Hlavní obsah

„Vím, že Jan už nikam neuteče. Ale je to výhoda?“ zamýšlí se Pavlína Saudková, manželka známého bonvivána

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Když šla ve 24 letech dělat rozhovor s fotografem Janem Saudkem, asi ji tehdy nenapadlo, že si ho jednou vezme a bude s ním mít tři děti. Je autorkou řady rozhovorových knih, věnuje se nadačnímu fondu Be Charity, divadlu a focení. Pozvání do podcastu Bubliny přijala Pavlína Saudková. Řeč byla nejen o tom, jak se za dvacet let změnil její vztah s fotografem Janem Saudkem, ale i jak se změnila ona sama.

Článek

Pavlína Saudková nikdy nebyla ženou ve stínu svého muže, přestože ji do této role mnozí pasovali a ještě ji označovali za zlatokopku.

Během dvaceti společných let vedle Jana Saudka vyrostla, a ačkoli ji její terapeutka považuje za vztahového začátečníka, ona sami si myslí, že už si umí nastavit hranice a dělá, co ji baví. A to je čas strávený s dětmi, chození a poutě, nadační fond Be Charity nebo podpora kultury.

Bubliny: Pavlína SaudkováVideo: Proženy.cz

Žena ve stínu? Dávno ne!

S Janem Saudkem se poznala ve čtyřiadvaceti. Nedoufala prý, že se jí po jejich první společné noci ozve. Nejenže se ozval… Dnes je jejím manželem a otcem tří dětí.

Dnes už nemá tu energii jako před dvaceti let, příští rok oslaví devadesátkové jubileum. A tak zatímco Pavlína na sobě pracuje, on nelibě nese, že již není nezkušenou mladou dívkou, ale ženou v nejlepších letech, která si umí stanovit hranice.

Zpětně viděno, nerozumím tomu, že jsem vydržela.
Pavlína Saudková

„Spoustu let jsem to měla nepojmenované a neuměla jsem najít vlastní sebehodnotu. On je tak výrazný, že jsem se ve své submisivitě v podstatě vytratila. Pro něj je nyní těžké žít s někým, kdo si začíná uvědomovat své možnosti a hranice. Je mi líto, že to má těžké, ale já to jinak neumím.“

Foto: Proženy.cz

Spisovatelka, fotografka, filantropka a trojnásobná matka Pavlína SaudkováFoto: Proženy.cz

Jan není typ, co by žehlil průšvihy

Kolik během dvaceti společných let vyžehlila ona červených košil a kolik on žehlil průšvihů? Červené košile, ve kterých byl bojovný a hrdý, fotograf Jan Saudek již nenosí. „Už to není býk v červené košili,“ říká jeho žena.

A rozhodně prý nikdy nebyl typ, co by se omlouval nebo něco napravoval. Razil mimo jiné teorii, že když se o nevěrách ví, nejde o nevěry. A dlouho Pavlíně tvrdil, že s jinými ženami nic nemá. Než to nakonec viděla na vlastní oči… (více v podcastu).

„Bylo mi 24 let, jemu 69 let. Moje terapeutka proto říká, že jsem vlastně stále ještě vztahový začátečník, protože jsem nic nezažila. Byl to tehdy jiný Jan, co se týče energie i vztahu ke společnosti a ženám. Zpětně viděno, nerozumím tomu, že jsem vydržela. Jan je úžasný v tom, jak se chová k ženám, píše jim dopisy. Pak ale po několika letech zjistíte, že první dopisy jsou pro všechny ženy víceméně totožné, stejně tak druhé a třetí. To pak trochu ztratí punc jedinečnosti, ale dnes se jen usmívám a zpětně vidím ty spousty žen, které naletěly a nechaly se okouzlit,“ vzpomíná Pavlína.

Bojovnice za pravdu

To, že bude jejímu muži 90 let, je samozřejmě znát, ubývá mu sil. „A já mám výhodu, že vím, že nikam neuteče. Jestli je to tedy výhoda… Prosím vás, kdybyste ho některá chtěla, já se po těch dvaceti letech docela ráda podělím,“ směje se.

Jak vnímala během společných let názory okolí nebo mediální kauzy, které uměly potrápit? O tom, že je zlatokopka, slýchala docela často. V Janově okolí bývalo hodně žen, ona ale byla ta vyvolená. „Nebyla jsem oblíbená, protože Jan se mnou setrvával častěji a už od začátku to vypadalo na vztah.“

Pozornost bulváru nesla těžce. Například se s železnou pravidelností opakuje zpráva o tom, jak Jan přiznal incest, ke kterému došlo v 80. letech (navázal tehdy vztah s mladou ženou, v níž svou dceru, kterou viděl naposledy jako dítě, nepoznal). „Teď mě to trápí, když se to týká dětí… Děti jsou moje nejzranitelnější místo,“ svěřuje se Pavlína Saudková.

Cesty 2024

Za covidu začala pravidelně chodit, aby se zbavila emočních přetlaků, dnes běžně ujde dvacet až třicet kilometrů. Někdy se soustředí na krok a přírodu, jindy si řeší své „otázečky“. Je chodkyně, která s sebou mívá kosmetickou taštičku a předtím, než vyjde, nalíčí se. „Sportovní chodec nejsem, chodím v šatech. Výběr bot je náhodný a jediné, co jsem vzala na milost, jsou hůlky,“ vysvětluje.

A chůzí nyní pomáhá: nadační fond Be Charity, jehož je s Bárou Nesvadbovou spoluzakladatelka, totiž organizuje projekt Cesty 2024. Je zaměřený na perinatální paliativní péči. „Jdeme severní a jižní část Via Czechia a je možné se zapojit a vybrat si etapu i pro sebe. Další možnost je přispět na sbírku na Darujme.cz,“ říká a vzpomíná, že fond kdysi založily, protože se měly až moc hezky a chtěly pomáhat těm, co takové štěstí nemají. „Některé naše hříchy jsme asi odčinily, ale pořád nás to táhne dál. Charita spojuje a charita je láska.“

Související témata:
Pavlína Saudková
Nadační fond Be Charity

Načítám