Hlavní obsah

Osudoví muži a ženy Petry Černocké. Jedna mi prozradila, kdo mě rozvede

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Legenda české populární hudby vystudovala původně operní zpěv a začínala v divadle Semafor. Její první role před kamerou ji vystřelila do hvězdného nebe a není dne, kdy by jí Saxanu někdo nepřipomněl. Letos slaví Petra Černocká 75. narozeniny a prozradila nejen svoje triky omlazující tělo a duši, ale i jak se vypořádala s neúspěchy i životními tragédiemi.

Článek

Petru Černockou čekají letos oslavy půlkulatin, v listopadu oslaví 75. narozeniny. V podcastu Bubliny byla řeč o stárnutí, vztazích s muži, jež milovala i které uměla soustředěně nenávidět, o ženách, jež ji provází životem, i o těch, které osudově do života zasáhly třeba tím, že jí prozradily jméno sokyně v lásce.

Ale milovaná představitelka Saxany mluvila i o bolestech, které musela překonat, o smrti maminky i o tom, jak přišla o miminko.

Bubliny: Petra ČernockáVideo: Proženy.cz

Muži mého života

Rozhovor probíhal den před výročím svatby Petry Černocké a jejího muže, kytaristy Jiřího Pracného. Petra se smála, že na data a čísla moc není… Ale z jejích slov je znát, jak hezký vztah i po letech s manželem mají. Umí spolu mluvit a umí si dopřát i čas jen pro sebe. Ona chodí s kamarádkami na přednášky a do divadla, on si rád pustí fotbal či hokej, hraje na kytaru a mizí na chalupu. O svém muži Petra Černocká říká, že je „hrozně hodný, vlídný a milý, až plachý. Ale na jevišti ne, tam se kolikrát rozkecá!“

A zavzpomínala i na svého prvního manžela (Jan Aleš Vaculík) nebo kapelníka Zdenka Mertu. „Mám skvělé vztahy i s bývalými. Kouzlo je v tom, že jsem si vybírala dobré chlapy,“ svěřila se.

Foto: Proženy.cz

Petra Černocká v Bublinách vzpomínala, smála se a prozradila i pár pikantností ze životaFoto: Proženy.cz

Osudové ženy

A jak to má se ženami? Ženská přátelství jsou pro Petru Černockou důležitá, má i kamarádku od dětství a za „věčnou kamarádku“ považuje Ivu Hüttnerovou. „Dobře, že se podcasty nedělají ve dvou, to byste nepřežila,“ směje se.

Mluvíme-li o osudových ženách, tak jedna taková jí kdysi zavolala a upozornila ji, že ač se všeobecně vědělo, že jejího prvního muže děvčata zajímají, tak nyní se v jeho blízkosti vyskytuje dáma, která ji zřejmě rozvede, jak se smíchem zpěvačka zavzpomínala na „smutnou, ale důležitou zprávu, díky níž se pak člověk lépe orientoval“.

Saxana mi změnila život

Obsazení do role Saxany v legendárním snímku Dívka na koštěti změnilo Petře Černocké zcela jistě život. Ale možná vás překvapí, že nad tím, zda nabídku přijme, váhala. „Já v té době už měla kapelu, a tak jsme nad tím s Honzou Vaculíkem bádali. On byl docela intelektuál, chodili jsme na náročné filmy… Nakonec usoudil, že by se to mohlo líbit a kapele pomoct ještě víc se prosadit.“ A jakou měl tehdy pravdu!

Jak překonat životní trápení

Petra Černocká působí nesmírně optimisticky a energicky, má životní nadhled. O slávě a úspěchu říká: „Velké slávy jsem obcházela a úspěch nepřišel hned. První úspěch je podle mě za trest.“

A tento životní přístup jí pomáhal překonat i životní tragédie. V dětství jí zemřela maminka, ale na truchlení nebyl moc čas. Ve 21 letech jí ale při porodu zemřelo první miminko. Jak se s bolestnou ztrátou vyrovnávala? „S tím neuděláte nic. Byla to zamlklá hrůza a jen jsem si přála, aby mě nikdo nepotkal a neptal se, co se mi narodilo. To bylo blbý období,“ vzpomíná.

Načítám