Hlavní obsah

Lašková, Kočendová a Růžičková o potratu: Výčitky svědomí, rozpad vztahu i rozlučkový rituál

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Když žena porodí zdravého potomka, je to velké štěstí, které se mnohdy bere téměř jako samozřejmost. Tyto známé ženy však zažily, co znamená o miminko přijít. Některým pomohla samota či smíření, ne každý pár ale takovou tragédii ustál.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Že jdou slavné ženy s kůží na trh v rozhovorech nebo na sociálních sítích, mají tak trochu v popisu práce. Že by se ale nepodělily o tak intimní záležitost, jako je potrat nebo porod mrtvého miminka, by jim jistě nikdo nezazlíval. Přesto to mnohé z nich udělají – už proto, aby daly svým fanouškům i veřejnosti najevo, že se bohužel jedná o velmi častý problém. Podle Českého statistického úřadu k přirozenému potratu dochází v průměru při každém jedenáctém těhotenství. Které slavné české ženy prošly touto bolestnou zkušeností?

Gabriela Lašková

Bývalá modelka a moderátorka Gabriela Lašková v červenci 2024 porodila třetího syna a svůj instagram pravidelně zásobuje fotkami z rodinného štěstí. Nebylo to tak ale vždy a i ona čelila problémům, s nimiž se potýká stále více žen – potratila. Pár měsíců po narození prvního syna Benedikta znovu otěhotněla. „Nemohli jsme tomu uvěřit. Bohužel jen několik týdnů nato jsem o miminko přišla. Bylo to těžké, byla jsem z toho strašně smutná a pořád jsem přemýšlela nad tím, co jsem udělala špatně,“ svěřila se na sociálních sítích. A důvod, proč šla s kůží na trh? „Myslím na všechny, pro které je cesta k miminku náročná, bolestivá, komplikovaná nebo dlouhá. Všem vám přeju štěstí, sílu a podporu vašeho okolí.“

Natálie Kočendová

I když se hvězda reality show Love Island Natálie Kočendová tváří jako bezstarostná kráska, v roce 2020 si prošla peklem! V témže roce, kdy se stala třetí nejkrásnější Češkou v soutěži Miss Czech Republic a získala titul Miss International Czech Republic, musela v šestém měsíci těhotenství porodit mrtvého syna. Toho čekala se slavným kadeřníkem Lukášem Vlačuhou alias Laky Royalem. Jejich vztah ale takovou ránu neunesl a rozpadl se. I když od traumatu, kterým si modelka prošla, uplynuly již čtyři roky, stále má malého synka v srdci. O tom, co prožila, často hovoří, už proto, aby si ženy s podobnou zkušeností uvědomily, že na to nejsou samy.

Nikola Hezucká

Manželka moderátora Patrika Hezuckého Nikola sklízí úspěch na instagramu, má téměř 39 tisíc sledujících. Nedávno se ve stories svěřila, že má za sebou nelehké období. Prodělala již pět potratů, poslední před pár týdny na dovolené v Chorvatsku. „Už mě to nerozhodilo. Už jsem s tím od začátku těhotenství radši počítala. Je to smutné, ale je to tak. Potrat je vždy z nějakého důvodu, z velkých procent se jedná o genetickou vadu, a tak si říkám, že je to lepší, když se stane tohle než později řešit mnohem větší potíže, život jde dál. Člověk se musí držet toho hezkého, co v životě má, a věřit v krásnější zítřky.“ Tím Nikola naznačuje, že se s Patrikem nevzdávají myšlenky, že by jejich syn Oliver mohl mít ještě sourozence.

Adela Vinczeová

V našem otevřeném rozhovoru se moderátorka Adela Vinczeová rozpovídala i o tom, že prodělala potrat. „Nepřišla jsem o dítě v osmém měsíci, ale v osmém týdnu. Samozřejmě že to člověka nepotěší a je smutný, ale příroda ví, co dělá, a myslím si, že je dobře, když lidé vidí, že i známí z obrazovek zažívají to samé, co všichni. Pro mě to bylo překvapivé, že skoro polovina těhotenství končí potratem, nevěděla jsem to. Ale neměla jsem zájem ze sebe dělat mučedníka, protože lidé zažívají o mnoho těžší a náročnější lekce.“ Když s manželem Viktorem Vinczem zjistili, že jim příroda asi biologického potomka nedopřeje, rozhodli se pro adopci. „Řešili jsme, že Viktorovo sperma a můj věk nejsou úplně šťastná kombinace. Na umělé oplodnění se nám nechtělo, tak jsme řešili otázku, co my a děti. Vyšla nám z toho adopce,“ svěřila se moderátorka pro TV Markíza. Radost jim dělá syn Maxík.

Andrea Růžičková

Dnes už má herečka Andrea Růžičková vše špatné za sebou a je šťastnou dvojnásobnou maminkou. Její nynější štěstí bylo ale draze vykoupeno. Krátce před svatbou s Mikolášem Růžičkou otěhotněla a vše vypadalo na dokonalé štěstí. Přišla ale rána a Andrea potratila. „Vyrovnat se s tím mi trvalo dlouho, skoro rok. Tím, že šlo o zamlklé těhotenství, tělo nedalo signál, aby poškozený plod odešel, museli mi pomoci lékaři a pak trvalo ještě asi půl roku, kdy jsem ani nemohla dostat menstruaci, protože ty vaječníky se úplně zasekly a přestaly pracovat,“ svěřila se Andrea pro portál Extra. Se ztrátou miminka se nedokázala vyrovnat. Odjela sama na půl roku do amerického San Diega a třídila si myšlenky. K tomu, aby mohla jít definitivně dál, pomohl až posvátný rituál. „Nechali jsme za děťátko sloužit mši, byl to takový akt, kde jsem ho již odevzdala Pánu Bohu, a potom se mi velmi ulevilo,“ svěřila se.

Načítám