Hlavní obsah

Tereza Salte o synově rakovině, boji s nemocnicemi i o tom, proč nejradši zaměstnává matky malých dětí

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Tereza Salte je bývalá gymnastka, influencerka a podnikatelka, která miluje Oslo. O tom, jaké to je jít za svými sny, vedla nejdřív blog a pak napsala dvě knížky. Před pár lety si jeden z jejích dvou synů prošel onkologickou léčbou. Za to, co udělala pro rodiče a jejich nemocné děti, dostala ocenění od Senátu. V podcastu Bubliny prozradila, že čeká třetí dítě.

Článek

Někdo zná její blog (TerezaInOslo), jiný četl od Terezy Salte knihy, další o ní ví, že stála na začátku influencer marketingu v Česku. Většina asi zaregistrovala její boj za rodiče vážně nemocných dětí v nemocnicích, je totiž matkou onkobojovníčka.

V podcastu Bubliny jsme probraly, co ji baví na Norech a co na Češích, její dva obchody v Praze (se skandinávským oblečením a nábytkem), jaké hejty ji v minulosti bolely a hlavně velkou novinku: Tereza čeká třetí dítě.

Bubliny: Tereza SalteVideo: Proženy.cz

Tereza Salte je potřetí těhotná

Načasování rozhovoru nemohlo být lepší: Tereza Salte večer před naším povídáním prozradila, že má velkou novinku. A i když v době rozhovoru ještě nebyla novinka venku, podělila se o ni na závěr s námi: je potřetí těhotná.

„Můj táta mi řekl, že si aspoň odpočinu,“ směje se a říká, že ji těhotenství a mateřská dovolená vždycky zklidní a uzemní.

Foto: Proženy.cz

Tereza Salte (vpravo) svěřila v podcastu Bubliny Kateřině Osičkové novinku: čeká třetí miminkoFoto: Proženy.cz

O nemocných dětech a jejich rodičích

Se svojí komunitou Tereza Salte mnohé sdílí a často jsou to i bolavá témata: truchlila kdysi po mamince a nedávno probírala i to, jak bojovali o život mladšího syna, kterému lékaři objevili v roce 2022 oboustranný zhoubný nádor na ledvinách.

Sdíleli nejen cestu za uzdravením, ale i boj za sebe jako rodiče, kteří chtějí být u svého nemocného dítěte. A to nebyla v nemocnicích ještě nedávno samozřejmost. „Cítili jsme tehdy frustraci a nepochopení celého systému. A právě ta frustrace rodičů téma do jisté míry tabuizuje, je to takové trauma, že o tom ani nechtějí mluvit. Můj mateřský instinkt křičel, že je to strašně špatně. Bezmyšlenkovitě jsem to sdílela s komunitou a následovala obrovská smršť reakcí,“ vzpomíná Tereza. Říká, že ve chvíli, kdy byla tak blízko smrti, jednala zcela intuitivně.

Situace je nyní mnohem lepší, i když ne všude to funguje, jak by mělo. „Za mě je ohromně důležité, že na to hodně lidí tlačí zespoda, rodiče už vědí a doktorům si řeknou. A zároveň to jde i seshora, metodika Ministerstva zdravotnictví je skvěle napsaná. Něco se hýbe,“ říká influencerka. Ona sama před pár týdny získala ocenění Senátu jako „pevný hlas, který otevírá dveře“.

Zaměstnává matky malých dětí

Před dvěma lety otevřela Tereza Salte v Praze obchod s dětským oblečením, nyní obchod s nábytkem - obojí skandinávských značek. A zakládá si na tom, že zaměstnává ženy na mateřské a maminky malých dětí. „Jsou naprosto fantastické a vděčné, když jim dáte šanci. Takové lidi chcete mít v týmu. Ano, jsou unavené, ale jsou výkonné, zvládají time management a nesesypou se, umí improvizovat. Žen, které se chtějí i s malými dětmi vrátit do práce, je velké množství, ale příležitostí pro ně je málo.“

Tereza Salte jako influencerka

Setkávala se jako blogerka a influencerka s hejty? Náročné to bylo v době, kdy zakládali s manželem agenturu Elite Bloggers, která zprostředkovává marketingové spolupráce mezi influencery a firmami. A jako tvář agentury sklízela veškerou kritiku. „Tenkrát to bylo hodně náročné a zasahovalo to i do našeho soukromého života. Ale věděli jsme, že neděláme nic špatného, a stáli si za tím, že transparentnost a důvěryhodnost jsou to nejdůležitější. Ale hodně věcí bylo tehdy za čárou,“ vzpomíná na první vlnu nenávistných komentářů, se kterou se musela vyrovnat.

V diskusi pod jedním jejím rozhovorem se objevil názor, že ona a její kamarád a kolega Karel „Kovy“ Kovář žijí v bublině. „Ano, žijeme v bublině spřízněných duší, jež nám rozumí, které žijí podobně. Ta bublina je velká a tvárná,“ usmívá se Tereza Salte a dodává, že cítí jako obrovské privilegium, že dělají, co je baví.

Načítám