Hlavní obsah

Prohřešky slavných: Od přepadení benzinky přes zpronevěru, šikanu až po hrozbu trestu smrti

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Znáte je z televizních obrazovek, pódií i pláten kin. A možná ani netušíte, že mají za sebou opravdu pestrou minulost, často dokonce kriminální. Kdo ze známých tváří skončil za katrem?

Článek

Uklouznout může v životě každý, někdy se věci tak semelou, že ani nevíte jak a jste v průšvihu. Stalo se to i některým známým hercům, všichni ale mají jedno společné, dokázali se zase odrazit ode dna a z nepříjemných zážitků či činů se poučit a oklepat. O kom že to mluvíme?

Regina Rázlová

Oblíbená herečka patřila vždy k ženám femme fatale, krásná, důstojná, elegantní… Což jí podle jejích slov, ale vůbec nepomohlo ve chvíli, kdy se zničehonic ocitla ve vazbě za zpronevěru. Byla obviněna z vytunelování firmy Skloexport a hrozilo jí až 12 let natvrdo! „Na to se ve vězení nehraje, jestli je někdo herečka, nebo ne,“ svěřila se v pořadu Show Jana Krause. Ve vazbě strávila téměř rok. Od začátku tvrdila, že je nevinná, což nakonec soud potvrdil. Dočkala se i omluvy od ministra spravedlnosti za nedůvodné a nezákonné stíhání, vše ale odnesla nalomeným zdravím. Přesto se později k hraní znovu vrátila, naposledy doslova zazářila ve snímku Tancuj Matyldo po boku Karla Rodena.

Ondřej Hejma

I během cestování se můžete dostat do nečekaných problémů, své o tom ví i hudebník Ondřej Hejma z kapely Žlutý pes. Kvůli nesrovnalostem v dokumentech ho kdysi zatkli na íránských hranicích a kvůli podezření ze špionáže mu hrozilo dokonce bičování či trest smrti. Nakonec se vše vysvětlilo a ve vězení strávil jen dva dny, zážitek to ale jistě nebyl příjemný.

Adina Mandlová

Hvězda prvorepublikových filmů skončila za mřížemi poté, co ji během květnové revoluce na konci 2. světové války zatkli čeští gardisté při obyčejné kontrole. Po týdenní internaci ve sběrném táboře, kde chytla vši a nakazila se kožní vyrážkou, skončila v pankrácké věznici. „Museli jsme stát hodiny a hodiny čelem ke zdi a nosem k ní tisknout kus papíru. Když papír spadl, lítaly facky,“ uvedla později ve svých vzpomínkách. Po několika měsících ji propustili s tím, že se nenašlo nic, co by zavdalo příčinu jejího stíhání. Po propuštění ji pak přece jen odsoudili, a to přesně na dobu, po kterou byla zavřená.

Jan Antonín Duchoslav

Dodnes ho lidé oslovují jménem jeho nejznámější filmové postavy – Viky Cabadaj. Chvíli po natočení známého filmu Sněženky a machři narukoval na vojnu a málo se ví, že tam dostal 10 měsíců nepodmíněně, po obrovském skandálu se šikanou mužstva. Díky tehdejší amnestii prezidenta Husáka si ale odseděl jen 19 dní. „V mém případě nešlo o teror. Zneužíval jsem lidi třeba k tomu, aby mi přinesli jídlo. Z podřízených jsem si udělal takové pucfleky,“ přiznal Duchoslav v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS. „Užíval jsem si svou chvilku slávy a trochu se z toho zbláznil,“ přiznal s tím, že se časem srovnal.

Jan Révai

Oblíbený herec má za sebou pořádný škraloup. V 19 letech byl odsouzen na dva a půl roku za přepadení benzinky. Chtěl tak tenkrát vyřešit své dluhy, ale dopaden byl krátce po činu. Rodiče z něj museli být nešťastní, zvlášť když, jak sám přiznal v rozhovoru pro Český rozhlas, měl řádnou výchovu. „Máma byla učitelka, otec horník. U nás platily zásady. Hodně jsem sportoval. Jen jsem měl trochu dobrodružnější povahu. Myslím, že se tomu nedá předejít,“ řekl v pořadu Blízká setkání na Dvojce. Dnes je z něj vzorný otec dvou kluků a svůj prohřešek před nimi netají. „Není to žádné tabu. Stejně by se to jednou dozvěděli,“ řekl Jan Révai.

Načítám