Hlavní obsah

S Lenkou Krobotovou o dejvickém fenoménu i cestě do Peru, která jí pomohla zvládnout rozchod

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Když se řekne Lenka Krobotová, asi vás napadne Dejvické divadlo, její otec Miroslav Krobot, Český lev nebo seriál Zrádci. V podcastu Bubliny jsme si povídaly i o tom, proč se do postav nevžívá a jakou cestu musela po rozvodu ujít, aby byla zase šťastná. Jen ta do Peru to nebyla.

Článek

Lenka Krobotová se narodila do umělecké rodiny a než se rozhodla studovat herectví, táhlo ji to k tanci. Dnes je držitelka Českého lva (za roli ve filmu Díra u Hanušovic) neodmyslitelnou součástí Dejvického divadla, hraje hlavní role v oceňovaných filmech i seriálech a v létě se opět stane Lady Macbeth.

Bubliny: Lenka KrobotováVideo: Proženy.cz

Fenomén jménem Dejvické divadlo

Jako dcera Miroslava Krobota rozhodně neměla dveře do Dejvického divadla otevřené, bylo to spíš naopak. Ona ale prokázala, že si místo v souboru zaslouží. Nakonec s otcem spolupracovala opakovaně. „Zásadní milníky byly dva. Inscenace Oblomov, kde mě táta režíroval a zdravě nastavil laťku tak, že mi nedovolil přemýšlet, co bylo a nebylo doma, jen jsme pracovali. A pak Příběhy obyčejného šílenství, kde jsme se spolu ocitli na jevišti a já byla v roli jeho platonické lásky.“

A co stojí za soudržností divadelního souboru, která je pověstná? Vzájemný respekt, smysl pro humor i schopnost být k sobě navzájem upřímní a otevření, což se děje na pravidelných soustředěních. „Probírají se příjemné i nepříjemné věci. To je důležité pro komunikaci v divadle. Ta otevřenost je někdy i nepříjemná, často se i hádalo či plakalo, ale je to pro umělecký soubor důležité umět pojmenovat si věci i ostře do očí,“ vysvětluje.

Foto: Proženy.cz

Na Lenku Krobotovou (vlevo) se můžete přijít podívat v rámci festivalu Letní shakespearovské slavnosti, hraje Lady Macbeth. Pro podcast Bubliny si s ní povídala redaktorka Kateřina OsičkováFoto: Proženy.cz

Lady Macbeth a její ďábelská hra

Herečka je velkou obdivovatelkou Williama Shakespeara a letos se již podruhé stane Lady Macbeth v rámci Letních shakespearovských slavností. Jaké je její ztvárnění krvavé vládkyně?

„Mám pocit, že jsem se snažila najít ženu, která si v rámci manželství kompenzuje mimo jiné to, že je bezdětná a že jí něco chybí. A v rámci své ďábelské hry testuje, kam až může zajít. Už během zkoušení jsem cítila, že i když si to neradi přiznáváme, bývají ženy i muži ve vedoucích pozicích bezcitní a jsou schopní jít přes mrtvoly,“ objasňuje svůj přístup a uvádí Lady Macbeth do souvislosti s dnešní dobou.

Rozchod a cesta do Peru

Je to pár let, co Lenka Krobotová otevřeně promluvila o rozchodu s otcem svých synů. Bolestivé období překonala mimo jiné díky práci a kolegům, speciálně prý pomáhal černý humor Václava NeužilaJaroslava Plesla. Také se vydala na fyzicky i psychicky náročnou cestu po Peru, kde opět našla víru v sebe sama a zahojila si rány, aby mohla fungovat a být tu pro své děti. „Musela jsem si uvědomit, že dokážu být sama se sebou šťastná. A pak se objevil můj nynější muž…,“ vzpomíná Lenka Krobotová. Nemyslela si, že se ještě jednou vdá. Vloni však řekla podruhé své ano.

Načítám