Hlavní obsah

Pierre Richard hrál ňoumy, ale ve skutečnosti mu ženy ležely u nohou. Dnes je mu 90 a vypadá lépe než zamlada

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Obrovská filmová hvězda, potrhlý, nesmělý a roztržitý hrdina mnoha slavných komedií, ale také milovník vína a neskutečně charismatický muž, který věkem jen zraje. Takový je Pierre Richard. Ikonický Francouz dnes slaví 90. narozeniny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I když nejste zrovna milovníci komedií ani moc nefandíte francouzské kinematografii, jeho jméno nejspíš znáte. Pierre Richard je žijící filmová legenda a dnes slaví devadesátiny.

Jaká byla jeho cesta od vážného divadla po ztřeštěné komedie? Jaké ženy miloval a s kým žije nyní? A co dělá ve volném čase?

Od divadla ke kabaretu

Kdyby v sobě Pierre Richard neobjevil lásku k humoru, nejspíš by z něj byl divadelní herec, mistr vážných rolí. Původně totiž studoval dramatické herectví, a dokonce na prknech, co znamenají svět, pár vážných rolí odehrál. Nemluvě o tom, že před herectvím vystudoval ještě filozofii. A protože se to jeho rodičům nezdálo dost praktické, udělal si ještě nástavbové studium rehabilitace.

Jenže ani filozofie, ani práce v oblasti rehabilitace a ani vážné divadlo ho nenadchlo tolik jako humor a zábava. Pierre Richard propadl kouzlu kabaretů, kde ho nejvíc bavila interakce s publikem a kde se pomalu, ale jistě začal rodit jeho zmatený, potrhlý, nešikovný a nesmělý hrdina, jehož si filmoví fanoušci zamilovali.

Jak se rodil velký blondýn

Od kabaretu to bylo blízko do televize a z televize už pak jen krůček k filmu. První větší roli získal v roce 1967 ve filmu Alexandre le bienheureux, v němž měl hrát úplně normálního, obyčejného parašutistu. Richard ale přesvědčil režiséra, aby mu v pojetí postavy dal volnou ruku a výsledkem byl po richardovsku popletený a zmatený hrdina.

Tohle byl okamžik, kdy se hercův komediální talent poprvé projevil naplno, navíc se jeho styl hraní osvědčil a v roce 1970 filmem Roztržitý Pierre Richard ukázal, že tohle bude jeho životní cesta. V rolích popletů, nesmělých zmatkářů a nešiků se našel a setrval v nich v podstatě celý život. Vrcholem této éry 70. let byl samozřejmě zrod postavy velkého blondýna (filmy Velký blondýn s černou botou, Návrat velkého blondýna) či Hračka.

Ve dvojici s…

Pierre Richard samozřejmě klidně utáhne celý film sám, ale faktem je, že mu to dost sedlo například ve dvojici s ikonickou kráskou Jane Birkin. S tou si zahrál ve filmu Hořčice mi stoupá do nosu a v Náhradníkovi. Podobně mu to ladilo i s Gérardem Depardieu. Zářili spolu ve snímcích Kopyto, Otec a otec či Uprchlíci.

Milovník vína, žen a života

Pierre Richard je typický Francouz, milovník života se všemi krásami a drobnými neřestmi, které k němu patří. Proto vždy bez okolků přiznával, že miluje dobré kubánské doutníky, kvalitní víno a krásné ženy.

Co se týče vína, tam svou zálibu dovedl k dokonalosti a pořídil si vlastní vinici na poloostrově sv. Martin. Už několik let tam ale jezdí jen relaxovat a užívat si lahodnosti vlastních vín, veškerou starost a práci kolem vinice předal svému synovi.

A jak to má se ženami? O svém soukromí herec moc nemluví a co se týče manželek, tak trochu mlží. Jisté je jen jedno, na filmovém plátně je směrem k ženám nesmělý, v tom skutečném vůbec. Naopak získat si je pro něj nikdy nebyl žádný problém.

Poprvé se ženil v roce 1973 a vzal si herečku Danielle Minazzoli, s níž má dva syny. Pak už se zdroje trochu rozcházejí. Podle některých byl Pierre Richard ženatý ještě s další herečkou Muriel Dubrule, poté také s Maročankou Aishou Zazar, až nakonec našel štěstí a klid po boku výrazně mladší bývalé brazilské modelky Ceyly Lacerda. Jiné zdroje pak z výčtu jeho manželek vynechávají Zazar, s níž údajně prožil jen milostný románek, který nebyl zpečetěný svatbou.

Šušká se také o jeho milenkách z řad vyhlášených krasavic, ale herec patří ke generaci, kdy si každý své soukromí hodně hlídal, a také se vždy vyjadřoval v tom smyslu, že gentleman o svých avantýrách mlčí. Každopádně přejeme oslavenci hodně štěstí na poli lásky i života!

Související témata:
Pierre Richard
Francouzské filmy
Francouzští herci

Načítám