Hlavní obsah

Jan Měšťák slaví 80 a denně operuje! Dobrá mysl vyléčí i vážná onemocnění, špatná mysl je způsobí, říká

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Plastický chirurg, docent na lékařské fakultě, emeritní přednosta kliniky plastické chirurgie, ale i někdejší československý volejbalový reprezentant. A třebaže za pár dní oslaví 80. narozeniny, nezdá se, že by se chystal do důchodu. Do podcastu Bubliny totiž Jan Měšťák přišel přímo z operačního sálu.

Článek

Jan Měšťák je v oboru plastické chirurgie pojem. Má za sebou tisíce operací, přednáší, píše knihy. A to, že slaví 80. narozeniny, pro něj rozhodně není důvod ke zvolnění a odpočinku. Operace má naplánované už i na příští rok. A třebaže by mohl mít čtyři vily, stále bydlí v paneláku. Čím rozplakal své pacientky, co obětoval své profesi a na čem jsme podle něj závislí? I o tom byla řeč v podcastu Bubliny.

Bubliny: Jan MěšťákVideo: Proženy.cz

Plastická chirurgie léčí i duši

Stal se legendou naší plastické chirurgie, i když jak říká, v mládí měl v hlavě spíš holky a volejbal. A maminka se s ním trápila, často o něj i vařečku zlomila, a on se nakonec stal kapacitou v oboru také kvůli ní. „Medicína je poslání, ne povolání, aby se na ní rejžovalo,“ říká otevřeně a kritizuje zvyšující se ceny zákroků bez ohledu na finanční situaci pacientů.

O tom, že by plastická chirurgie byla jen záležitost vzhledu, nechce Jan Měšťák ani slyšet. Kromě toho, že operuje ženy, které například prodělaly rakovinu prsu, tak nejedné pacientce pomohla i jen malá úprava vzhledu napravit pošramocené sebevědomí, nebo ji dokonce odvrátila od myšlenek na sebevraždu. Zároveň však Jan Měšťák až 40 % žen odmítne operovat, protože to podle něj nepotřebují. Ty odmítnuté pak odcházejí z jeho ordinace s pláčem. Pláčou dojetím, protože málo slýchají, že jsou krásné.

Skeptici a pesimisté umřou dřív

Kromě chirurgie je mu velmi blízká psychologie a psychoterapie. Jeho motto zní: „Dobrá mysl vyléčí i vážná onemocnění, špatná mysl je způsobí.“ A říká k tomu, že správné nastavení mysli dělá se zdravím zázraky. On sám se rozhodl, že bude žít do 93 let.

A jestli bychom na něco neměli zapomínat, pak je to úsměv. Studie prý již ukazují, že lidé, kteří jsou spíše skeptičtí a pesimističtí, umírají dříve, rychleji u nich naskočí demencealzheimer. Když se nedávno konalo setkání s účastnicemi soutěže krásy Miss, kde sedával v porotě, některé dámy nepoznal, ale jiné se skoro nezměnily. Podle Jana Měšťáka to způsobilo právě i nastavení a životní přístup – ty usměvavé vypadaly zkrátka mladší.

Foto: Proženy.cz

Hostem podcastu Bubliny byl plastický chirurg Jan Měšťák, který na rozhovor přišel rovnou z operačního sáluFoto: Proženy.cz

Jsme závislí na pití vody

Jan Měšťák neodpočívá, téměř nepije a nemívá ani potřebu jíst. Naopak denně cvičí s činkami, a když po náročné operaci nemůže chvíli na sál, sedne a „alespoň“ píše – je autorem několika knih. Přiznává, že není úplně normální, ale energii čerpá ze svého přesvědčení, že to takhle stačí.

A ohledně pití vody a jiných nealkoholických nápojů se lékař vyjadřuje velmi razantně. Jsme na jejich příjmu závislí, což přisuzuje mimo jiné PET lahvím: lidé si začali vodu kupovat a nosit s sebou. Podle Jana Měšťáka nám stačí vypít výrazně méně („do litru“) než doporučované 2–3 litry denně, zvlášť když hodně tekutin přijmeme i v jídle.

Slaví 80, ale odpočinek neplánuje

Letos v srpnu, konkrétně 26. srpna, oslaví Jan Měšťák kulatiny: bude mu osmdesát. Neplánuje odpočinek ani zpomalování. „Kdybych přestal psát, přednášet a operovat, nebudu žít.“ Ale rozhodně nedělá jen to! Někdy i hodiny denně vaří a poté dobroty rozváží po Praze svým dětem a jejich rodinám. Žije zkrátka pro ostatní.

Načítám