Hlavní obsah

Odvrácená tvář slávy. Lady Gaga jí má plné zuby, Clooney promluvil o svém nejhorším okamžiku s fanoušky

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Je slavným co závidět? Bezesporu. Lidé je milují a obdivují. Vydělávají hodně peněz. Sláva jim otvírá dveře a přináší zajímavé příležitosti. Ale má i odvrácenou tvář. O soukromí si můžete nechat jen zdát, kvůli tlaku veřejnosti a médií se potýkáte s úzkostmi i depresemi. Které známé osobnosti o slávě promluvily?

Článek

Zasnili jste se někdy nad tím, jaké by to bylo být slavný? Jistě jste si okamžitě začali představovat ty nádherné domy, luxusní róby od návrhářů, přátelství se světovými hvězdami a obdiv fanoušků. Možná i šanci ovlivňovat (ideálně ve správné věci) veřejné mínění, pomáhat, kde je potřeba.

Jenže co když budete nad slávou přemýšlet ještě chvíli? A zkusíte se zamyslet, jaké to asi je být neustále na očích, být hodnocen všemi a za vše, ztratit soukromí a kvůli pozornosti médií jen obtížně zvládat normální život? Kteří slavní otevřeně promluvili o odvrácené straně slávy? A kdo si ji naopak pochvaluje?

Adele si stěžuje na tlak na výkon

Umění je hodně o emocích. Aby ve vás vzbudili silný zážitek, ti nejlepší umělci ze sebe během svých výkonů vydají spoustu energie. O tom před svým mnichovským turné promluvila pěvecká bohyně Adele. Ačkoli svoji práci miluje, vnímá, že po velkých turné potřebuje velkou pauzu, je totiž velmi citlivá a děsivě ji to vyčerpává. Upozornila fanoušky, že není možné od ní hned čekat nové písně, či dokonce alba. Potřebuje klid a čas na práci, ne neustálý tlak na výkon. V rozhovoru pro německou televizi ZDF zmínila svůj pohled na slávu. Z celého srdce ráda zpívá, ale slávu ráda nemá a obešla by se bez ní, alespoň to říká.

Harrison Ford - absolutní ztráta soukromí

Přestože se ve světě showbyznysu pohybuje představitel legendárního Indiana Jonese desítky let, není sláva něco, čím by se opájel a co by si užíval. Naopak je po celou dobu při zemi a situaci vidí velmi realisticky. Otevřeně říká, že na začátku kariéry, kdy po úspěchu a proslavení se toužil, nedokázal odhadnout, co mu sláva kromě honorářů a nabídek na úžasné role přinese. Ano, dostane sice vždy nejlepší stůl v restauraci a nikdy nečeká dlouho na termín u doktora, ale to nemůže vyrovnat absolutní ztrátu soukromí.

George Clooneyho málem nechali fanoušci umřít

Dalším slavným mužem, který narovinu mluví o tom, jaké negativní aspekty jsou spojené se slávou, je štramák George Clooney. I on sice vypadá, že se na červeném koberci narodil, a z jeho tváře nikdy nemizí široký úsměv, ale zdání klame. Sláva není to, čím žije. Varuje před tím, jak snadno lze propadnout pocitu, že když jste slavní, jste něco víc. Nejvíc je podle něj točit filmy, to ho baví, tím žije, ne tím, že ho ostatní obdivují. Navíc má opravdu špatnou zkušenost. Když měl před pár lety nehodu na motorce a ležel zraněný na zemi, kolemjdoucí si ho fotili, místo aby zavolali záchranku.

Lady Gaga chybí obyčejný život

Populární zpěvačka se nikdy nebála být upřímná a udělala to i v rozhovoru pro CBS Sunday Morning. Se slzami v očích mluvila o tom, jak by se někdy chtěla vzbudit a nebýt Lady Gaga. Co jí vadí, vždyť má všechno a všichni ji uctívají? A to je přesně ten problém, ona nechce být všech, nechce být něčí majetek. Lidé pak mají pocit, že je v pořádku ji sledovat, oslovovat ji, fotit se s ní…

A přitom jí tolik lidé a kontakt s nimi chybí. Paradox? Ne tak docela, dává to smysl. Zpěvačka by ráda někdy jen tak šla, náhodně se seznamovala a povídala si o životě. S její známou tváří to ale zkrátka není možné.

Selena Gomez trpí syndromem podvodníka

O tom, jak negativní vliv měla sláva na její duševní zdraví, se pro Vogue rozpovídala i jedna z nejvlivnějších zpěvaček na světě. Trpěla úzkostmi a depresemi, myslela na sebevraždu. Často plakala i na pódiu během turné, nakonec se musela léčit. Ač jde o hvězdu první velikosti, mívala pocit, že není dost dobrá, že nemá co předat a že to její fanoušci určitě vnímají. Klasický syndrom podvodníka.

Will Smith si slávu pochvaluje

Ale pojďme to zakončit pozitivně. Existují i chvíle, kdy se sláva hodí, a své o tom ví oscarový herec Will Smith. Před pár lety se mu totiž stalo, že člověk, který se mu stará o auta, měl dovolenou a on zapomněl, že automobil potřebuje benzin. Jezdil si vesele furt pryč a nic neřešil, až byla nádrž prázdná. A on u sebe neměl peněženku. Smutně přemýšlel, jak se dostane domů, až zahlédl muže, který, jak se později dozvěděl, byl fanoušek seriálu Fresh Prince, ve kterém Will kdysi hrál. Herec se vyklonil z okénka, muž si ho všiml a zajásal, že vidí svého idola. A rád mu pak půjčil pár dolarů na benzin.

Načítám