suchý peeling. Tento pomocník v boji s celulitidou stojí pár korun, takže si ho může dovolit opravdu každý a jeho použití je snadné, příjemné a rozproudí krev.

4. Změň jídelníček

Chcete se sebou opravdu něco udělat? Bez změny stravy to nepůjde. Radka Třeštíková vynechává pečivo a omezuje cukr na minimum. Zní to jednoduše, že? Pečivo (obzvlášť bílé) bývá plné prázdných kalorií a rafinovaných sacharidů, které způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. A to vede k pocitům vlčího hladu a ukládání tuků.

A co cukr? Ten se v těle mění na tukové zásoby a způsobuje výkyvy energie, což znamená, že jste rychleji hladoví a saháte po dalších nezdravých pochoutkách. Omezte cukr a uvidíte, jak se vaše tělo začne měnit k lepšímu. Výsledek? Štíhlejší postava, stabilní energie a možná i pár nových receptů bez cukru a bez bílého pečiva ve vaší kuchyni.

5. Buď v klidu a nelži si

Radka Třeštíková také upozorňuje na přirozené rozdíly mezi lidmi a na to, že jednotná cesta za postavou modelky prostě neexistuje, i když bychom si to přáli: „Máme různá těla, různé metabolismy, různé genetické předpoklady, různě silnou vůli, různé životní tempo, různý věk, různý denní režim, různý zdravotní stav, různé potřeby, různá očekávání, různé představy o dokonalosti… Dojdi si vlastní cestou ke své vlastní pohodě ve svém vlastním těle, a tím myslím opravdovou pohodu, ne tu, kterou si budeš z lenosti a pohodlnosti nalhávat, sama sobě nelži, jo?“

A to je asi to hlavní. Sebeklam totiž často bývá ten zásadní problém, se kterým je třeba se vypořádat. Opravdu nemáte dost času, dost sil, dost financí k tomu, být sami se sebou spokojení a šťastní? Nebo jen máte dostatek výmluv…

Načítám