Hlavní obsah

Překážky mě posouvají, ale deset let soudních sporů bych si odpustila, říká Michaela Kuklová

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Michaelu Kuklovou proslavily role princezen, ale její herecký repertoár je bohatší. Navíc má i další talenty, mimo jiné třeba výtvarný. Zvládla vybojovat i hodně nelehké bitvy, je matkou dospívajícího syna. V podcastu Bubliny byla řeč o tom, jak jí změnila rakovina život a kdo jsou její osudoví lidé.

Článek

Herečkou je Michaela Kuklová víc než 45 let, ale přesto bude asi navždy princeznou Jasněnkou z pohádky Zdeňka Trošky. Působí křehce, ale je to velká bojovnice. Deset let uléhala s pocitem, že dost možná bude do konce života splácet dluhy, které nebyly její, ale manželovy. Když překonala tuto překážku, onemocněla rakovinou a o svém boji s ní otevřeně mluvila. Co jí dal vztah s Jiřím Pomejem a jak ji změnila vážná nemoc? O tom všem jsme si povídaly v podcastu Bubliny.

Rakovina mě naučila vážit si sebe sama

Přestože do svého soukromí veřejnost nikdy moc nepouštěla, o rakovině prsu a její léčbě se rozhodla promluvit. Chtěla šířit osvětu a varovat, že někdy ani preventivní mamograf ultrazvuk nemusí problém odhalit. Tak to totiž bylo u ní. Nádor odhalila až biopsie, po čtyřech letech, kdy cítila, že něco není v pořádku.

Bubliny: Michaela KuklováVideo: Proženy.cz

O čem se v souvislosti s rakovinou prsu málo mluví, je i psychický stav pacientek, které se na delší dobu přestávají cítit žensky. Ano, zdraví je nejdůležitější, ale přijít o prsa či vlasy a hodně přibrat není snadné. Michaelu Kuklovou také stresovala finanční situace. Je placena od výkonu a nemohla si jako máma malého syna, která splácela hypotéku, dovolit vypadnout na delší dobu z pracovního procesu. Takže šest dní po operaci už stála na jevišti.

Celý život měla velké problémy s malým sebevědomím, na tom ale i díky bolavé zkušenosti zapracovala. Začala si víc vážit sebe sama, toho, co dokázala a zvládla, a rozhodla se, že ve své blízkosti chce mít jen lidi, kteří ji inspirují a podporují.

Foto: Proženy.cz

Herečka, malířka, máma a Jasněnka napořád? Michaela Kuklová je i velká bojovniceFoto: Proženy.cz

Překážky mě posouvají

Přestože ráda říká, že ji životní překážky posouvají, protože ji vytahují z komfortní zóny, deset let soudů kvůli dluhům by si nejraději odpustila. Ty byly opravdu tvrdou školou. Den za dnem, rok za rokem usínala s pocitem, že její budoucnost je nejistá, což bylo o to horší, že dluhy nebyly její. „Sice jsem se snažila zapomenout, ale každý večer jsem si vzpomněla a propadla se do středu země. Jako by do mě někdo zabodl miliony jehliček, jako bych dostala zásah proudem,“ vzpomíná na těžké životní období. A právě intenzivnímu a dlouhotrvajícímu stresu připisuje své následné onemocnění.

Moji osudoví lidé

Na lidi ve své blízkosti se naučila být opatrná, nepěstuje vztahy, které jí nic nedávají. Které lidi považuje za zásadní a osudové? Rozhodně maminku, jež ji naučila dělat vše s láskou. Zároveň ale u ní viděla i to, jak si sama sebe neváží, a tento vzorec na dlouho převzala. Bylo náročné to pak změnit.

Zásadní pro ni byl i vztah s Jiřím Pomejem, za kterého byla vdaná 13 let. Jeho bohémství ji postavilo do role té, která má na starosti celou rodinu a domácnost. „Byla jsem tak trochu chlap, což asi není úplně správně.“ A přišla řeč i na nafouknuté bubliny. Mnoho jich nezažila, ale když jí vkládali do pusy nepravdivé citace ohledně toho, jak bylo s Jiřím těžké žít, byla naštvaná. Ctila vždy své i jeho soukromí a nikdy nemluvila o jeho problémech s alkoholem, dokud tak neučinil on sám. Zásadním člověkem je pro ni i otec jejího syna Roman Holomek, přestože se před lety rozešli.

Načítám