Hlavní obsah

Poslední večer ve Varech: Schneiderová v šatech řecké bohyně, Geislerová ukázala dokonalé křivky

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Červený koberec sice smáčel déšť, ale ani to nepřekazilo hvězdný nástup celebrit, které si nechtěly nechat ujít rozlučkový galavečer 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. A jak to komu slušelo?

Článek

58. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je minulostí. Včera ho uzavřel slavnostní večer, při kterém došlo nejen na udílení cen, ale i spoustu dojemných momentů s tím spojených. Když přebíral Ivan Trojan od Jiřího Bartošky cenu za mimořádný přínos české kinematografii, řekl: „Je pro mě důležité, že to dostávám od Bartošky, protože za mě je to Bůh, a já ti přeju, ať jsi tady s námi co nejdýl.“ Doufáme v to samé a přejeme mu v jeho léčbě rakoviny, která se loni vrátila, hodně sil.

Poslední večer 58. ročníku MFFKV

Večer, který uzavíral letošní 58. ročník filmového festivalu, doprovázel silný déšť, ale i spousta emocí, kterými byly prosyceny děkovné projevy oceněných. Ovšem bylo se rozhodně i na co dívat - celebrity se na tento večer připravily a daly si záležet. A to byl v dešti docela kumšt, všude se to hemžilo deštníky, které zajišťovaly, že snaha vizážistů, stylistů a návrhářů nepřijde vniveč - a jak se můžete přesvědčit v naší fotogalerii, ve většině případů se to podařilo!

Kdo získal ocenění MFF Karlovy Vary 2024?

V úvodu večera si převzal Cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky herec Ivan Trojan. Stala se oceněním jeho celoživotní práce a bylo vidět, že ho předávání dojalo. Trojan označil Bartošku za Boha a popřál mu dlouhý život. Dalším hercem, který si převzal tuto cenu, byl jeden z hlavních zahraničních hostů - Clive Owen. Ten ve Varech uvedl film Na dotek, za který získal Zlatý glóbus, cenu BAFTA a nominaci na Oscara.

A kdo další si došel pro ocenění v podobě sošky nebo uznání:

  • Diváckou cenu deníku Právo získal snímek Vlny režiséra Jiřího Mádla.
  • Hlavní cenu získal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí od režiséra Marka Cousinse.
  • Cenu za režii získala singapurská režisérka Nelicia Lowová za svůj celovečerní debut Na kordy.
  • Zvláštní cenu poroty, spojenou s odměnou 15 000 dolarů, dostal norský film Až na věky režisérky Ingolfsdottirové a herečka Helga Guren dostala cenu za výkon v tomto filmu.
  • Cenu za mužský herecký výkon si rozdělili Ton Kas a Guido Pollemans za role ve filmu Host a ryba třetího dne.
  • Zvláštní uznání poroty získaly dva filmy - koprodukční Xoftex německého režiséra Noaze Deshe a český celovečerní film Mord režiséra Adama Martince.
  • V sekci Proxima získal hlavní cenu koprodukční film Cizinec čínského režiséra Čeng-fan Janga.
  • Zvláštní cenu poroty Proxima dostal debutový snímek Když přišla noc režiséra Paola Tizóna.
  • Zvláštní uznání Proxima obdrželi tvůrci slovenského filmu Od marca do mája.

Načítám