Hlavní obsah

„Při panických atakách mi pomohly zkušenosti z koučinku,“ říká moderátorka Kristina Kloubková

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Bývalá tanečnice se protančila desítkami muzikálů, dělala choreografku a hrála i ve filmu. Původně snila o dráze primabaleríny, dnes jako úspěšná moderátorka pravidelně uvádí Televizní noviny. Kristina Kloubková je ale i maminka dospívající dcery a žena, která se nebála otevřeně promluvit o tom, jak si vybojovala nazpět duševní zdraví a pohodu.

Článek

Hostem podcastu Bubliny byla bývalá profesionální tanečnice a dnes jedna z moderátorských hvězd TV Nova Kristina Kloubková. Se svým partnerem (tanečníkem a choreografem Václavem Kunešem) vychovává dvanáctiletou dceru Jasmínu, kterou má z předchozího vztahu.

Povídaly jsme si nejen o práci, ale i o tom, proč až po třicítce začala nosit sukně, jaký tanec je s partnerem nejvíc spojuje, kdo ji přesvědčil, aby promluvila o boji s depresí a jak zvládá dceřinu přicházející pubertu.

Bubliny: Kristina KloubkováVideo: Proženy.cz

Taneční škola byla sen, ale i dril a odříkání

Vyrůstala v rodině tanečníků a odmala si byla jistá, že její cestou je balet. Vydupala si ho a snila svůj sen, i když o taneční škole mluví jako o škole vojenské, kde zažívala dril a odříkání. „Nikdy jsem se nemusela hledat, neřešila jsem, jestli bude balet mé zaměstnání, nebo koníček. Rodiče mě trochu zrazovali, věděli, jak jepičí život baletky mají, ale i to, že nemám na balet úplně dobré dispozice,“ vzpomíná. Kdyby jí někdo před 17 lety řekl, že se bude živit moderováním, nevěřila by. „Řekla bych - baletky přece nemluví,“ směje se sympatická moderátorka.

Doba, kdy se věnovala tanci, na ní zanechala stopy. Obtížněji prý hledala svou sebehodnotu, protože je třeba jet neustále na tisíc procent a zažíváte obrovský strach z kritiky a hodnocení. Například slýchala, že na její nohy se nedá dívat. I proto začala Kristina nosit sukně až kolem pětatřiceti.

„Je otázka, jestli to tak na škole stále ještě je. My jsme měli ruskou školu a ruské pedagogy, myslím, že Rusko ukazuje, jakou má silu a jak funguje. Strach, dřina, dril a ponižování, to jelo,“ vzpomíná na staré časy.

Překonala panické ataky

Celý život mívala pocit, že by měla být silná a všechno zvládnout, navíc jako bývalá baletka je „voják“ a člověk systematický. „Můj psychiatr mi říkával - ty vaše jistoty, kdyby jste to radši pustila - a měl pravdu,“ říká dnes Kristina Kloubková.

Se svým širokým úsměvem na všechny působí jako bezproblémová pohodářka. Proto mnohé překvapilo, když před pár lety natočila Třináctou komnatu a promluvila o boji s úzkostmi, panickými atakami a léčbě antidepresivy. Dlouho si rozmýšlela, jestli jít s kůží na trh, za antidepresiva se dokonce styděla a měla pocit, že lidé mají své vlastní problémy a nebudou je zajímat ty její. „Byla to ale pro mě autoterapie a krásně se to uzavřelo.“

Přesvědčil ji mimo jiné Aleš Cibulka, jehož kniha Vyhořet může každý ji velmi ovlivnila. Ona sama byla na třetím stupni vyhoření ze čtyř a bála se, jestli bude někdy schopná chodit do práce, starat se o dceru, uvařit a vůbec fungovat. Dnes hodně dbá na duševní hygienu a pozná, že by se mohl blížit problém: tělo jí dá jasné signály, když vycítí krizi nebo stres. A že se umí (to tělo) ozvat i pěkně nahlas - například přestane chodit.

Foto: Proženy.cz

Hostem podcastu Bubliny byla Kristina Kloubková, která je zvyklá být spíše na straně toho, kdo se ptáFoto: Proženy.cz

Bude svatba? Maximálně do 50

S partnerem, tanečníkem a choreografem Václavem Kunešem, chodí tančit argentinské tango a skutečnost, že si na sebe pravidelně udělají čas, hodnotí velmi pozitivně. A co svatba, bude? A je pro ni důležitá? „Do jisté míry ano, ale ráda by ji případně stihla do padesátky. Ale to, že se máme rádi, jsme si řekli během keltského obřadu a bylo to moc hezké. Jsme napůl vzatí.“

Když v minulosti zveřejnila, že se na krátkou chvíli rozešli, své upřímnosti později litovala. „Jsem v tomhle nepoučitelná, ráda sdílím. Nedávno mi ale řekla dcera, že paní v tramvaji věděla, kdo je, že jsem její máma. A to jsem se zarazila, když teď dávám něco na instagram, raději se jí vždycky zeptám,“ přiznává Kristina Kloubková.

Koučink pomáhá ve vztahu s dcerou

S třináctiletou dcerou Jasmínou má velmi blízký vztah a na mladé generaci obecně se jí líbí, že se umí postavit sama za sebe. Zároveň si uvědomuje, že jsou děti „opičky“ a naše zrcadlo. Dcera například klečí stejně jako ona na levém koleni - Kristina má totiž pravé koleno operované a dítě to od ní odkoukalo.

A protože během covidu vystudovala koučink, využívá ho nejen při práci na sobě samotné, ale i v přístupu k dceři. Například se učí klást jí správné otázky, mít pochopení. „Snažím se ukazovat, že není třeba být neustále stoprocentní a v pozoru nastoupená, umím se omluvit i přiznat chybu,“ vysvětluje svůj výchovný přístup a přeje si, aby děti uměly říkat ne, ale zároveň nebyly líné.

Načítám